Založ si blog

Cirkusanti

Namiesto rešpektu k právu, jarmočné divadlá.

Včerajšia tlačová konferencia prokurátorov špeciálnej prokuratúry potvrdila správnosť rozhodnutia o zrušení tohto spolitizovaného chápadla generálnej prokuratúry a aj správnosť rozhodnutia ústavného súdu, ktorý v tejto časti nepovažuje legislatívne aktivity za protiústavné. Znova ukázali hrubú neúctu k právnemu poriadku SR a to, že sú fanúšikmi selektívnej spravodlivosti, stíhania politicky exponovaných osôb (nie však z vlastného klubu) ako aj toho, že obvinenia nie sú vznášané bezprostredne potom, ako sa vyšetrované skutky mali stať, ale s odstupom niekedy aj desiatok rokov.

Jednoducho povedané zneužívanie trestného práva na politické prostriedky sa niektorým prokurátorom tohto úradu mimoriadne zapáčilo.

Šéf tohto končiaceho úradu budoval svoju politickú aktivitu ťažiskovo na „nakopávaní“ a kritizovaní Penty, ktorá pôsobila ako motor jeho politiky a vyživovala ju ako manna nebeská. https://kauzagorila.sk/aktuality/ Lenže podobne, ako v prípade manny, jednalo sa pokrm výživný a chutný, ktorý vyvolený ľud udržal pri živote počas putovania pustatinou, bola to strava jednostranná. Ak to v prípade skutočnej manny nevadilo, jednostranná politika založená na útokoch na ľudí mocnejších a úspešnejších, ako ste vy sami, svedčí o tom, že vlastne v politike nemáte čo hľadať. Vaše pôsobenie nie je na prospech spoločnosti, ale vášmu egu. To dosvedčilo aj to, že len čo odstúpil z postu poslanca národnej rady, stal sa skvelo plateným právnikom Penty. Na zvládnutie takýchto kotrmelcov priemerne komponovanému jedincovi nestačí ani príprava na let do kozmu. Ale čoraz viac sa ukazuje, že na špeciálnych orgánoch sedia špeciálne komponovaní jedinci, ktorí zvládnu akékoľvek kotrmelce a vývrtky.

Postavením takéhoto politika do čela špeciálnej prokuratúry sa tento úrad stal jeho politickou filiálkou a naostreným mečom ( čo pochopili aj jeho podriadení pri výbere narodeninového darčeka), ktorým pokračuje v jednostrannej politike útokov na mocných a úspešných. Pritom neváha obetovať pešiakov, ktorí sú na dlhé mesiace bez relevantných dôvodov ponechávaní v kolúznej väzbe, len aby ich nezákonným psychickým týraním a mučením donútili svedčiť proti záujmovým osobám.

Modusom operandi, ktorý najradšej používa tento štátny orgán – špeciálna prokuratúra a jej mediálny fanclub, je to, že osoba (strana v spore), ktorej sa závažné rozhodnutie týka, sa nedozvedá tento fakt prvýkrát od orgánu, ktorý o ňom rozhodol, ale z médií alebo tlačových konferencií. Táto praktika sa žiaľ objavuje aj v rozhodovaní iných orgánov ( napríklad kritika postupu ústavného súdu), príznačné však je, že výlučne v kauzách, ktoré smerujú proti osobám nepohodlným súčasnej opozícii a jej kritikom. A tiež sa takéto mediálne cirkusy pravidelne objavujú v kauzách, v ktorých sa v akomkoľvek postavení objavuje pán Lipšic (politik, obhajca, zástupca poškodených, prokurátor).

Je výsmechom prokuratúry, ktorá má v popise práce ( “ Prokuratúra chráni práva a zákonom chránené záujmy fyzických osôb, právnických osôb a štátu. Prokuratúra je v rozsahu svojej pôsobnosti povinná vo verejnom záujme vykonať opatrenia na predchádzanie porušeniu zákonnosti, na zistenie a odstránenie porušenia zákonnosti, na obnovu porušených práv a vyvodenie zodpovednosti za ich porušenie.“ § 3 odsek 1,2 zákona 153/2001 Z. z. o prokuratúre) dohľad na zákonnosťou, ak jej najlepší prokurátori, podľa hodnotenia istej časti médií, ukazujú verejnosti, ako opovrhujú zákonom a právami obvinených osôb.

Považujem za hrubé a opakované porušovanie zákona, keď orgány činné v trestnom konaní informujú verejnosť o tom, že niekomu vzniesli obvinenie predtým, než bolo uznesenie o vznesení obvinenia tejto osobe doručené. V materiálnom právnom štáte platí, že účinky rozhodnutia, ktoré sa vás týka, nastávajú až jeho doručením, ak neplatí, že nastávajú až jeho právoplatnosťou. Ak štátny orgán toto elementárne pravidlo porušuje, dáva najavo, že rešpekt k zákonu nie je jeho prioritou.

Teda hovoriť o vás na verejnosti, že vám bolo vznesené obvinenie, alebo ste obvinený, je pravdou až potom, keď vám toto rozhodnutie bolo doručené.

Keď k tomu pripočítame reakciu niektorých rozbesnených médií, ktoré vám alebo vášmu zástupcovi strkajú do úst mikrofóny a žiadajú vás, aby ste sa vyjadrili k niečomu, čo sa vás má týkať, ale čo vám riadne doručené nebolo, je jasné, že štátne orgány porušujú zákon informovaním médií a verejnosti skôr, než osoby, ktorej sa vec týka s cieľom tejto osobe mediálne poškodiť alebo si na jej úkor, najmä, keď sa jedná o politicky exponované osoby, budovať svoj vlastný imidž.

Zabúdajú pri tom, že dobrý imidž štátneho orgánu a prokuratúry sa buduje dôsledným dodržiavaním a rešpektom k zákonu a právam občanov SR.

V nemom úžase sledujem neschopnosť generálnej prokuratúry nastoliť zákonnosť a zakročiť proti takýmto praktikám vo vlastných radoch a v radoch orgánov činných v trestnom konaní, nad činnosťou ktorých vykonávajú dozor. A uši trhá aj ticho, ktoré sa ozýva zo strany Slovenskej advokátskej komory, hoci mnohí kolegovia advokáti boli nielen obeťou nezákonných praktík, ale aj očitými svedkami nezákonností až neľudskostí páchaných počas trestného stíhania a prinášajú o tom svedectvá aj na verejnosti.

O osobách, ktoré sa okázalo prezentujú na tlačových besedách, práve vďaka týmto ich verejným výstupom, a obľúbeným mediálnym kolečkám, sú už aj verejnosti známe veci, ktoré mnohí z právnej praxe považujú za páchanie trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa. Ale darmo si to myslí odborná a tobôž laická verejnosť, ten komu je štátom delegovaná právomoc zaujať relevantný názor a konať alebo nekonať, je prokuratúra.

A na margo okázalých informácií o obvineniach osôb ešte pred zrušením špeciálnej prokuratúry.

To, že má svoje miesto v boji proti najvážnejším formám zločinu, a korupcii, ako o sebe tvrdí, by dokázala, keby boli obvinené aj osoby mimo súčasných vládnych kruhov a ministri bývalej vlády, ktorí mimoriadne rozšafne nakladali z verejnými zdrojmi. Ale od spáchania týchto skutkov asi neubehlo ešte dosť času ( aspoň 10 rokov), aby sa s nimi mohli najspravodlivejšie orgány zaoberať.

Z dažďa pod odkvap ?

25.04.2024

Ešte pár slov k súdnej rade. Za mňa principiálne najpádnejší dôvod na odvolanie jej člena a už odvolaného predsedu je fakt, že bol ideovým otcom myšlienky legislatívnej zmeny, podľa ktorej je možné člena súdnej rady počas jeho mandátu odvolať kedykoľvek aj bez uvedenia dôvodu. Človek, ktorý bol schopný navrhnúť a presadiť takúto zmenu zákona ako politický [...]

Vás toto presvedčilo ?

24.04.2024

Súdna rada prijala dňa 17.4.2024 na svojom zasadnutí Uznesenie číslo 136/2024, ktorým v reakcii na tlačovú konferenciu predsedu vlády Slovenskej republiky a ministra spravodlivosti Slovenskej republiky konanú dňa 4. apríla 2024 https://www.youtube.com/watch?v=le-y7OangIg a súčasne aj na podklade iných verejných vyjadrení predstaviteľov výkonnej a zákonodarnej moci v tomto ako [...]

Potrebujeme bežecké topánky a lupu ?

19.03.2024

Aký je váš vzťah ku pravde ? Naozaj potrebujeme kvalitnú bežeckú obuv, aby sme stíhali beh za klamármi s cieľom odhaľovať ich nové a nové klamstvá? A naozaj potrebujeme lupu, aby sme dokázali rozlíšiť kvalitu a objektivitu informácií, ktorými sme účelovo zahlcovaní z každej strany ? Lebo ľudia, ktorí nie sú informovaní, alebo sú zle informovaní, ale nevadí im to, [...]

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30, aktualizované: 08:45

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

Viktória Hellenbart

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 91
Celková čítanosť: 229688x
Priemerná čítanosť článkov: 2524x

Autor blogu

Kategórie