Založ si blog

Skutočný cieľ reformy justície na Slovensku ?

Keď  pri vypočutí nominantky súčasného prezidenta Joea Bidena na post sudkyne najvyššieho súdu USA, senátorka Marsha Blackburn z Tenesee  položila kandidátke otázku “ Či vie povedať definíciu  ženy“, sudkyňa Ketanji Brown Jackson jednoducho odpovedala : „Nie, nie som biológ.“ https://www.youtube.com/watch?v=I3Jmv0vZvJ4&list=PLsDwP-a4JVmA33ugcqNSP02a8K1ODaxnM&index=1&t=4s

Takto odpovedala napriek tomu, že vedela, že nominovaná bola práve preto, že je žena, a že je černoška.

Ak by ešte pred pár rokmi dieťa predškolského veku nebolo schopné rozoznať rozdiel medzi dievčatami a chlapcami, pravdepodobne by nemohlo nastúpiť do prvého ročníka základnej školy. Ťažko možno o kandidátke na Najvyšší súd USA predpokladať, že (aj keď nie je biologička) nevie povedať akúkoľvek definíciu ženy. Lekcia znie inak.

Kandidátka na post sudkyne, dala jednoznačne najavo, že ako nominantka demokratov, má viac ako dobre naštudovanú ich agendu, založenú na spochybnení doposiaľ akceptovanej rodovej deľby ľudí na ženy a mužov, ktoré je napokon podporené aj znalosťami z biológie, od chromozómov xx a xy, cez rôznu stavbu tela, rôznu hormonálnu výbavu. Vedela správne politicky zareagovať a to i za tú cenu, že jej odpoveď zostala viac ako trápnou, vyslala však dôležitý signál, že vie povedať v správnej chvíli to, čo sa od nej očakáva.

A takto si USA predstavujú nezávislú súdnu moc. Hlúposť odpovede podčiarkuje fakt, že zaskočenú nominantku nenapadlo nič lepšie, len poukázať na to, že nie je biológ. Ale práve biológ by musel na položenú otázku, ak by mal hovoriť pravdu, odpovedať poukázaním na výrazné biologické rozdiely medzi mužmi a ženami, bez ohľadu na politickú agendu demokratov a nové „osvietené“ myšlienky, ktoré sa nám snažia vtĺkať.

Kandidátka na sudkyňu jednoznačne ukázala, že pri rozhodovaní bude schopná chápať aj širší politický kontext svojho účinkovania a spravodlivosť bude vnímať podľa vôle mocných.

Aj slovenskí kandidáti na sudcov sa v poslednej dobe pri výberovom konaní musia vo väčšom rozsahu vysporiadavať s otázkami „na telo“, ktoré súvisia skôr s ich svetonázorom, politickou orientáciou, než z odbornosťou v oblasti práva. Asi je dôležité, aby sudca pri hľadaní spravodlivosti nepustil z ruky politický kompas a vždy vedel, kde je sever.

Pointa v tejto hre na správne odpovede spočíva aj v inom. Túto hru s nami začali hrať naši politici už dávnejšie. Donútiť vás povedať niečo, o čom viete, že nie je pravda. Donútiť vás veriť niečomu, o čom viete, že je lož. A takto vám kontrolujú myslenie. A takto sa zavádza cenzúra.

Propagovaná je brnkaním na struny márnivosti, poukazovaním na nadradenosť vás, ktorí myslíte správne, nad tých ostatných, ktorí sú pomýlení, nevzdelaní a  dezorientovaní. To všetko pod samozrejmou zásterkou ochrany slobody a demokracie.

Pýtate sa ako môže byť garantovaná sloboda myslenia a prejavu, ak názory časti obyvateľov vyhlásime za nesprávne a neprípustné ? Nijako.

Sloboda neexistuje ani  pre tých, ktorí sa stotožňujú s názormi vyhlásenými za správne. Lebo cieľom takéhoto prístupu nie je sloboda jednotlivca, ale snaha dokonale ho ovládať a donútiť myslieť a konať to, čo treba. Nech sa to akokoľvek často mení a nech sú názory a postoje, ktoré musí opakovať akokoľvek absurdné.

A nech sa aj názory, ktoré vás nútili podporovať ukážu ako otvorené lži.

Cirkusanti

20.03.2024

Namiesto rešpektu k právu, jarmočné divadlá. Včerajšia tlačová konferencia prokurátorov špeciálnej prokuratúry potvrdila správnosť rozhodnutia o zrušení tohto spolitizovaného chápadla generálnej prokuratúry a aj správnosť rozhodnutia ústavného súdu, ktorý v tejto časti nepovažuje legislatívne aktivity za protiústavné. Znova ukázali hrubú neúctu k právnemu [...]

Potrebujeme bežecké topánky a lupu ?

19.03.2024

Aký je váš vzťah ku pravde ? Naozaj potrebujeme kvalitnú bežeckú obuv, aby sme stíhali beh za klamármi s cieľom odhaľovať ich nové a nové klamstvá? A naozaj potrebujeme lupu, aby sme dokázali rozlíšiť kvalitu a objektivitu informácií, ktorými sme účelovo zahlcovaní z každej strany ? Lebo ľudia, ktorí nie sú informovaní, alebo sú zle informovaní, ale nevadí im to, [...]

Najsilnejším svedectvom o vás, sú vaše skutky

02.03.2024

Za krok, ktorý zásadným spôsobom zmenil smerovanie našej spoločnosti aj formálne, nielen porušovaním jestvujúcich zákonov a vykrádaním ich obsahu , považujem prijatie ústavného zákona číslo 422/2020 Z. z. ,ktorým bola ústavnému súdu odňatá právomoc posudzovať súlad ústavných zákonov s ústavou : 8. V čl. 125 ods. 4 sa na konci pripája táto veta: „Ústavný [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

Fico

Fico chce prešetriť prideľovanie spisov na Najvyššom súde. Prideľujú sa transparentne, kontrola bola arogantná, odpovedá Šikuta

24.04.2024 16:51, aktualizované: 17:25

Podľa šéfa Smeru je podozrivé, že najcitlivejšie veci pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20, aktualizované: 18:00

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

Viktória Hellenbart

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 89
Celková čítanosť: 226488x
Priemerná čítanosť článkov: 2545x

Autor blogu

Kategórie