Výkladná skriňa demokracie sa opäť preleštila

23. júna 2022, Viktória Hellenbart, Nezaradené

Najvyšší súd USA zrušil pravidlo “ Miranda“, ktoré znamenalo, že polícia bola povinná poučiť obvineného o tom, že má právo nevypovedať, a že čokoľvek povie môže byť použité proti nemu, ako aj o práve zvoliť si obhajcu. Rozhodnutím sa sleduje väčšia ochrana polície pred civilnými žalobami osôb za to, že došlo k porušeniu ich občianskych práv.

Toto pravidlo bolo zavedené v policajnej praxi po rozhodnutí Najvyššieho súdu USA v kauze Miranda proti štátu Arizona v roku 1966. V tomto rozhodnutí súd uložil povinnosť prečítať podozrivému celý rad jeho práv, aby sa zachovalo pravidlo, že nikto nemôže byť nútený obviňovať sám seba.

Toto pravidlo sa súčasne stalo najviac „zľudoveným“ rozhodnutím Najvyššieho súdu USA, Američania ho poznajú naspamäť.

Teraz už môže byť proti obvinenému pred súdom použitý akýkoľvek rozhovor s ním aj bez poučenia o jeho právach, a to či už vypovedal dobrovoľne alebo z donútenia.

K tomu pridajme, že americký prezident využíva FBI na to, aby pátral po „ukradnutom“ denníku svojej dcéry, hoci riešenie takýchto prípadov nepatrí do právomoci federálnych agentov a títo vykonávajú domové prehliadky u novinárov a nerešpektujú právo (alebo povinnosť ?) novinárov chrániť svoje zdroje.

Potreba nasadiť agentov sa verejnosti javí pochopiteľnejšou, keď vyšiel najavo obsah denníka, z ktorého malo vyplynúť, že pán prezident sa sprchoval so svojou maloletou dcérou, ktorá sama to vnímala ako nevhodné sexuálne ladené správanie.

V tomto kontexte začíname už lepšie chápať aj nenápadné pokusy o legalizáciu pedofílie.

Ešteže je možné sa spoľahnúť, že Rusi zaútočia na nejaký civilný cieľ, alebo spáchajú iné hrozné zverstvo, ktoré odpúta pozornosť amerických médií od tejto háklivej témy.

Už aspoň vieme, kde sa naši politici inšpirujú. Nielen pri využívaní služieb NAKY a našich špeciálnych orgánov, ktoré ponúkajú širokú škálu špeciálnych služieb na zákazku.

Nuž, ale nemalo by nám to vadiť, pretože USA sú náš vzor demokracie, a keď je to v poriadku tam, tak to predsa nemôže byť problém ani na Slovensku.

Mimochodom už opäť začína demokratom hroziť, že Rusi sa pokúsia zasiahnuť do vnútorných záležitostí USA, čo by si USA ako vzorová demokracia nikdy žiadnemu štátu nedovolili urobiť. Lenže demokrati už majú informácie, že Rusi sa budú (opäť) snažiť ovplyvňovať voľby.

Tentokrát sa demokrati obávajú naozaj zbytočne.

Ak by Rusi chceli USA naozaj oslabiť, určite by voľby ovplyvnili v prospech demokratov, takže Bidenovci sa v podstate môžu spoľahnúť na podporu Kremľa.

Pretože kvalitnejšieho kandidáta na rozvrat USA nepostavil nik.