Založ si blog

Sloboda po prejave už zomiera, bude sťatá aj sloboda prejavu ?

Naša hlava štátu zaujala, okrem iných demokratických postojov, aj výrokom, že je jej srdcu blízke vypnúť internet. Pretože neosvietení dezoláti nevedia ako narábať s prílevom informácií a dezinformácií a potom nielenže veria hlúpostiam a lžiam, ale ešte ich aj šíria.

Smutné je, že najväčším šíriteľom lží a aj hlúpostí je súčasná vláda a médiá, ktoré naratívy vlády preberajú a vydávajú za pravdu, alebo ich sami vytvárajú. Problém je, že tak činia nielen o veciach, u ktorých môžeme povedať, že sú vecou svetonázoru, alebo politického postoja, alebo sa týkajú neslávnych covidových prognóz, ale lži šíria aj o platnom znení právnych predpisov, o tom, že niečo urobili, s niekým rokovali, a pomerne ľahko vyjde najavo, že to pravda nie je.

Vláda, jej podporovatelia a médiá hlavného prúdu vedia, že strácajú dôveryhodnosť. Riešením je, hodiť všetkých do jedného vreca, a zakázať slobodu prejavu.

Tých, ktorí tieto lži, nepresnosti odhalili a poukazujú na ne, alebo sa voči nim ohradzujú, tých ktorí majú iný svetonázor alebo iné politické názory ako vláda, a tých, ktorí okrem vládou rozširovaných myšlienok, rozširujú iné zavádzajúce myšlienky.

Jediné správne myšlienky, ktoré sa na Slovensku smú šíriť sú tie, ktoré rozširuje vláda. Odhaľovať, že sú chybné, nebodaj otvorene nepravdivé alebo zavádzajúce, je zločin. Myšlienky, postoje, politické názory súčasnej vlády a jej podporovateľov sú jedinou pravdou.

Táto forma uvažovania nie je novinkou. Táto vláda a prezidentka sa s ňou zahrávajú už dlho. Nevyrušuje ich ústava Slovenska, ani to, že táto forma myslenia tu bola už neraz, naposledy 40 rokov, od roku 1948 do roku 1989 a mala aj ústavnú poistku, článok 4 ústavy – o vedúcej úlohe komunistickej strany. Opozícia nejestvovala, iné názory sa trestali, bola cenzúra tlače, ale aj iných foriem umenia.

Je hrozné, čo len pomyslieť, že by to platilo o akejkoľvek vláde Slovenska, ale vyzerá to tak, že tejto vláde sa vojna na Ukrajine náramne hodila. Pohrávanie sa s nedemokratickým, totalitným vládnutím, naberá pod rúškom celospoločenských potrieb, ktoré vyvoláva vojnový konflikt a v záujme väčšieho dobra, celkom reálne kontúry.

To, že slobodu po prejave už u nás takú istú nemáte dokladajú prípady viacerých novinárov pôsobiacich na Slovensku. A nemyslím na tie médiá, ktoré najviac kričia a vytvárajú dojem, že sa do ich slobody prejavu zasahuje, hoci sa sami predávajú a slobodu prejavu nepoznajú. Zamieňajú si ju s propagandou. Aj propaganda je forma prejavu.

Keďže sa zákon na potlačenie slobody prejavu pripravuje pod heslom potreby boja proti ruskej propagande, proti ruským agentom a všetkému ruskému, a poznáme zahraničnopolitické orientácie, a silné prepojenia našej vlády a hlavy štátu, na USA, môžem uzavrieť, že potlačenie slobody prejavu prichádza pod taktovkou a myšlienkovým prúdom z USA. Štátu, ktorý rád importuje (svoje ponímanie) demokracie do celého sveta. Aj násilím. Aj zasahovaním do vnútorných záležitostí iných štátov. Hoci tieto pojmy sa na totožné správanie smú použiť len na iné štáty, nie však na USA. Ak USA potláča slobodu prejavu, ak USA zasahuje do vnútorných záležitostí iných štátov, zaútočí na územie iného štátu, nie je to to, čo by to bolo, keby sa opovážil iný štát.

Zlé Rusko zaviedlo v roku 2021 zákon, podľa ktorého sú niektoré médiá povinné pred každým článkom, pred každou reportážou uviesť nasledovný oznam :

Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента
“This message (content) was created and (or) distributed by a foreign mass media outlet executing the functions of a foreign agent and (or) a Russian legal entity executing the functions of a foreign agent.”

Teda upozornenie čitateľom a divákom, že správa je vytvorená alebo šírená zahraničným masovokomunikačným prostriedkom, plniacim úlohu zahraničného agenta a (alebo) ruskou právnickou osobou, plniacou úlohu zahraničného agenta. O tom, ako sa to dotklo jedného alternatívneho ruského média, ktoré nie je financované zo zahraničia, ale nešíri názory, ktoré sú konformné s provládnymi názormi, a sú k nim kritické, som písala tu :https://dennikn.sk/blog/2382343/zachranit-meduzu/.

Možno to čitateľov prekvapí, ale Rusko zavedením tohto zákona reagovalo na kroky USA, ktoré majú takýto zákon už dávnejšie ( a ešte predtým bol údajne prijatý Izraelom) a označilo ruské médiá pôsobiace v USA za zahraničného agenta.

Ale oficiálne schválenou verziou pravdy je, že metódy USA sú demokratické a metódy Ruska sú nedemokratické. Tieto médiá však zatiaľ ( ruské štátne médiá už sú vypínané vo viacerých krajinách) aj s označením zahraničný agent v Rusku fungujú a nie sú zakázané, aj keď sú rôzne obmedzované.

Naša vláda však ide ešte ´ďalej. Chce existenciu akýchkoľvek alternatívnych médií na Slovensku zakázať. To je demokratické, podľa vzoru USA a v súlade s Ústavou SR a Dohovorom o ľudských právach.

Pri legislatívnych aktivitách vlády by sa jeden domnieval, že žijeme v dobe, kedy sme ešte do EÚ nevstúpili. Lenže my žijeme v dobe, kedy EÚ už nie je garantom demokracie.

To, že USA vôbec nezasahujú do vnútorných záležitostí Nemecka sme mohli veľmi plasticky „navnímať“ na tlačovej besede Biden – Scholz, kedy na otázku novinára, či v prípade invázie Ruska na Ukrajinu, nedôjde k spusteniu nordstream 2, ktorého stavbu financovali ruské a nemecké firmy, odpovedal suverénne Američan, že v prípade invázie k spusteniu nordstream 2 nedôjde. Nemec len tíško šúchal nôžkami a odpovedi sa vyhol. To, že nemecká ekonomika ( jej prepojenie so slovenskou netreba spomínať, našu vládu to nezaujíma a my si máme myslieť to čo naša vláda) bude bez dodávok plynu z Nemecka v problémoch, Američana netrápi. Pardón, trápi, ale zásady sú zásady, a suverenita krajiny a práva občanov rozhodnúť sa, či chcú byť v NATO, aj keď ich do NATO nikto nechce prijať, je viac ako biznis.

Alebo je to inak ? Kým ešte naša demokratická vláda a hlava štátu nevypli internet, nájdeme na ňom aj takéto informácie :

Rusko dodalo do USA rekordní objem ropy za posledních 12 let – 29.05.2021, Sputnik Česká republika (sputniknews.com)

Správnosť tejto informácie by ste si mali vedieť overiť. Podľa tejto správy druhým najväčším dodávateľom ropy do USA je Rusko.

Zruší USA v rámci sankcií uvalených na Rusko zmluvu na dodávku ropy ? Alebo stačí, ak uvalené sankcie zruinujú Európu ?

Inak mne navždy ostane pred očami pri otázke, ako zaobchádza Američan so svojimi spojencami, záber z kábulského letiska vo večerných správach, keď ľudia zúfalo bežali, aby sa dostali do odlietajúcich lietadiel a držali sa ich aj zvonka. V obave o svoj život vo svojej vlastnej krajine po odchode priateľov z USA, s ktorými spolupracovali, keď sa USA s podporou NATO samozvane ocitli na ich štátnom území.

Gorbačov o americkej invázii do Afganistanu: Od začiatku to bol zlý nápad! NATO a USA zlyhali | Nový Čas (cas.sk)

Kto môže za fiasko v Afganistane? Biden schytáva kritiku z každej strany, pripomínajú mu Vietnam (dennikn.sk)

Biden: Z kábulského letiska sme odviezli už 13-tisíc ľudí – Svet – Správy – Pravda

Ale vtrhnúť do cudzieho štátu preto, lebo odmietol vydať Usamu bin Ládina, je úplne iné, a nie je porušením medzinárodného práva. Vtrhnúť však preto, že vláda vedie nacionalistickú a nenávistnú politiku voči národnostným menšinám a má na svedomí úmrtia viacerých civilistov ruskej národnosti je neprípustnou inváziou.

Pre niektorých oba prípady neprípustné a zlé.

Mimochodom včera v maďarských médiách (Kossuth rádió) odznelo, že aj maďarská národnostná menšina bola prenasledovaná ukrajinskými nacionalistami, dokonca im podpaľovali ich spoločenské a kultúrne centrá.

Keď človek číta, počúva a hodnotí situáciu, a napriek tomu nepríde k takému záveru, ako si želá vláda, je to problém. A preto naša vláda pristupuje k tomu, že svoje názory a myšlienky šíriť nesmiete.

Už sme to tu mali, nie raz, naposledy to trvalo 40 rokov. Zakázané myšlienky sa šírili aj tak, a už samotná existencia zákazu im dodávala silu. A tí, čo myšlienky nešírili, alebo ich šírili medzi sebou šeptom, si aj tak mysleli svoje.

Izoláciu a nevraživosť, ktorá je medzi vládou otvorene neznášajúcou vlastných občanov, zákaz myslieť a šíriť myšlienky, neprelomí. Naopak. Znásobí. Tí, čo nariekajú, že sú nenávidení, budú nenávidení ešte viac, ale už to možno tak okato nepocítia, lebo ľudí zastrašia.

Z dažďa pod odkvap ?

25.04.2024

Ešte pár slov k súdnej rade. Za mňa principiálne najpádnejší dôvod na odvolanie jej člena a už odvolaného predsedu je fakt, že bol ideovým otcom myšlienky legislatívnej zmeny, podľa ktorej je možné člena súdnej rady počas jeho mandátu odvolať kedykoľvek aj bez uvedenia dôvodu. Človek, ktorý bol schopný navrhnúť a presadiť takúto zmenu zákona ako politický [...]

Vás toto presvedčilo ?

24.04.2024

Súdna rada prijala dňa 17.4.2024 na svojom zasadnutí Uznesenie číslo 136/2024, ktorým v reakcii na tlačovú konferenciu predsedu vlády Slovenskej republiky a ministra spravodlivosti Slovenskej republiky konanú dňa 4. apríla 2024 https://www.youtube.com/watch?v=le-y7OangIg a súčasne aj na podklade iných verejných vyjadrení predstaviteľov výkonnej a zákonodarnej moci v tomto ako [...]

Cirkusanti

20.03.2024

Namiesto rešpektu k právu, jarmočné divadlá. Včerajšia tlačová konferencia prokurátorov špeciálnej prokuratúry potvrdila správnosť rozhodnutia o zrušení tohto spolitizovaného chápadla generálnej prokuratúry a aj správnosť rozhodnutia ústavného súdu, ktorý v tejto časti nepovažuje legislatívne aktivity za protiústavné. Znova ukázali hrubú neúctu k právnemu [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Viktória Hellenbart

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 91
Celková čítanosť: 229584x
Priemerná čítanosť článkov: 2523x

Autor blogu

Kategórie