Založ si blog

Prezidenti, ktorí nerozumejú svojej krajine alebo už je potrebné vymeniť národy

Ústavný súd Gruzínska rozhodol o tom, že prezidentka Salome Zourabichvili, porušila ústavu.

Začal sa proces jej impeachmentu, je otázne, či bude dovedený do konca vládnucou stranou alebo nie. Môže to byť len určitá forma upozornenia, zdvihnutý prst, aby si uvedomila, kde sú hranice jej právomocí, a čo vlastne je záujmom občanov Gruzínska.

Prezidentke sa na vnútropolitickej scéne vyčítalo opakované porušovanie ústavy, to, že nekonala v záujme občanov Gruzínska, nehájila ich záujmy, ale chodila si po rozumy na „západ“ a riadila sa viac pokynmi zo zahraničia, než tým, čo si želajú občania Gruzínska.

Vyčítajú jej, že rozdeľuje spoločnosť. Vo wikipedii (anglická verzia) sa dočítate, že sa cíti byť prezidentkou všetkých ľudí, zastáva sa práv LGBTQ+ komunity a rovnakého postavenia žien v spoločnosti.

Pani prezidentka má síce gruzínske korene a pôvod, keďže sa narodila vo Francúzsku gruzínskym emigrantom. Pôsobila ako diplomantka ( na francúzskej ambasáde v Ríme, v stálej misii pri OSN, a od 1984 na francúzskej ambasáde vo Washingtone, 1992 bola menovaná za prvú tajomníčku stálej francúzskej misie v NATO v Bruseli, následne bola v roku 1993 až 1996 stálou zástupkyňou Francúzska pre západ EÚ v Bruseli, a následne zastávala viaceré významné posty v exekutíve vo Francúzsku). Na Columbijskej univerzite bol jej lektorom vo veciach sovietskej politiky a diplomacie počas studenej vojny Zbigniew Brzezinski.

V rokoch 2003 až 2004 bola mimoriadnou vyslankyňou a splnomocnenkyňou Francúzska v Gruzínsku. Gruzínsky prezident Saakashvili ju dosadil na post ministerky zahraničných vecí vo svojej novej vláde. Prezidentkou sa stala po voľbách v októbri 2018.

Pozoruhodné je, že osoba, ktorá sa môže pochváliť takým vzdelaním a impozantnou diplomatickou kariérou, nemá zábrany porušiť ústavu štátu, ktorého je prezidentom.

Jej kritici však poukazujú na to, že ona je v skutočnosti cudzinkou, záujmy gruzínskych občanov ju nezaujímajú, nerozumie im, keďže sa narodila a žila v zahraničí a jej snahou je importovať cudzie záujmy na územie Gruzínska. Bližšie sú je osobné a politické väzby z európskych a iných štruktúr, kde pôsobila a jej úlohou je import západom presadzovaných „hodnôt“ do Gruzínskej spoločnosti, najmä agendy LGBTQ+, podpora protiruských sankcií a nálad.

Ak vám to pripomína niečo z domácej politickej scény, podobnosť je čisto náhodná.

Ale neúcta k zákonom a ústave štátu, ktorú verejne prezentujú najvyšší ústavní činitelia podkopáva dôveru občanov v štátne autority ako také.

Z toho, čo vidíme všade vo svete sa javí, ako keby cieľom politikov dosadených na najdôležitejšie posty bolo práve to, ignorovať zákony, opovrhovať občanmi a vysávať finančné zdroje štátov tak okázalým a bezočivým spôsobom, aby tým súčasne eskalovali napätie v spoločnosti.

Súčasne sa vytvára dojem, že zákony tu nie sú na to, aby chránili spoločnosť pred škodlivým jednaním jednotlivcov – krádeže, napadnutia, vraždy, podvody, ale aby znásilňovali svedomie, myslenie a názory občanov a zastrašovali ich za slobodu prejavu a vyslovenie iného názoru.

Z dažďa pod odkvap ?

25.04.2024

Ešte pár slov k súdnej rade. Za mňa principiálne najpádnejší dôvod na odvolanie jej člena a už odvolaného predsedu je fakt, že bol ideovým otcom myšlienky legislatívnej zmeny, podľa ktorej je možné člena súdnej rady počas jeho mandátu odvolať kedykoľvek aj bez uvedenia dôvodu. Človek, ktorý bol schopný navrhnúť a presadiť takúto zmenu zákona ako politický [...]

Vás toto presvedčilo ?

24.04.2024

Súdna rada prijala dňa 17.4.2024 na svojom zasadnutí Uznesenie číslo 136/2024, ktorým v reakcii na tlačovú konferenciu predsedu vlády Slovenskej republiky a ministra spravodlivosti Slovenskej republiky konanú dňa 4. apríla 2024 https://www.youtube.com/watch?v=le-y7OangIg a súčasne aj na podklade iných verejných vyjadrení predstaviteľov výkonnej a zákonodarnej moci v tomto ako [...]

Cirkusanti

20.03.2024

Namiesto rešpektu k právu, jarmočné divadlá. Včerajšia tlačová konferencia prokurátorov špeciálnej prokuratúry potvrdila správnosť rozhodnutia o zrušení tohto spolitizovaného chápadla generálnej prokuratúry a aj správnosť rozhodnutia ústavného súdu, ktorý v tejto časti nepovažuje legislatívne aktivity za protiústavné. Znova ukázali hrubú neúctu k právnemu [...]

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Viktória Hellenbart

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 91
Celková čítanosť: 229746x
Priemerná čítanosť článkov: 2525x

Autor blogu

Kategórie