Založ si blog

Výkladná skriňa demokracie sa opäť preleštila

Najvyšší súd USA zrušil pravidlo “ Miranda“, ktoré znamenalo, že polícia bola povinná poučiť obvineného o tom, že má právo nevypovedať, a že čokoľvek povie môže byť použité proti nemu, ako aj o práve zvoliť si obhajcu. Rozhodnutím sa sleduje väčšia ochrana polície pred civilnými žalobami osôb za to, že došlo k porušeniu ich občianskych práv.

Toto pravidlo bolo zavedené v policajnej praxi po rozhodnutí Najvyššieho súdu USA v kauze Miranda proti štátu Arizona v roku 1966. V tomto rozhodnutí súd uložil povinnosť prečítať podozrivému celý rad jeho práv, aby sa zachovalo pravidlo, že nikto nemôže byť nútený obviňovať sám seba.

Toto pravidlo sa súčasne stalo najviac „zľudoveným“ rozhodnutím Najvyššieho súdu USA, Američania ho poznajú naspamäť.

Teraz už môže byť proti obvinenému pred súdom použitý akýkoľvek rozhovor s ním aj bez poučenia o jeho právach, a to či už vypovedal dobrovoľne alebo z donútenia.

K tomu pridajme, že americký prezident využíva FBI na to, aby pátral po „ukradnutom“ denníku svojej dcéry, hoci riešenie takýchto prípadov nepatrí do právomoci federálnych agentov a títo vykonávajú domové prehliadky u novinárov a nerešpektujú právo (alebo povinnosť ?) novinárov chrániť svoje zdroje.

Potreba nasadiť agentov sa verejnosti javí pochopiteľnejšou, keď vyšiel najavo obsah denníka, z ktorého malo vyplynúť, že pán prezident sa sprchoval so svojou maloletou dcérou, ktorá sama to vnímala ako nevhodné sexuálne ladené správanie.

V tomto kontexte začíname už lepšie chápať aj nenápadné pokusy o legalizáciu pedofílie.

Ešteže je možné sa spoľahnúť, že Rusi zaútočia na nejaký civilný cieľ, alebo spáchajú iné hrozné zverstvo, ktoré odpúta pozornosť amerických médií od tejto háklivej témy.

Už aspoň vieme, kde sa naši politici inšpirujú. Nielen pri využívaní služieb NAKY a našich špeciálnych orgánov, ktoré ponúkajú širokú škálu špeciálnych služieb na zákazku.

Nuž, ale nemalo by nám to vadiť, pretože USA sú náš vzor demokracie, a keď je to v poriadku tam, tak to predsa nemôže byť problém ani na Slovensku.

Mimochodom už opäť začína demokratom hroziť, že Rusi sa pokúsia zasiahnuť do vnútorných záležitostí USA, čo by si USA ako vzorová demokracia nikdy žiadnemu štátu nedovolili urobiť. Lenže demokrati už majú informácie, že Rusi sa budú (opäť) snažiť ovplyvňovať voľby.

Tentokrát sa demokrati obávajú naozaj zbytočne.

Ak by Rusi chceli USA naozaj oslabiť, určite by voľby ovplyvnili v prospech demokratov, takže Bidenovci sa v podstate môžu spoľahnúť na podporu Kremľa.

Pretože kvalitnejšieho kandidáta na rozvrat USA nepostavil nik.

Z dažďa pod odkvap ?

25.04.2024

Ešte pár slov k súdnej rade. Za mňa principiálne najpádnejší dôvod na odvolanie jej člena a už odvolaného predsedu je fakt, že bol ideovým otcom myšlienky legislatívnej zmeny, podľa ktorej je možné člena súdnej rady počas jeho mandátu odvolať kedykoľvek aj bez uvedenia dôvodu. Človek, ktorý bol schopný navrhnúť a presadiť takúto zmenu zákona ako politický [...]

Vás toto presvedčilo ?

24.04.2024

Súdna rada prijala dňa 17.4.2024 na svojom zasadnutí Uznesenie číslo 136/2024, ktorým v reakcii na tlačovú konferenciu predsedu vlády Slovenskej republiky a ministra spravodlivosti Slovenskej republiky konanú dňa 4. apríla 2024 https://www.youtube.com/watch?v=le-y7OangIg a súčasne aj na podklade iných verejných vyjadrení predstaviteľov výkonnej a zákonodarnej moci v tomto ako [...]

Cirkusanti

20.03.2024

Namiesto rešpektu k právu, jarmočné divadlá. Včerajšia tlačová konferencia prokurátorov špeciálnej prokuratúry potvrdila správnosť rozhodnutia o zrušení tohto spolitizovaného chápadla generálnej prokuratúry a aj správnosť rozhodnutia ústavného súdu, ktorý v tejto časti nepovažuje legislatívne aktivity za protiústavné. Znova ukázali hrubú neúctu k právnemu [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Viktória Hellenbart

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 91
Celková čítanosť: 229249x
Priemerná čítanosť článkov: 2519x

Autor blogu

Kategórie