Založ si blog

„Lebo nemôžem a hádam nikto na svete nemôže povedať, že napriek všetkému, čo sa deje, by malo byť naším konečným, radostným cieľom Červené námestie, ktoré bude ploché, lebo na ňom nebude nič stáť, a bude tam len ticho cvrlikať stroncium 90.“

Slová z prejavu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky za koaličnú stranu SaS, v 21. storočí, MUDr. Petra Osuského, CSc. https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=poslanci/poslanec&PoslanecID=100&CisObdobia=8.

Výrok patrí človeku, ktorý dosiahol vysokoškolské vzdelanie na lekárskej fakulte, a má prednosť sa popýšiť najvyššími akademickými hodnosťami a kariérou v akademickej obci. Je spoluautorom viacerých odborných monografií a členom autorského kolektívu Encyclopaedia Beliana. https://sk.wikipedia.org/wiki/Peter_Osusk%C3%BD

Konečným a radostným cieľom Slovenska by malo byť, okrem zachovania jeho suverenity a bezpečnosti občanov aj to, aby osoby verejne, ako najvyšší štátni predstavitelia, prezentovali názory a odvádzali prácu, ktorá bezpečnosť slovenských občanov neohrozí.

Stroncium (lat. strontium), ktorého tichý cvrkot na Červenom námestí v Moskve, si citovaný poslanec neželá počuť, “ je chemický prvok v Periodickej tabuľke prvkov, ktorý má značku Sr a protónové číslo 38. Stroncium je pomerne mäkký, ľahký kov, ktorý búrlivo reaguje s kyslíkom i vodou a v prírode sa s ním preto stretávame iba vo forme zlúčenín.Bežné izotopy stroncia sa v živých organizmoch správajú podobne ako atómy vápnika a sú teda úplne neškodné..

Zdravotné riziká stroncia sú spojené s rádioaktívnym izotopom 90Sr, ktorý vzniká pri rádioaktívnom rozpade uránu, napr. pri výbuchu atómovej bomby i v jadrových reaktoroch. Izotop 90Sr je pomerne silný beta žiarič s polčasom rozpadu 29,1 rokov. Ak sa dostane do živého organizmu, môže sa zabudovať do kostného tkaniva a je potenciálnym zdrojom vzniku rakoviny. Pri objektívnom hodnotení jeho skutočnej rizikovosti je potrebné posúdiť pomer výskytu uvedeného izotopu k ostatným podobným atómom (vápnikbárium, neškodné izotopy stroncia) a pravdepodobnosťou vyžiarenia beta častice (elektrón) a následným spustením rakovinového bujnenia práve sledovaným izotopom 90Sr.“https://sk.wikipedia.org/wiki/Stroncium

„Cvrkot stroncia“ teda naznačuje riziko použitia jadrových zbraní. Napríklad podľa tohto zdroja https://www.youtube.com/watch?v=MfIZj-HAQ78, bolo k januáru 2022 na celej Zemi celkovo 13080 jadrových zbraní. Poradie krajín, podľa toho, aký počet týchto zbraní vlastnia zdroj uvádza takto :

Belgicko, Holandsko, Nemecko – 20 ;Taliansko 40; Kórejská ľudovodemokratická republika, Turecko – 50; Izrael 90;India 156; Pakistan 165;Veľká Británia 225; Francúzsko 290; Čína ;350 USA 5550; Rusko 6255. Bez ohľadu na to, do akej miery sú tieto dáta presné, nikde medzi štátmi, ktoré vlastnia jadrové zbrane nevidím Slovensko, ale viem, že vláda pod taktovkou ministra obrany sa veľmi bránila tomu, aby v „obrannej dohode s USA“, nebolo výslovne napísané, že na vojenské letiská, ktoré sme USA prenechali, sa nesmú doviezť jadrové zbrane. Nemohlo to tam byť výslovne uvedené napríklad aj preto, lebo načo by to USA robili ? Žeby na to, aby z nášho územia zastrašovali Rusko ?

Slovensko síce je členom „obrannej“ vojenskej aliancie NATO a má uzatvorenú dohodu o obrannej spolupráci s USA, ale aj Rusko a Čína uzatvorili novú dohodu o vojenskej spolupráci https://www.thefridaytimes.com/2022/02/19/is-the-russia-china-pact-the-beginning-of-cold-war-two/. Rusko je členom obrannej vojenskej aliancie OZKB ( rusky ODKB), spoločne s Bieloruskom, Arménskom, Kazachstanom, Kirgizskom a Tadžikistanom. Afganistan a Srbsko majú štatút pozorovateľa.

https://sk.wikipedia.org/wiki/Organiz%C3%A1cia_Zmluvy_o_kolekt%C3%ADvnej_bezpe%C4%8Dnosti.

Rusko a Čína majú uzatvorené zmluvy o vojnovej spolupráci s Iránom, a Rusko aj s Indiou. A ešte by sme mohli pokračovať analýzou rozloženia síl aj na iných kontinentoch.

V čase, kedy by sa naplnili radostné očakávania o plochom námestí, by sa na Slovensku, a možno ani zvyšku sveta už asi nemal kto radovať. A tiché cvrlikanie Stroncia 90, by nahradilo štebot vtákov a smiech detí na celej planéte. Chráňme sa pred ľuďmi, ktorí ostatných len za to, že upozorňujú na bezpečnostné riziká spojené so slovenskou politikou, ako predvádza naša vláda, označujú za ruských agentov a piatu kolónu ! Hoci sami otvorene presadzujú geopolitické záujmy USA spôsobom, ktorý jednoznačne definuje prácu agenta a prácu piatej kolóny, ktoré však rozpoznajú len vtedy, keď ide proti záujmom ich miláčikov z USA.

O tom, že ľudia s takto nebezpečnými názormi predstavujú obrovské bezpečnostné riziko pre všetkých občanov SR, nás presvedčili aj udalosti ostatného týždňa.

Zatiaľ čo jeho začiatok sa niesol vo verejných vyhláseniach ministra obrany o tom, že zbraňový systém S-300 z majetku Slovenska neodovzdáme, koncom týždňa už odvysielali aj ruské médiá správu z TV Markíza o dodaní S 300 do Ruska, ako aj video, cca 7 minútové, ktoré podrobne zobrazuje zábery z presunu S-300 https://we.tl/t-PKrTCjSlo4, „zavesené“ na stránke ministerstva obrany SR. Slovenská verejnosť, a celý svet, už vie aj to, že USA pochválili postup Slovenska pri dodávke S-300 na Ukrajinu.

Slovenská verejnosť už dávno pozná stanovisko ruskej strany, že ak dôjde k dodávke (nielen) tohto zbraňového systému, tento sa stane na ukrajinskej strane prirodzeným vojenským cieľom.

Poznáme aj stále platné oficiálne stanovisko NATO, ktorého je Slovensko členom, že NATO sa do vojenského konfliktu zapájať nebude, a je vecou každého štátu, ako sa rozhodne reagovať na požiadavku Ukrajiny na dodávku zbraní.

Slovensko sa teda rozhodlo dodať S – 300 na Ukrajinu. Minister obrany, ako aj premiér, unisono vyhlásili, že dodávka tejto zbrane neznamená, že sa Slovensko stalo súčasťou vojnového konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom, a dokonca tvrdia, že kto tvrdí opak klame. Páni majú vo veciach klamania verejnosti dostatok skúseností, o čom sme sa presvedčili aj v otázke dodania tejto zbrane, takže im môžeme veriť, že dodanie tejto zbrane neznamená naše vtiahnutie do vojnového konfliktu. Dokonca to považujú za zodpovedný krok.

Nuž akokoľvek by sme týmto osobám, napriek ich reputácii, chceli veriť, obávam sa, že to, či dodanie tejto zbrane bude alebo nebude znamenať naše vtiahnutie do konfliktu nebude záležať od toho, čo si o tom myslia títo páni. Ale ako na to zareaguje Rusko.

Páni sú určite presvedčení o tom, že vtiahnutím NATO do vojnového konfliktu, ohrozením života a zdravia slovenských občanov, dôjde k radikálnemu ukončeniu vojnového konfliktu.

Z hľadiska našej bezpečnosti je asi najdôležitejšie to, čo si o tomto kroku myslí Rusko a ako naň zareaguje, a to, že jeho informačné kanály sa snaží západný svet blokovať, na zabezpečenie našej bezpečnosti nestačí.

A Rusko považuje tento krok za mimoriadne nepriateľský akt z našej strany. Čo ak ho vyhodnotí ako vojnovú provokáciu, a to aj v spojitosti s výrokmi poslancov nášho parlamentu o plochom Červenom námestí a cvrkotom stroncia 90, ktoré sa aj v našich médiách už šíria s mierne prekrúteným zmyslom ?

Alebo ak si to spojí aj s odvážnymi výrokmi nášho premiéra Eduarda Hegera typu “ Musíme ukázať Putinovi, že s nami sa nezahráva“

https://magazin1.sk/heger-musime-ukazat-putinovi-ze-s-nami-sa-nezahrava/.

Spravodajstvo – Heger: Musíme ukázať Putinovi, že prekročil všetky červené čiary (virtualne.sk)

Heger si po návrate z Ukrajiny podal opozíciu: Správajú sa ako ruskí agenti – Domáce – Správy – Pravda.

A aj s postojom nášho premiéra k udalostiam na ukrajinskej Buči, ktoré považuje ruská strana za veľmi nešikovne zinscenovanú provokáciu a žiada jej riadne objasnenie https://www.topky.sk/cl/10/2293059/Premier-Heger-na-Ukrajine–Navstivil-zdevastovanu-Bucu—-sokujuci-POHLAD–Bol-som-hlboko-otraseny.

Výroky slovenského premiéra sú voči Rusku jednoznačne nepriateľské a tento cieľ aj sledujú, aby sa voči Rusku, ako agresorovi jednoznačne vyhranil. Nekompromisne. Okrem toho, že tvrdo atakuje opozíciu a každého s iným názorom a označuje ho za ruského agenta, z jeho aktivít možno pokojne uzatvoriť, ako aj z aktivít ďalších členov vlády, ale najmä ministra obrany, že ich pôsobenie jednoznačne háji záujmy USA. A toto poslanie plnia otvorene, preto nemôžu byť označení za piatu kolónu, ale viac sa podobajú bábkovým vládam, dosadeným na presadenie mocenských záujmov USA.

A ruská strana jednoznačne chápe, že vojnu na Ukrajine nevedie s Ukrajinou, ale s NATO pod taktovkou USA a tento názor zdieľa aj iná časť sveta, ktorá akosi číselne prevyšuje tých, na ktorých sa snaží urobiť dojem náš premiér.https://www.globaltimes.cn/page/202204/1257580.shtml?id=11

Aj naše médiá priniesli viacero článkov o tom, že celý svet tento náš krok sledujehttps://www.topky.sk/cl/10/2293311/Ako-sa-na-dodavku-slovenskej-S-300-na-Ukrajinu-pozera-zahranicie–Sme-prvi. Ale čo ak väčšine z neho s hrôzou vstávajú vlasy ? Lebo jadrový konflikt sa nebude týkať len západu bojujúceho s Ruskom, ale aj „tretieho sveta“, ktorý s úžasom sleduje nezodpovedné konanie „civilizovaného sveta“.

Môžeme sa spoľahnúť na medzinárodné dohovory, ktoré sa v súčasnosti vyznačujú najmä tým, že sa porušujú, že nás ochránia v prípade, ak Rusko nezostane len pri ústnych deklaráciách o tom, že nás považuje za nepriateľa, ale zasiahne aj vojensky ?

Chceli občania SR, ktorých táto vláda zastupuje a to s mimoriadne slabým mandátom, pomôcť ukrajinským susedom aj za cenu toho, že obetujú svoje územie, životy a zdravie svojich občanov, vstupom do konfliktu ?

Bude prípadný vojenský zákrok Ruska voči Slovensku, alebo provokácia na našom území, znamenať priamy vstup NATO do vojnového konfliktu napriek jasne vyjadrenému želaniu členských štátov NATO, zostať mimo neho ? Alebo bude aktivácii článku 5 dohody brániť námietka, že Slovensko konalo na vlastnú päsť a následkom konfliktu medzi najväčšími jadrovými mocnosťami sa budú chcieť za každú cenu vyhnúť.

Možno väčšine členov NATO neznie tichý cvrkot stroncia 90 ako nebeská hudba.

O tom, že u S 300, sa jedná o staršiu zbraň, ktorú sme získali od Ruska v rámci dohody o deblokácii ruského dlhu https://www.sme.sk/c/2177553/vyznat-sa-v-deblokaciach-ruskeho-dlhu-voci-sr-je-podla-p-kanisa-takmer-nemozne.html, v podstate vieme.

Vieme aj to, že k odovzdaniu tejto zbrane, ktorá mala chrániť náš vzdušný priestor, neprebehla žiadna verejná diskusia, primeraná závažnosti tohto rozhodnutia pre bezpečnosť nášho štátu. Bezpochyby ide o nakladanie s majetkom štátu mimoriadnej hodnoty. Ak aj ministerstvo deklaruje, že za túto zbraň zabezpečíme lepšiu a modernejšiu, získame ju zadarmo ? Je legitímne odovzdanie nášho majetku susednému štátu bez protihodnoty ?

Konala vláda pri tomto kroku, na základe medzinárodného dohovoru, ako deklaruje, v rámci svojej právomoci ?

A na záver, naozaj predstavuje pre náš štát jediné bezpečnostné riziko len Rusko ? ( Článok 5 NATO sa neaktivuje, ak dôjde ku konfliktu medzi jeho členskými štátmi, alebo – zmluva o NATO umožňuje jeho rozpustenie, takže nie je večnou a nezmeniteľnou garanciou.)

Na žiadnu z týchto otázok verejnosť nedostala a nedostáva seriózne a dôveryhodné odpovede. Ani nemôže, keď je klamaná o tom, že S 300 na Ukrajinu dodaná nebude.

A celý svet bez dychu sleduje, ako sa Slovensko zahráva s ohňom.

Z dažďa pod odkvap ?

25.04.2024

Ešte pár slov k súdnej rade. Za mňa principiálne najpádnejší dôvod na odvolanie jej člena a už odvolaného predsedu je fakt, že bol ideovým otcom myšlienky legislatívnej zmeny, podľa ktorej je možné člena súdnej rady počas jeho mandátu odvolať kedykoľvek aj bez uvedenia dôvodu. Človek, ktorý bol schopný navrhnúť a presadiť takúto zmenu zákona ako politický [...]

Vás toto presvedčilo ?

24.04.2024

Súdna rada prijala dňa 17.4.2024 na svojom zasadnutí Uznesenie číslo 136/2024, ktorým v reakcii na tlačovú konferenciu predsedu vlády Slovenskej republiky a ministra spravodlivosti Slovenskej republiky konanú dňa 4. apríla 2024 https://www.youtube.com/watch?v=le-y7OangIg a súčasne aj na podklade iných verejných vyjadrení predstaviteľov výkonnej a zákonodarnej moci v tomto ako [...]

Cirkusanti

20.03.2024

Namiesto rešpektu k právu, jarmočné divadlá. Včerajšia tlačová konferencia prokurátorov špeciálnej prokuratúry potvrdila správnosť rozhodnutia o zrušení tohto spolitizovaného chápadla generálnej prokuratúry a aj správnosť rozhodnutia ústavného súdu, ktorý v tejto časti nepovažuje legislatívne aktivity za protiústavné. Znova ukázali hrubú neúctu k právnemu [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Viktória Hellenbart

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 91
Celková čítanosť: 229622x
Priemerná čítanosť článkov: 2523x

Autor blogu

Kategórie