Založ si blog

Nenechajme sa pomýliť falošnými prorokmi, majme sebaúctu a odmietnime politiku nenávisti

Nadávanie na nás samých a napádanie sa navzájom, je ďalšou jedovatou pilulkou, ktorú nám ponúkajú tí, čo to s nami nemyslia dobre, a preto nie je rozumné, aby sme ju s chuťou hltali.

Je veľmi smutné čítať a počúvať komentáre, ktoré označujú Slovákov za tupých, nevzdelaných, komentáre, v ktorých sa ich autor zveruje, že sa mu z toho chce grcať a podobné vulgarizmy.

K tomu koluje báseň Jonáša Záborského (1812- 1876) https://sk.wikipedia.org/wiki/Jon%C3%A1%C5%A1_Z%C3%A1borsk%C3%BD napísaná pred 150 rokmi pod názvom „Slováci“

Prečo sa ten slovenský ľud, každého tak bojí ?

Doja si ho sťa kravičku a on ticho stojí !

Ľudia idú ako ovce, kam ich baran vedie,

a ku stolu chodia vtedy, keď je po obede.

Vyvolia si za vyslanca, koho im rozkážu,

keď majú raz ruky voľné, sami si ich zviažu.

Či to tak má byť naveky ? Niet Slovákom rady ?

Kto si sám nevie byť pánom, nedočká sa vlády !

Ak táto báseň dnes platí na niekoho zo Slovákov, tak sú to v prvom rade politici, ktorí zrádzajú vlastných občanov, ktorí zo sebeckých a zištných dôvodov slúžia cudzím záujmom. A za vlastné chyby, ktoré vo svojej nekonečnej hlúposti napáchali, bezočivo obviňujú občanov a voličov. Za každým výrokom z úst Slováka, urážajúceho Slovákov, sa skrýva zle maskované povýšenectvo jeho autora a demaskuje sa v prvom rade jeho vlastná pýcha a hlúposť.

Či už je to naša bývalá pani veľvyslankyňa, ktorá sa v rozhovore pre médiá so zle maskovaným povýšenectvom vyjadrovala o tom, ako ľahko spoznala ľudí zo Slovenska v zahraničí, podľa toho, ako nesprávne narábali s príborom alebo lobista zbrojárskych firiem sediaci v ministerskom kresle.

Odmietam hrať obrátené úlohy a zámenu rolí, v ktorej hre sa tak dobre vyznajú nečestní ľudia, manipulátori a podvodníci rôzneho druhu.

Nie je spravodlivé a čestné očakávať od človeka, ktorý žije slušne a čestne, je zdatným odborníkom v obore, v ktorom podniká, alebo v práci, ktorou sa živí, aby mal prvotriedny prehľad v každej oblasti života a v politike len preto, aby vedel prekuknúť cielene šírené klamstvá, propagandu a intrigy, ktorými sa ho snažia oklamať nečestní ľudia bažiaci po moci.

Či elementárna spravodlivosť nevelí potrestať politikov, ktorí sa dostali k moci za cenu falošných predvolebných sľubov a otvorených klamstiev a podvodov, ktorým ľudia uverili, lebo nepočítali s takou mierou nečestnosti, keď od nich samých sa vyžaduje dodržiavanie zákonov a čestný prístup? Nie, my ideme nadávať na občanov, ktorí sú obeťou podvodov a tých, čo tieto podvody páchajú ideme velebiť ?

Tak napríklad po voľbách sme sa z médií dozvedeli, že s tým škandálom okolo vily pána Počiatka vo Francúzsku to nebolo celkom tak, ako sa uvádzalo v predvolebnom videu. Ale kde boli investigatívni novinári vtedy, keď s týmto videom bodoval neskorší víťaz volieb ?

Ak to nebolo tak, a na základe toho sa vyhrali voľby, jedná sa o mimoriadne závažný podvod, ktorý by v záujme čestných občanov mal byť vyšetrený. Ak podvodom nebol, odhalil by klamárov, ktorí ho za podvod označujú, ak podvodom bol, potrestaním páchateľov ochráni čestných ľudí pred podvodníkmi.

Nemyslím si, že by pokora, skromnosť a ochota spolupracovať boli vlastnosti, za ktoré by sme sa mali hanbiť. Pre spoločnosť nie je škodlivé, ak ľudia nie sú extrémni sebci a individualisti, ale sú ochotní správať sa ľudsky a spolupracovať. Porovnajte kvalitu života v krajinách s extrémnym individualizmom, sebectvom a agresivitou s tými, kde je na prvom mieste snaha byť užitočným členom spoločnosti ako celku a pomáhať jeden druhému.

Čo tu kto nadáva na Slovákov, hoci mu žilách koluje rovnaká krv a rovnaká DNA. Či nevykrikuje do sveta vlastné komplexy menejcennosti ?

A čo sú zač Nemci, ktorí boli schopní ako národ podporovať Hitlera a jeho krvavé jatky a dovtedy nevídané neľudskosti a beštialitu s akou realizoval pomätené ciele a snažil sa systematicky vyhubiť rasy, ktoré považoval za menejcenné ? Ale tento národ sme schopní velebiť, hoci sa nechal ešte viac oklamať, ako národ slovenský.

A čo slávni Američania ? Ktorých nacionalizmus je jediným povoleným nacionalizmom na svete ? Zo zástavy USA si ušijú ešte aj spodnú bielizeň, ale v skutočnosti sú tým najviac klamaným, okrádaným a ohlupovaným národom na celom svete.

Ešte perfídnejšie je, že sa urážame navzájom, ako keby sme naozaj boli všemocní a nezáviseli od vôle silnejších. Pozrite sa, ako hrdé Nemecko a iné krajiny západnej Európy, ku ktorej vzhliadame, odolávajú tlaku USA na vlastnú deštrukciu. Pokorne ohýbajú chrbty ako ponížení služobníci. Zatýkajú vlastných dôchodcov, ktorí sa ako pamätníci strašnej II. svetovej vojny márne snažia zabrániť tomu, aby ich vnuci zažili na vlastnej koži nepredstaviteľné krutosti a hrôzy vojny.

To, že sme malý národ, neznamená, že sa aj v ťažkých situáciách, musíme správať bez sebaúcty. Ale to podľa mňa Slováci nerobia, robia to len tí najhlúpejší z nás, ktorí dosadení mocnejšími pánmi sa odovzdali do cudzích služieb.

A to sa tu budeme nakopávať, hoci naším ideovým dedičstvom je aj kresťanstvo a jeho morálka. Ježiš Kristus v svojich kázňach neraz prirovnal pokorných a miernych ľudí k ovciam a cítil k nim ľútosť, pretože videl, že ich dobré vlastnosti a morálku zneužívajú ľudia bez morálky, ktorí sa snažia nad nimi vládnuť. Hovoril, že sú ako ovce bez pastiera.

Čo sa týka referenda. Účasť na ňom by rozumných politikov viedla k zamysleniu sa nad tým, akú politiku robia, pretože vláda v ňom nedostala dobré vysvedčenie, nech to už vo svojej nemohúcnosti prekrúca ako chce. A bez toho mohla byť, keby nemali potrebu správať sa tak nekonečne hlúpo.

Všetky generácie politikov za 30 rokov nechali nastavenie podmienok referenda tak, že je len malá šanca, aby bolo úspešné. Napriek tomu sa zmobilizovalo veľa ľudí.

Všetci politici pokrytecky vyhlasovali (Oľano to malo v predvolebnom programe, prezidentka ako členka Progresívneho Slovenska referendum velebila), že treba zmeniť pravidlá hry, lebo je to nástroj najvyššej demokracie, ktorý patrí do rúk ľudí. Ale keď boli pri moci tak pravidlá nezmenili. Rovnako ako ani pravidlá volieb.

Sú za toto vinní občania ? Ale ľudia s nízkou morálkou sa nederú do veľkej politiky len u nás. Pozrite na pokryteckých bruselských politikov, s nespravodlivo vysokými platmi, po uši zapletených do rôznej korupcie, pričom za roky praxe s oblbovaním ľudí už vedeli vyhútať sofistikovanejšie spôsoby, ako sa nechať podmastiť, aby to vyzeralo úplne legálne. Ak sa zapletajú s americkými alebo veľkými európskymi lobistickými skupinami, môžu vziať jed na to, že z toho korupčný škandál nebude. A ak sa zapletajú s inými, korupčný škandál vypukne zázračne len vtedy, keď „vypovedia poslušnosť.“ Nemajú najmenšie morálne právo Slovákom, ani iným o čomkoľvek kázať.

Novinári namiesto toho, aby šírili atmosféru a politiku nenávisti, by urobili lepšie, keby chodili na tlačové besedy naozaj pripravení. Aby sme nemuseli počúvať, aké primitívne otázky nasvedčujúce slabému, alebo žiadnemu politickému prehľadu, nízkej úrovni vzdelanosti a nízkej morálke, kladú politikom, hoci títo by si zaslúžili kvalitnejších oponentov do diskusie. Potom, ako nie sú schopní svojou odbornou pripravenosťou dostať politikov pod tlak, pri zachovaní elementárnych pravidiel slušnosti, lebo inteligentný človek to dokáže, aby sa aj títo museli viacej obracať, a aby im ľahko neprechádzali rôzne finty na ohlupovanie verejnosti, obhajujú svoju nekompetentnosť tým, že im je na „grcanie“ z politikov?

A verejnosti, ktorá ich účinkovanie dlhodobo sleduje, nemá byť nevoľno z toho, ako nekompetentne si počínajú ?

Namiesto politiky agresivity, povýšeneckej pýchy, arogancie a hlúposti, potrebujeme slušnosť, vysoké nároky na samého seba a pokoru, najmä, ak si trúfame riadiť záležitosti verejného záujmu, kde svojím diletantstvom dokážeme napáchať obrovské a často nenapraviteľné škody.

Pre mňa sú hlúpi len tí ľudia, ktorí opovrhujú morálkou, páchajú nezákonnosť a zapredali sa poslaniu, ktoré mali plniť.

P.S.

Pán Záborský sa básňou snažil burcovať ľudí, aby presadil svoje presvedčenie a presvedčenie sebe názorovo blízkych ľudí o tom, čo je pre ľudí najlepšie. A za to, že v tom čase to nevideli všetci rovnako, mal tiež potrebu ich, aj keď možno s dobrým úmyslom, ponižovať, čím v skutočnosti poslúžil tým, ktorí politiku národnostného útlaku ospravedlňovali menejcennosťou utláčaných národov. Dnes tomu hovoríme medvedia služba.

Ani jedna politika založená na nenávisti nikdy neuspela. Jedni aj druhí na to doplatili.

Rozhodne však takéto videnie sveta nezdieľam a rozhodne nepovažujem, nepovažovala som a nebudem považovať Slovákov za hlupákov, aj keď im neboli časy vždy priaznivo naklonené a nemali taký prístup k vzdelaniu a bohatstvu ako iní. Z horších podmienok a pomerov sa neraz dokázali vypracovať vyššie, než tí, ktorí sa rodili so zlatou lyžičkou v ústach.

Cirkusanti

20.03.2024

Namiesto rešpektu k právu, jarmočné divadlá. Včerajšia tlačová konferencia prokurátorov špeciálnej prokuratúry potvrdila správnosť rozhodnutia o zrušení tohto spolitizovaného chápadla generálnej prokuratúry a aj správnosť rozhodnutia ústavného súdu, ktorý v tejto časti nepovažuje legislatívne aktivity za protiústavné. Znova ukázali hrubú neúctu k právnemu [...]

Potrebujeme bežecké topánky a lupu ?

19.03.2024

Aký je váš vzťah ku pravde ? Naozaj potrebujeme kvalitnú bežeckú obuv, aby sme stíhali beh za klamármi s cieľom odhaľovať ich nové a nové klamstvá? A naozaj potrebujeme lupu, aby sme dokázali rozlíšiť kvalitu a objektivitu informácií, ktorými sme účelovo zahlcovaní z každej strany ? Lebo ľudia, ktorí nie sú informovaní, alebo sú zle informovaní, ale nevadí im to, [...]

Najsilnejším svedectvom o vás, sú vaše skutky

02.03.2024

Za krok, ktorý zásadným spôsobom zmenil smerovanie našej spoločnosti aj formálne, nielen porušovaním jestvujúcich zákonov a vykrádaním ich obsahu , považujem prijatie ústavného zákona číslo 422/2020 Z. z. ,ktorým bola ústavnému súdu odňatá právomoc posudzovať súlad ústavných zákonov s ústavou : 8. V čl. 125 ods. 4 sa na konci pripája táto veta: „Ústavný [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Viktória Hellenbart

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 89
Celková čítanosť: 225873x
Priemerná čítanosť článkov: 2538x

Autor blogu

Kategórie