Založ si blog

Nový rok so starými neresťami

Alebo trocha pesimizmu na začiatok roka.

Venovať sa komplexnejšej téme v dobe, kedy čitateľa zaťažuje prečítanie jednej rozvitej vety, alebo odseku, v ktorom sú tie vety až tri, je veľkou výzvou. Vzdelanostnej úrovni budúcej generácie by najlepšie zodpovedalo zobrazenie zložitých tém v populárnych „memečkách“ alebo piktogramoch.

Vstupovať do pracovne advokáta v ďalšom roku po takmer tridsiatich rokoch právnej praxe sa mi darí len s obrovským sebazaprením. Nie preto, že by som stratila dôveru v to, že právo a spravodlivosť sú pre ľudstvo tak dôležité, ako dobré základy a statika budovy, ale preto, že je náročné sledovať ako absolventi právnických fakúlt , nielen na Slovensku, tieto piliere húževnato búrajú a pri tomto úsilí ignorujú tých, ktorým by právo a spravodlivosť mali slúžiť.

S opovrhnutím odstrkujú tých, z ktorých peňazí sú platení zdôrazňujúc vlastnú nadradenosť plynúcu z údajnej znalosti veci.

Právo prestáva byť nástrojom na dosiahnutie spravodlivosti a čoraz viac sa stáva len živobytím absolventov práva, ktorých je viac ako húb po daždi. Ale to, že pomaly takmer každý druhý občan Slovenska má vyštudované právo paradoxne nespôsobilo, že by sme mali pocit, že žijeme v štáte, v ktorom panuje úcta k právu, kde sa zákony dodržiavajú a platia pre všetkých rovnako. A nespôsobilo ani to, že by sa medzi pospolitým ľudom šírili čo i len elementárne znalosti z oblasti práva súvisiace s ich bežným životom. Tí, ktorí nevedia ani to, aké sú základné náležitosti kúpnej alebo pracovnej zmluvy, sa fundovane vyjadrujú k téme právneho štátu.

K stále živej mantre „neznalosť zákona neospravedlňuje“ sa žiada dodať, že neospravedlňuje len tých, ktorí nestoja nad zákonom. A tiež to, že v časoch prekvitajúceho úpadku vzdelania, si vytvárame tak zložitý svet často nezmyselných a nekvalitných zákonov, že skutočnou znalosťou všetkých zákonov sa nemôže pochváliť ani ten najlepší sudca na svete. Takže sme vlastne v situácii, kedy všetci hlučne vykrikujú, že sa rúca právny štát, pričom o práve nemajú ani šajnu. A tiež treba dodať, že na to, že väčšina z nás ani netuší, aké zákony tu platia, si počíname celkom dobre, pretože aj zarytí evolucionisti sa inštinktívne riadia systémom hodnôt pripomínajúcich desatoro.

Symptomatické pre našu dobu je, že tých čo si myslia, že stoja nad zákonom a vôbec sa oň nezaujímajú počujete najhlasnejšie volať po záchrane hodnôt ako je právny štát. Lenže v ich predstavách sa jedná o situáciu, kedy sú právnici a zákonodarcovia dobrí len na to, aby im odstránili z cesty nepohodlné zákony. Ale nie preto, že by tie pre nich pohodlné chceli dodržiavať. Ľudia stojaci nad zákonom si nad ich dodržiavaním nikdy nelámali hlavu a teda aj ich znalosť je pre nich zbytočným zaprataním obmedzenej kapacity mozgu, ktorá sa dá lepšie využiť na vymýšľanie spôsobov ako zbohatnúť na úkor ostatných. Ale prispôsobiť zákon potrebám mocných bez ohľadu na to, aké škody narobí v spoločnosti, je potrebné, aby mocní vyzerali ako ľudia, ktorí zákony ctia.

Tí čo sú pri moci nepociťujú ako problém, keď konajú v rozpore so zákonom, pretože sa vždy nájde tím právnikov, ktorí sa nechajú najať, aby verejnosť presvedčili o tom, že biele je čierne a čierne biele a vyložia každý zákon tak, ako si to želá ten, kto im platí.

Ktorí takto narábajú s právom, spravodlivosťou a pravdou, sú ako opitá spoločnosť tancujúca na streche budovy s vážne porušenou statikou. Tu už nie je otázkou, či sa budova zrúti a pochová všetkých, ale kedy.

Kto je rukojemníkom koho

25.07.2024

Z každej strany sa množia komentáre reagujúce na rozhodnutie Ukrajiny blokovať tranzit ruskej ropy dodávanej spoločnosťou Lukoil, ktorú Ukrajina zaradila na sankčný zoznam. Dovolím si pár poznámok na túto tému. Je to nepriateľský akt zo strany nečlenského štátu EU voči členskému štátu. Je to akt, ktorý je priamym ohrozením našej energetickej bezpečnosti, v tomto [...]

Čítajú len tí, koho to zaujíma

19.07.2024

V komentári pod predchádzajúcim blogom z 18.7. 2024, v ktorom citujem verš z 2. Mojžišovej 23:8, sa uvádza, že v čase Mojžiša žiaden izraelský národ nejestvoval a iste ani v čase Šalamúna. Tento postreh považujem za zaujímavý a podnetný ( aj keď z tónu komentára je jasné, že bol myslený kriticky). A preto možno zaujmú bližšie údaje k tejto téme aj niektorého z [...]

Neprijmeš úplatok, lebo úplatok zaslepuje múdrych a prekrúca slová čestných ( 2. Mojžišova 23:8)

18.07.2024

V Biblickej knihe Kazateľ 8. kapitole 9. verši sa dočítate slová, ktoré recyklujú v ľudskej spoločnosti a v mysliach miliónov inteligentných a úprimných ľudí celé stáročia “ človek vládne nad človekom na jeho škodu“. Tieto slová zapísal ako výsledok vlastného celoživotného pozorovania toho, čo sa deje pod slnkom, izraelský kráľ Šalamún niekedy pred [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

Viktória Hellenbart

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 100
Celková čítanosť: 257655x
Priemerná čítanosť článkov: 2577x

Autor blogu

Kategórie