Založ si blog

Viete, že ?

I. Viete, že voľby, ktoré skutočne rozhodnú o kvalite vášho života neprebiehajú raz za štyri roky ?

Takéto voľby v skutočnosti prebiehajú každý deň a predvolebné obdobie sa dá vymedziť obdobím vášho života, stále máte čas urobiť dobré voľby a dobré rozhodnutia a postaviť sa na stranu práva a spravodlivosti. V týchto voľbách nie sú vôbec smerodajné predvolebné prieskumy, pretože ako o tom píše aj evanjelium podľa Matúša 7:13, 14 a mnohí tieto slová poznáte a počuli ste ich „Vchádzajte tesnou bránou, lebo široká brána a priestranná cesta vedie do záhuby a mnoho je tých, čo ňou vchádzajú, ale tesná brána a úzka cesta vedie do života a málo je tých, čo ju nachádzajú.“ dobrú voľbu má sklon spraviť skôr menej, než viac ľudí.

Viete, že už v staroveku dostal Izrael v Mojžišovom zákone (napísaný cca 16 storočie pred naším letopočtom ) v 2. knihe 23: 2 takýto príkaz „ Nenasleduj väčšinu, keď koná zlo. Keď svedčíš, neprekrúcaj právo, len preto, aby si sa pridal k väčšine.“

Múdrosť tejto rady potvrdzujú aj dejiny, ukázali, že mnohé všeobecne rozšírené názory nie sú spoľahlivým barometrom pravdy. Po celé stáročia boli všeobecne prijímané väčšinou ako pravda rôzne predstavy, no neskôr sa ukázalo, že boli nesprávne. Sklon kráčať s davom však zostal.

Tento sklon sa zneužíva tými, ktorí sa chcú na úkor ostatných priživovať a nečestným spôsobom uchopiť moc, napríklad v predvolebných prieskumoch, u ktorých mýtus o spoľahlivosti stále pretrváva, hoci ich spoľahlivosť sa oveľa menej sa blíži k pravde ako ľudové rozprávky, ktoré zozbieral pán Dobšinský. To, že možnosti manipulácie s prieskumami, ani zďaleka nie sú vyčerpané ukázali kreatívne tímy jednej zo strán, ktorá si dala urobiť prieskum svojho potenciálu, nie toho, akú reálnu podporu má.

Tak či onak sú prieskumy ukážkou priameho nasadenia manipulatívnych techník, zneužívajúcich zlé sklony ľudí, bezmyšlienkovito nasledovať dav a odpútavajú tak pozornosť od skutočných hodnôt, ktoré by mal človek pri rozhodovaní o svojom živote brať do úvahy.

Ak ste pripravení vyhrať voľby aj nečestným pozmenením výsledkov, aby to nebolo také nápadné, musia vášmu blížiacemu sa úspechu zodpovedať aj predvolebné prieskumy, inak by ste sa podozreniu, že niečo nie je v poriadku, bránili ťažšie, o to viac, ak v rukách držíte opraty moci a máte všetky prostriedky na ovplyvnenie priebehu volieb.

2. Viete, že podriadenosť príslušníkov policajného zboru nadriadenému, alebo hodnostne vyššiemu nie je absolútna a bezvýhradná ?

Podľa § 48 odsek 4 zákona číslo 73/1998 Z. z. o štátnej službe príslušníkov PZ “ Ak sa policajt domnieva, že rozkaz, nariadenie, príkaz alebo pokyn jeho nadriadeného je v rozpore so všeobecne záväzným právnym predpisom, je povinný na to nadriadeného upozorniť. Ak nadriadený trvá na splnení rozkazu, nariadenia, príkazu alebo pokynu, musí ho policajtovi písomne potvrdiť a policajt je povinný ho splniť. Písomné potvrdenie sa nevyžaduje, ak hrozí nebezpečenstvo z omeškania. Policajt je povinný odoprieť splnenie rozkazu, nariadenia, príkazu alebo pokynu nadriadeného, ak by jeho splnením spáchal trestný čin; túto skutočnosť oznámi bezodkladne vyššiemu nadriadenému.

To platí rovnako na príkaz, ktorý dostal od nadriadeného v rámci policajného zboru, ako aj o príkaz prokurátora alebo súdu.

Podľa § 7 odsek 1 zákona 171/1993 Z. z. o policajnom zbore „Príslušník Policajného zboru (ďalej len „policajt“) vo vyšetrovaní a v skrátenom vyšetrovaní je vo veciach, ktoré vyšetruje, procesne samostatný a je viazaný iba ústavou, ústavnými  zákonmi, zákonmi a ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi, medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná, a v rozsahu ustanovenom Trestným poriadkom aj pokynmi a príkazmi prokurátora a súdu.

Policajt, ak si to situácia vyžaduje, hovorí pred tým, ako prikročí k služobnému zákroku osobe voči ktorej zakročuje “ V mene zákona“ ( § 12 odsek 2 zákona o policajnom zbore), čo sme častejšie, než je to v bežnom živote, počúvali v rôznych kriminálnych seriáloch, je to efektné pre divákov. Ale v prvom rade to upriamuje pozornosť všetkých zúčastnených, že všetko, čo sa deje musí mať zákonný podklad a rámec.

A ešte jedna dôležitá vec, ak konanie policajta zákonný rámec nemá, pácha policajt trestnú činnosť.

§ 2a odsek 2 zákona 73/1998 Z. z. o štátnej službe príslušníkov PZ hovorí niečo, čo je vhodné celej verejnosti (nielen policajtom) pripomenúť „Výkon práv a povinností vyplývajúcich zo služobného pomeru musí byť v súlade s dobrými mravmi. Nikto nesmie tieto práva a povinnosti zneužívať na škodu druhého. Policajt nesmie byť v súvislosti s výkonom štátnej služby prenasledovaný ani inak postihovaný za to, že podá na iného policajta alebo nadriadeného sťažnosť, žalobu, návrh na začatie trestného stíhania alebo iné oznámenie o kriminalite alebo inej protispoločenskej činnosti.“

3. Viete, že podľa § 46 odsek 1 zákona o štátnej službe :

Policajt sa musí dočasne pozbaviť výkonu štátnej služby, ak by jeho ďalšie ponechanie vo výkone štátnej služby ohrozovalo dôležitý záujem štátnej služby alebo priebeh objasňovania jeho konania a je dôvodne podozrivý, že a) porušil služobnú povinnosť zvlášť hrubým spôsobom, alebo b) spáchal trestný čin.“ ?

Ak sa vo verejnom živote stretnete s konaním a postupom, ktorý porušuje vyššie uvedené zákony, pamätajte, že

  1. je nezákonný
  2. je založený na zásade „čo je dovolené bohovi, nie je dovolené volovi“, ktorá v právnom štáte nemá miesto
  3. postih zaň vždy príde, aj keď neskôr alebo iným spôsobom, než by sme očakávali.

Z dažďa pod odkvap ?

25.04.2024

Ešte pár slov k súdnej rade. Za mňa principiálne najpádnejší dôvod na odvolanie jej člena a už odvolaného predsedu je fakt, že bol ideovým otcom myšlienky legislatívnej zmeny, podľa ktorej je možné člena súdnej rady počas jeho mandátu odvolať kedykoľvek aj bez uvedenia dôvodu. Človek, ktorý bol schopný navrhnúť a presadiť takúto zmenu zákona ako politický [...]

Vás toto presvedčilo ?

24.04.2024

Súdna rada prijala dňa 17.4.2024 na svojom zasadnutí Uznesenie číslo 136/2024, ktorým v reakcii na tlačovú konferenciu predsedu vlády Slovenskej republiky a ministra spravodlivosti Slovenskej republiky konanú dňa 4. apríla 2024 https://www.youtube.com/watch?v=le-y7OangIg a súčasne aj na podklade iných verejných vyjadrení predstaviteľov výkonnej a zákonodarnej moci v tomto ako [...]

Cirkusanti

20.03.2024

Namiesto rešpektu k právu, jarmočné divadlá. Včerajšia tlačová konferencia prokurátorov špeciálnej prokuratúry potvrdila správnosť rozhodnutia o zrušení tohto spolitizovaného chápadla generálnej prokuratúry a aj správnosť rozhodnutia ústavného súdu, ktorý v tejto časti nepovažuje legislatívne aktivity za protiústavné. Znova ukázali hrubú neúctu k právnemu [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

Viktória Hellenbart

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 91
Celková čítanosť: 230056x
Priemerná čítanosť článkov: 2528x

Autor blogu

Kategórie