Založ si blog

Beda tým, ktorí hovoria, že dobré je zlé a zlé je dobré, tým, ktorí vydávajú tmu za svetlo a svetlo za tmu, tým, ktorí vydávajú horké za sladké a sladké za horké ! ( Izaiáš 5: 20)

Pravda, právo a spravodlivosť sú úzko spojené. Filozofia založená na relativizácii pravdy smeruje k relativizácii a oslabovaniu práva a spravodlivosti.

Oslabovanie práva a relativizácia pravdy boli vždy cieľom zločincov, ktorí potrebovali zahladiť stopy po svojej trestnej činnosti alebo získať beztrestnosť a zbaviť sa zodpovednosti.

A vždy súviseli s morálkou a hodnotovým rebríčkom jedinca a spoločnosti.

Napríklad, kto má záujem na relativizácii jedného z príkazov desatora, ktoré znie „nezavraždíš“ ? Ten kto niekoho zabil. Hľadá únik pred trestom a v lepšom prípade, ak má svedomie, pred vlastným svedomím. Ale smrť iného človeka zostane neodškriepiteľným faktom. Či ste ho zabili v návale emócií, úkladne a plánovane, alebo nechtiac v dôsledku nehody a nedbalosti, nevynuluje fakt, že vyhasol život.

Právnici, ktorí v záujme svojej kariéry, alebo kariéry iných, alebo podpory určitého politického tábora a strany „vykladajú právo“ v prospech svojich miláčikov, v prvom rade verejne predvádzajú, že právu vôbec nerozumejú a svoje povolanie len zneužívajú na dosiahnutie osobného prospechu.

Takýto postoj a prístup právnikov je pre slušného človeka neakceptovateľný. Rovnako, ako správanie chirurgov, ktorí sa pre vlastný prospech zapájajú do obchodovania s orgánmi na čiernom trhu, a nešťastným vojakom raneným, ale vyliečiteľným, v rámci „liečby“ odoberú životne dôležité orgány, a ich smrť pripíšu na vrub vojenského konfliktu.

Zdá sa vám toto prirovnanie prehnané, „prestrelené“ ?

Právo a spravodlivosť musí byť základným pilierom ľudskej spoločnosti, ak má táto prosperovať. V opačnom prípade, ideme proti tomu čo je prirodzené. Ako keby ste išli proti zákonom matematiky, fyziky a chémie, proti gravitačnej sile, ak chcete. A to je pre celok rovnako nebezpečné a desivé, ako zneužívanie vojnových konfliktov, alebo ich roznecovanie s cieľom uľahčiť prístup k ľudským orgánom, aby ste s nimi mohli výhodne obchodovať. Je to rovnako perfídne a zvrátené.

Najlepšie si to budeme vedieť priblížiť na zákonoch a pravidlách upravujúcich cestnú premávku, na jednoduchom pravidle, ktoré je dané označením jednej cesty za hlavnú, na ktorej má vodič prednosť a druhej cesty za vedľajšiu, kde vodič prednosť nemá.

Osoby, ktoré sa v mediálnom priestore prezentujú ako právnici, a poskytujú na objednávku výklady právnych predpisov v rozpore s ich duchom a zmyslom, a v rozpore s tým, čo je spravodlivé, len za to, aby sa zavďačili objednávateľom, a za prísľub osobných výhod a benefitov, začnú verejnosti vysvetľovať, že napriek tomu, že ste na hlavnej ceste, za určitých podmienok prednosť nemáte a nie je isté, že hlavná je vždy hlavná a vedľajšia je vždy vedľajšia, sa v skutočnosti snažia pevne stanovené pravidlá negovať.

A výsledok ? Skúste bezpečne jazdiť na cestách, keď viete, že ste na hlavnej a hocikedy vám môže hocikto vybehnúť z vedľajšej ,a vinu za dopravnú nehodu pripíšu vám, lebo v skutočnosti to, či ste na hlavnej, je relatívne a hocikedy na objednávku kohokoľvek spochybniteľné.

„Právnici“, ktorí sa na takúto robotu prepožičiavajú, v skutočnosti ani trochu neporozumeli tomu, čo je právo a spravodlivosť, a aký veľký význam v ľudskej spoločnosti tieto hodnoty majú.

Výsledkom je, že statoční a čestní ľudia ťahajú za kratší koniec, a za dodržiavanie zákonov sú ešte šikanovaní. A banda zločincov, ktorých krivé chodníčky „vyrovnávajú “ právne názory renomovaných právnikov, postupuje od zlého k horšiemu.

Úroveň morálky v spoločnosti zmeriate na tom, komu sa žije lepšie a ľahšie. Čestným a pravdovravným ľuďom, alebo klamárom a podvodníkom ?

A ako vidíme, ohýbači práva sa ani nesnažia správať tak, aby si zachovali vlastnú tvár, alebo aspoň zdanie charakteru a osobnej integrity. Preto je na zváženie, či má význam budovať im imidž, o ktorý ani oni sami nestoja, len preto, aby ste sa vy sami cítili lepšie, a nevyzerali ste ako takí, ktorí podporujú ľudí, ktorí nemajú žiadny charakter.

A verte mi, že každý z právnikov, ktorý skrivil právny názor na objednávku svojho tábora, o tom veľmi dobre vie, nech sa už na verejnosti snaží tváriť akokoľvek objektívne a nezaujato.

Prirodzene, že úroveň individuálnych schopností a „všeobecnej inteligencie“ zaváži v tom, ako dôveryhodne dokáže právnik vybavenie takejto zákazky, právneho názoru na objednávku, predať na verejnosti ako nezaujatý a objektívny právny názor.

Ale darebáctvo zostane darebáctvom či sa ho dopúšťa hlúpy a chudobný gauner, alebo gauner vzdelaný a bohatý.

Lebo na všetkých sa ukáže pravdivosť príslovia „lož má krátke nohy“, alebo čo človek rozsieva to bude aj žať. A toto platí aj v spoločnosti, kde sa všetci domnievajú, že ak ignorujú právo a spravodlivosť, tieto pre nich prestanú existovať.

Riediť pravdu, je ako riediť víno. Na konci dňa si namiesto kvalitného vína vychutnáte len vodu, v ktorej je kvapka lacného vína alebo octu. A tak chutí aj život v spoločnosti, ktorá právom a spravodlivosťou opovrhuje. Takáto spoločnosť nemá žiadnu budúcnosť.

Z dažďa pod odkvap ?

25.04.2024

Ešte pár slov k súdnej rade. Za mňa principiálne najpádnejší dôvod na odvolanie jej člena a už odvolaného predsedu je fakt, že bol ideovým otcom myšlienky legislatívnej zmeny, podľa ktorej je možné člena súdnej rady počas jeho mandátu odvolať kedykoľvek aj bez uvedenia dôvodu. Človek, ktorý bol schopný navrhnúť a presadiť takúto zmenu zákona ako politický [...]

Vás toto presvedčilo ?

24.04.2024

Súdna rada prijala dňa 17.4.2024 na svojom zasadnutí Uznesenie číslo 136/2024, ktorým v reakcii na tlačovú konferenciu predsedu vlády Slovenskej republiky a ministra spravodlivosti Slovenskej republiky konanú dňa 4. apríla 2024 https://www.youtube.com/watch?v=le-y7OangIg a súčasne aj na podklade iných verejných vyjadrení predstaviteľov výkonnej a zákonodarnej moci v tomto ako [...]

Cirkusanti

20.03.2024

Namiesto rešpektu k právu, jarmočné divadlá. Včerajšia tlačová konferencia prokurátorov špeciálnej prokuratúry potvrdila správnosť rozhodnutia o zrušení tohto spolitizovaného chápadla generálnej prokuratúry a aj správnosť rozhodnutia ústavného súdu, ktorý v tejto časti nepovažuje legislatívne aktivity za protiústavné. Znova ukázali hrubú neúctu k právnemu [...]

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

Viktória Hellenbart

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 91
Celková čítanosť: 229943x
Priemerná čítanosť článkov: 2527x

Autor blogu

Kategórie