Založ si blog

Z dažďa pod odkvap ?

Ešte pár slov k súdnej rade.

Za mňa principiálne najpádnejší dôvod na odvolanie jej člena a už odvolaného predsedu je fakt, že bol ideovým otcom myšlienky legislatívnej zmeny, podľa ktorej je možné člena súdnej rady počas jeho mandátu odvolať kedykoľvek aj bez uvedenia dôvodu.

Človek, ktorý bol schopný navrhnúť a presadiť takúto zmenu zákona ako politický prisluhovač predchádzajúcej garnitúry, dal takýmto postojom jednoznačne najavo, že na zastávanie postu člena súdnej rady nie je osobnostne zrelý. Presadenou legislatívnou zmenou totiž tvrdo zasiahol do nezávislosti súdnej rady. O poste predsedu súdnej rady v kontexte takéhoto oportunistického narábania s právnym systémom, nemá zmysel ani uvažovať.

To, ako si počas výkonu mandátu predsedu súdnej rady počínal, len dokazuje vyššie uvedené. Neschopnosť pochopiť celospoločenský význam postu, ktorý zastávate, s otvorenou manifestáciou pocitu vlastnej nadradenosti nad ostatných, ktorej autenticita ma mnohokrát až zarazila, je za mňa 100 % diskvalifikačným kritériom na zastávanie akéhokoľvek postu s rozsiahlymi právomocami.

Ak má byť súdna rada skutočným ochrancom sudcovskej nezávislosti musia sa v nej prvom rade presadiť hlasy podporujúce skutočnú sudcovskú nezávislosť z radov sudcov alebo príslušníkov ostatných právnických profesií, a nie politické predstavy o sudcovskej nezávislosti.

Za mňa v súdnej rade nemajú čo robiť a nikdy nemali čo hľadať politickí nominanti – nominanti národnej rady, vlády a prezidenta. Snažiť sa zabrániť spolitizovaniu justície dosadzovaním politických nominantov, pripomína snahu lekára utíšiť bolesť pacienta jeho eutanáziou.

Garanciou pred uzatvorením sa sudcovského stavu pred okolitým svetom a prípadnému zneužitiu takejto situácie by mali byť nesudcovskí členovia súdnej rady, ako apolitickí nominanti iných právnických profesií alebo akademickej obce.

Súčasne vnímam extrémne posilnenie právomocí predsedu súdnej rady na úkor jej ostatných členov a pracovných komisií, ako dokonalé popretie zmyslu obsadzovania súdnej rady nominantami rôznych zložiek štátnej moci.

Pečať súdnej rade totiž takto vtláča osobnosť, záujmy a hodnotové nastavenie jej predsedu a okruhu jeho podporovateľov. Ak je predseda nominantom vlády, parlamentu alebo prezidenta, nemožno hovoriť o nezávislosti súdnej rady, ale o jej podriadení politickej moci. A toto politické ovládnutie – spolitizovanie justície podčiarkuje, ak predseda realizuje zákonom široko a neadekvátne nastavený rozsah svojich právomocí na úkor ostatných členov súdnej rady tak extenzívne a autoritársky, ako sme to videli v prípade jej odvolaného predsedu.

Za mňa je akceptovateľný jedine taký stav, ak post predsedu súdnej rady zastáva jej člen zvolený sudcami a nie politický nominant. Z tohto pohľadu nepovažujem za šťastnú nomináciu pána Harabina na tento post.

Opäť by totiž získal najsilnejšie právomoci politický nominant a to konštatujem bez ohľadu na to, kto ním je, hoci vnímam rozdiel, či týmto politickým nominantom je napríklad politicky neaktívna osoba sudcu, advokáta alebo je týmto nominantom politik, ako to už v súčasnosti možno konštatovať o pánovi Harabinovi.

Nezávislosti justície neprospeje ak politického nominanta z jedného politického spektra vystrieda nominant z opačného politického spektra.

Túto situáciu výstižne opisuje porekadlo “ z blata do kaluže“ alebo “ z dažďa pod odkvap.“

Ako politicky neutrálny advokát mám jednoznačný záujem na tom, aby súdna moc bola nezávislou protiváhou moci výkonnej a zákonodarnej, a aby rozsudky vo veciach mojich klientov neboli vynášané na základe politických objednávok a rôznych ideológií, ale nestranne a nezaujato.

Vás toto presvedčilo ?

24.04.2024

Súdna rada prijala dňa 17.4.2024 na svojom zasadnutí Uznesenie číslo 136/2024, ktorým v reakcii na tlačovú konferenciu predsedu vlády Slovenskej republiky a ministra spravodlivosti Slovenskej republiky konanú dňa 4. apríla 2024 https://www.youtube.com/watch?v=le-y7OangIg a súčasne aj na podklade iných verejných vyjadrení predstaviteľov výkonnej a zákonodarnej moci v tomto ako [...]

Cirkusanti

20.03.2024

Namiesto rešpektu k právu, jarmočné divadlá. Včerajšia tlačová konferencia prokurátorov špeciálnej prokuratúry potvrdila správnosť rozhodnutia o zrušení tohto spolitizovaného chápadla generálnej prokuratúry a aj správnosť rozhodnutia ústavného súdu, ktorý v tejto časti nepovažuje legislatívne aktivity za protiústavné. Znova ukázali hrubú neúctu k právnemu [...]

Potrebujeme bežecké topánky a lupu ?

19.03.2024

Aký je váš vzťah ku pravde ? Naozaj potrebujeme kvalitnú bežeckú obuv, aby sme stíhali beh za klamármi s cieľom odhaľovať ich nové a nové klamstvá? A naozaj potrebujeme lupu, aby sme dokázali rozlíšiť kvalitu a objektivitu informácií, ktorými sme účelovo zahlcovaní z každej strany ? Lebo ľudia, ktorí nie sú informovaní, alebo sú zle informovaní, ale nevadí im to, [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

Viktória Hellenbart

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 91
Celková čítanosť: 230996x
Priemerná čítanosť článkov: 2538x

Autor blogu

Kategórie