Založ si blog

Fico sa za posledné dni odhalil, hovorí vo verejnom priestore pani Radičová

To, že sa Fico odhalil, vybralo ako nadpis pre upútavku svojej relácie HN, ale v podstate je táto upútavka (hoci to nie je vždy pravidlom), skutočne podstatou vystúpenia bývalej premiérky tohto štátu.

A toto odhalenie potom, ako roky rokúce počúvame o zlyhaniach Fica, SMERU, médiá sa predbiehajú v poukazovaní na ich prešľapy, vláda tri roky nepredviedla iný program len verklíkovanie viet, lebofico na otravných tlačových besedách, je skutočne až na hranici geniality.

A keďže odznieva z úst človeka, ktorý keď dostal dôveru verejnosti a uchopil opraty moci, a všetci na neho hľadeli s veľkou dôverou, a nebol schopný ju udržať ani polovicu volebného obdobia, považujem za priliehavé použiť slovné spojenia, že je smiešne. Stačí si spomenúť z akého dôvodu vláda pani Radičovej padla. Práve politická neschopnosť týchto politikov, ktorí tu teraz rozprávajú o veľkých odhaleniach, viedla k odovzdaniu moci opäť nenávidenému Ficovi. Takéto výkony mnohých presviedčajú len o tom, že okrem politiky nenávisti, sa oponenti Fica nezmôžu na nič hodnotné.

Viete, väčšina spoločnosti vie a vidí, aké boli a aké sú prešľapy SMERU, ale na rozdiel od vás rovnako vidí , aké sú a boli prešľapy tých, ktorí SMER tvrdo kritizovali a zaprisahávali sa, že sa potom, ako uchopia moc, vyberú iným smerom.

A práve faktor sklamania a vytriezvenia do reality je za silnou podporou, ktorú teraz táto strana medzi voličmi má. A žiadne predvolebné bombastické odhalenia špiny na politikov SMERU vám nepomôžu, lebo ste vlastne nič neodhalili.

Falošné mantry, ktoré tú do omrzenia omieľa tábor nenávidiaci SMER mu len škodí.

Radi chodia po rozumy za Atlantik a vytvárajú dojem, že kto neštudoval na Západe, je menejcenným človekom. Tak si pomôžem príkladom z krajiny, ktorú tak fanaticky uctievajú. Mali by ste vedieť, že v histórii USA prepuklo niekoľko megaškandálov a fatálnych osobných zlyhaní tak na strane politikov z tábora demokratov ako aj republikánov. Ako sa spoločnosť, ktorú obdivujú ,vyrovnala s týmito zlyhaniami ? Účet vystavila v nasledujúcich voľbách, kedy opraty moci uchopili tí druhí. V tábore, kde došlo k pochybeniu, sa armáda preskupila, prišli nové kádre, nové témy, nové prístupy (neodpustím si lakonickú poznámku „ako balamutiť verejnosť“), ale nedošlo k zrušeniu strany republikánov a demokratov, ani k tomu, že by stratili právo kedykoľvek v budúcnosti sa uchádzať o priazeň voličov.

Ale vráťme sa domov. Mám priateľov z radov „kamionistov“, únie dopravcov, ktorí za predchádzajúcich vlád opakovane bojovali (nielen) proti zmluve so SkyToll – om, a ktorým vláda, ktorá opäť nebola schopná ani len dovládnuť, sľúbila, že zjedná nápravu a ich nespokojnosť zneužila v predvolebnej kampani na dosiahnutie moci. Ako sa zachovala, keď moc uchopila ?

„Nápravu“ zjednala, zmluvu, ktorú sľúbila zrušiť predĺžila. Znamená to, že toľko kritizovaná zmluva nebola zlá a stranu SMER kritizovali neprávom ? Alebo znamená, že zmluva je natoľko výhodná pre politikov, ktorí sú pri moci, že ju jednoducho nevládzu zrušiť?

Takýmito a podobnými príkladmi by som mohla pokračovať z oblasti školstva, z oblasti poľnohospodárstva, zdravotníctva, samosprávy a iných. Nie je rezort, v ktorom by došlo k odstráneniu toľko kritizovaných chýb, a v ktorom by naopak nedošlo k úplnej deštrukcii.

V predvolebných kampaniach sa tvrdo kritizovalo opakované porušovanie zákona zo strany vlád SMERU pri používaní skrátených legislatívnych konaní, keď na to neboli splnené zákonné podmienky.

A čo spravili kritici, keď sa ujali moci ? Zatiaľ čo za vlád SMERU sa takéto prípady nepochybne vyskytovali a mali byť kritizované a oprávnene boli, za vlády Matoviča a Hegera sa stalo skrátené legislatívne konanie bez splnenia zákonných predpokladov na jeho využitie pravidlom, ako aj iné legislatívne zverstvá. Premiér si v pondelok zmyslel, že niekomu v niečom treba vyhovieť (dať peniaze Marke, Zuzke, Katke, ktorá v súťaži nestihla včas odpovedať na otázku ) a zákon bol najneskôr v stredu prijatý.

A nehovoriac o absolútnej neúcte k základným ľudským právam a slobodám občanov ich masívnym porušovaniam zo strany „najlepšej“ vlády, od obmedzení slobody pohybu, pobytu, cez obmedzovanie práva na zdravotnú starostlivosť, slobody prejavu, akademické slobody a mohli by sme menovať donekonečna. O rýchlom zrútení protikorupčného étosu najlepšej vlády sa nemusíme ani baviť.

To, čo za „najlepšej“ vlády bolo naozaj iné, oproti vlád SMERU, bol prístup médií hlavného prúdu k nej. Láskavý, ohľaduplný a ochranársky, pred ich prešľapmi zavreli ešte aj kurie oko, zatiaľ čo za vlád SMERU boli ako sústavne dorážajúce sršne.

Ďalej bolo iné to, že ak sa za vlád SMERU politici tvrdo vyjadrovali na účet politických súperov, nebolo v móde nadávanie voličom. To zaviedla až táto vláda a v trendoch pokračuje aj úradnícka vláda . O jej diskutabilnom charaktere som písala tu https://maioriced0.blog.pravda.sk/2023/05/13/uradnicka-vlada-s-vladnym-programom/

A záverom aj k videu, ktoré koluje na sociálnych sieťach, kde vedie rozhovor skupinka politikov, z ktorých jeden je v súčasnosti na čele špeciálnej prokuratúry a ďalší prezidentom republiky, o tom, ako uchopiť moc a najmä ako si ju udržať. Pri vete osoby, ktorá sa stala prezidentom, a zamýšľa sa nad tým, ako zabrániť finančným oligarchom ovládať politiku, neviete, či máte plakať alebo sa smiať, ak ju hovorí človek, ktorý sa práve vďaka takýmto peniazom ( a bez nich len ťažko z platu právničky) dostal tam, kde je.

Najúčinnejším spôsobom, ako moc uchopiť a udržať si ju, je moc nezneužívať, neklamať občanov, dodržiavať predvolebné sľuby verejné financie a zdroje nevyužívať výlučne pre sebe blízke osoby, ale v prospech občanov. Občanov neurážať a neznevažovať. A to sa zatiaľ nepodarilo nikomu, lebo na to je potrebná bezchybná morálka a silný charakter, ktorý obvykle u tých, ktorí sa derú k moci chýba.

Partička diskutujúcich, už v praxi, ide cestou, ktorá pripomína teror, metódy policajného štátu, umlčiavania oponentov, urážania občanov. Toto sme tu už v histórii mali tiež veľakrát. Napáchalo sa veľa zverstiev a trestných činov, ale nepomohlo.

Je ľudstvo vôbec schopné vládnuť si samo ?

Z dažďa pod odkvap ?

25.04.2024

Ešte pár slov k súdnej rade. Za mňa principiálne najpádnejší dôvod na odvolanie jej člena a už odvolaného predsedu je fakt, že bol ideovým otcom myšlienky legislatívnej zmeny, podľa ktorej je možné člena súdnej rady počas jeho mandátu odvolať kedykoľvek aj bez uvedenia dôvodu. Človek, ktorý bol schopný navrhnúť a presadiť takúto zmenu zákona ako politický [...]

Vás toto presvedčilo ?

24.04.2024

Súdna rada prijala dňa 17.4.2024 na svojom zasadnutí Uznesenie číslo 136/2024, ktorým v reakcii na tlačovú konferenciu predsedu vlády Slovenskej republiky a ministra spravodlivosti Slovenskej republiky konanú dňa 4. apríla 2024 https://www.youtube.com/watch?v=le-y7OangIg a súčasne aj na podklade iných verejných vyjadrení predstaviteľov výkonnej a zákonodarnej moci v tomto ako [...]

Cirkusanti

20.03.2024

Namiesto rešpektu k právu, jarmočné divadlá. Včerajšia tlačová konferencia prokurátorov špeciálnej prokuratúry potvrdila správnosť rozhodnutia o zrušení tohto spolitizovaného chápadla generálnej prokuratúry a aj správnosť rozhodnutia ústavného súdu, ktorý v tejto časti nepovažuje legislatívne aktivity za protiústavné. Znova ukázali hrubú neúctu k právnemu [...]

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Viktória Hellenbart

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 91
Celková čítanosť: 230092x
Priemerná čítanosť článkov: 2528x

Autor blogu

Kategórie