Založ si blog

Nikomu neprajem, aby bol vyšetrovaný spôsobom, ako to robila špeciálna prokuratúra v určitých prípadoch

Dav protestoval proti zrušeniu špeciálnej prokuratúry a v podstate aj na podporu Daniela Lipšica na jej čele, ako bojovníka proti mafii. Hoci on sám sa veľkoryso vzdá funkcie v záujme jej zachovania. Vykrikovali sa pritom aj heslá „Haščák do basy“.

Dňa 11.12.2023 vydal Martin Škubla, advokát Jaroslava Haščáka, tlačovú správu k verejným vyhláseniam špeciálneho prokurátora D. Lipšica ku kauze Gorila.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic je vo veci Gorila od 21.2.2023 na základe vlastného oznámenia vylúčený, čo by malo byť dôvodom k tomu, aby sa zdržal akýchkoľvek verejných komentárov. Napriek tomu v súvislosti s vládnym návrhom novelizácie trestných kódexov 8.12.2023 uviedol „návrh na zrušenie špeciálnej prokuratúry nie je o mne, o kolegovi Repovi, Šurekovi či Harkabusovi a Kyselovi, ale je o obvinených a obžalovaných Bödörovi, Výbohovi, Haščákovi a Brhelovi.“ Na tlačovej konferencii Úradu špeciálnej prokuratúry uviedol, že ak prejde v parlamente vládna novela Trestného zákona, budú viaceré trestné stíhania premlčané „pôjde napríklad o kauzu Gorila, v ktorej je trestne stíhaný obvinený Jaroslav Haščák.“

Haščák vyzýva Lipšica, aby sa k nemu nevyjadroval | TREND

Štandard – Haščák vyzýva Lipšica, aby dodržiaval zákon a prestal sa k jeho osobe a ku kauze Gorila verejne vyjadrovať (standard.sk)

Haščák: Lipšic by sa nemal vyjadrovať k mojej osobe ani ku kauze Gorila – Domáce – Správy – Pravda

Je potrebné zdôrazniť, že žiaden prokurátor sa nemôže verejne vyjadrovať spôsobom, ktorý porušuje prezumpciu neviny osôb, ktoré sú obvinené, a už vôbec nie voči ktorým sa vedie trestné stíhanie pod dozorom prokurátora. O to menej osoba, ktorá je na čele špeciálnej prokuratúry.

Prokuratúra patrí k orgánom činným v trestnom konaní, ktoré sú povinné viesť vyšetrovanie tak, že s rovnakou starostlivosťou objasňujú okolnosti svedčiace v prospech aj neprospech obvineného, a hoci podávajú obžalobu, platí aj pre nich povinnosť rešpektovať prezumpciu neviny. Prokurátor sa nesmie verejne vyjadrovať spôsobom ako to urobil Daniel Lipšic ako špeciálny prokurátor a musím povedať, že som žiadneho iného prokurátora ešte nepočula, aby sa takto vyjadroval.

Toľko vo všeobecnej rovine. Ku konkrétnej kauze Gorila sa žiada uviesť, že ak sa Daniel Lipšic na tlačovej besede vyjadruje, že novelou zákona je ohrozené stíhanie Jaroslava Haščáka v kauze Gorila, kvôli premlčaniu, a dav na proteste skanduje „Haščák do basy“, potom dav volá po odsúdení človeka, ktorého Daniel Lipšic zastupoval, počas svojej krátkej advokátskej kariéry.

Kuriózne je, že to bol Daniel Lipšic, ktorý si ako poslanec v národnej rade, predtým, ako sa rozhodol zložiť poslanecký mandát po usmrtení chodca, robil politické PR najmä zo sústavného „nakopávania“ a verbálnych útokov na Pentu a Jaroslava Haščáka. Haščák a Penta tohto politika, o úspešnosti ktorého si každý urobí vlastný názor, v podstate politicky živila.

Občanov, ktorí uverili verejne prezentovanému boju s mafiou, asi ani vo sne nenapadlo, že Daniel Lipšic po odchode z postu poslanca NR zamieril rovno do advokátskej kancelárie, ktorá zastupovala Pentu, Lipšicom dlhodobo označovanú za verejného nepriateľa číslo 1. A nielen to, pán Lipšic nebol len advokátom Penty, ale aj samotného Jaroslava Haščáka a za túto službu si nechal zaplatiť veľkorysých 7000,00 € mesačne. Počas tohto pôsobenia vypracoval pre svojho klienta Jaroslava Haščáka právnu analýzu k použiteľnosti dôkazov v kauze Gorila, ktorá by ho mala viesť k záveru, že Jaroslava Haščák nemôže byť obvinený.

Advokát je povinný dodržiavať mlčanlivosť vo vzťahu k svojmu klientovi aj po vyčiarknutí zo zoznamu advokátov a rozhodne nemôže verejne volať po tom, aby bol jeho klient odsúdený, zvlášť nie v prípade, ak sa oboznámil s dôkazmi, na základe ktorých malo byť klientovi vznesené obvinenie a vypracoval analýzu, že tieto použiteľné nie sú. O prijatí obrazu, na ktorom je zobrazený s krvavým mečom, ktorým ide zoťať hlavu svojmu klientovi Haščákovi, možno konštatovať, že je nezvyčajným zrkadlom vnútorného sveta autora, darcov a obdarovaného.https://plus7dni.pluska.sk/domov/mentalny-svet-elitnych-prokuratorov-lipsica-vidia-ako-bojovnika-krvavym-mecom-rukach

Ak by ste mali advokáta, ktorému veľkoryso platíte, a ten prijme obraz, na ktorom vám krvavým mečom ide sťať hlavu, ako by ste sa cítili ?

Ocením, ak si advokátska komora, ktorá oceňovala kvality pána Lipšica pri nástupe do funkcie špeciálneho prokurátora povšimne tento etický rozmer výkonu povolania advokáta.

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v júli 2021 potvrdil, že všetky materiály z akcie Gorila sú nelegálne a musia byť zničené.https://kauzagorila.sk/kauza-gorila/k-obnove-konani-ustavneho-sudu-sr-o-povinnosti-znicenia-materialov-z-nelegalnej-akcie-gorila/

Čo sa týka tejto kauzy, s kauzou Gorila, ktorá bola kauzou vlády Mikuláša Dzurindu, sa spájajú najväčšie demonštrácie a protesty občanov, ako aj to, že to boli jediné demonštrácie, kedy boli použité voči demonštrantom vodné delá. Daniel Lipšic bol ministrom vnútra do 3.4.2012 https://www1.pluska.sk/spravy/z-domova/protest-gorila-demonstrantov-rozohnali-vodnym-delom

„Aktivisti hnutia Generácia ’89 rázne odsudzujú neadekvátny zákrok polície na včerajšom proteste Gorila a k podobnému kroku vyzývajú i ďalšie mimovládne organizácie či osobnosti verejného a kultúrneho života. Z dostupných videozáberov je jasne vidieť i fyzické ataky obuškami na novinárov. Zákrok polície z dňa 9.3.2012 bol s ohľadom na bezpečnostné riziko neadekvátny a svojou hrubosťou ignoroval základné práva a slobody zaručované našim demokratickým zriadením.https://www.topky.sk/cl/10/1302581/Svedkovia-hovoria-o-brutalnom-zasahu-policie–Strelba-na-demonstrantov-proti-Gorile–

https://sita.sk/sud-definitivne-oslobodil-demonstranta-z-protestu-gorila/

Dnes dav protestuje za človeka, ktorý tvrdo potláčal protesty verejnosti, ktorá sa dožadovala vyšetrenia kauzy Gorila, človeka, ktorý bol na poste ministra vnútra v rokoch 2010 až 2012 a mal sa zasadiť za nezávislé vyšetrenie tejto kauzy. Ak by sa kauzy vyšetrovali v reálnom čase a nenechávali by sa takticky v zálohe, aby sa vytiahli z politických dôvodov v správnom čase, nebolo by potrebné obávať sa premlčania.

Dav sa zastáva Daniela Lipšica, ktorý bol advokátom Jaroslava Haščáka, ktorý by mal byť podľa želania davu, ako aj vyjadrení Daniela Lipšica už v pozícii špeciálneho prokurátora, v kauze Gorila odsúdený. Lenže v pozícii advokáta Jaroslava Haščáka to Daniel Lipšic videl ináč a videl to ináč aj v rokoch 2010 a 2012 ako minister vnútra vo vláde Mikuláša Dzurindu, kedy Jaroslav Haščák z ničoho obvinený nebol.

Natíska sa otázka na koho strane je vlastne pán Lipšic, ktorému peniaze tých, na ktorých nadával, nevadili. A za čo vlastne bojuje a vykrikuje dav ? Vo svetle vyššie uvedeného to určite nebudú demokratické hodnoty a panstvo práva.

K výnimočnosti špeciálnej prokuratúry je potrebné uviesť, že zo strany prokurátorov okresnej a krajskej prokuratúry som sa počas 22 rokov trvajúcej advokátskej praxe nestretla s tým, že by o sťažnosti obvineného proti vzneseniu obvinenia nerozhodovali bez zbytočného odkladu.

Zatiaľ čo aj v prípade obvinenia pána Haščáka, ktoré jeho advokát podľa tlačovej správy považuje za paškvil, vznesený zaujatou vyšetrovateľkou, sa takmer rok nerozhodlo o jeho sťažnosti a to nie je jediný takýto prípad vo veciach dozorovaných špeciálnou prokuratúrou. Zdá sa, že na špeciálnej prokuratúre sa ujala prax proste nerozhodovať o sťažnosti obvineného voči uzneseniu o vznesení obvinenia v reálnom čase.

Ako advokát s dlhoročnou praxou musím konštatovať, že tým, ktorí bojujú za zachovanie špeciálnej prokuratúry, by stačilo dopriať, aby sa ocitli v situácii, že ich táto špeciálna prokuratúra bude vyšetrovať.

Ale to im neprajem, lebo viem, že väčšina z nich ani netuší za čo bojuje a nikomu zo svojich klientov, príbuzných a priateľov neprajem, aby sa v priebehu trestného konania stretli s takým zaobchádzaním, akého sa dostávalo obvineným v kauzách dozorovaných touto elitnou prokuratúrou.

Tak ako pomohlo mnohým politikom súčasnej vládnej koalície pochopiť, keď oni alebo ich blízki na vlastnej koži pocítili nezákonnosti a neľudské podmienky ľudí väzobne stíhaných, že podmienky naozaj nie sú dobré a nezákonnosti sú alarmujúce, hoci na to mnohí advokáti dlhé roky upozorňovali.

Páni a dámy, na Slovensku nemáme trest smrti a platí zákaz mučenia a neľudského zaobchádzania. Ľudia, ktorí boli mučení pod dozorom prokurátorov špeciálnej prokuratúry, boli podozriví z korupčného správania, za ktoré sa trest smrti neukladá.

Zaráža ma krutosť a neľudskosť, o ktorej sa dozvedáme. Zobrať do väzby onkologického pacienta, ktorý už možno nemá pred sebou veľa rokov života, považujem za nehumánne a hanbím sa za systém, ktorý to umožňuje. Ale vymeniť mu vo väzbe lieky tak, aby čo najviac trpel, a vypovedal, ako treba, je neuveriteľne kruté.

Žiadny človek nesmie byť podrobovaný takému zaobchádzaniu, na to nejestvuje ospravedlnenie. A tí, ktorí veciam rozumejú sa nesmú nechať zastrašiť zmanipulovaným davom, a ponechať fungovať inštitúciu, ktorá sa takto spreneverila svojmu zákonnému poslaniu. Dlhujeme to spoluobčanom, príbuzným a priateľom, ak ich nechceme vidieť trpieť v neľudských podmienkach vo väzbe a prenechať ich ľuďom, ktorí nemajú úctu k zákonu.

Z dažďa pod odkvap ?

25.04.2024

Ešte pár slov k súdnej rade. Za mňa principiálne najpádnejší dôvod na odvolanie jej člena a už odvolaného predsedu je fakt, že bol ideovým otcom myšlienky legislatívnej zmeny, podľa ktorej je možné člena súdnej rady počas jeho mandátu odvolať kedykoľvek aj bez uvedenia dôvodu. Človek, ktorý bol schopný navrhnúť a presadiť takúto zmenu zákona ako politický [...]

Vás toto presvedčilo ?

24.04.2024

Súdna rada prijala dňa 17.4.2024 na svojom zasadnutí Uznesenie číslo 136/2024, ktorým v reakcii na tlačovú konferenciu predsedu vlády Slovenskej republiky a ministra spravodlivosti Slovenskej republiky konanú dňa 4. apríla 2024 https://www.youtube.com/watch?v=le-y7OangIg a súčasne aj na podklade iných verejných vyjadrení predstaviteľov výkonnej a zákonodarnej moci v tomto ako [...]

Cirkusanti

20.03.2024

Namiesto rešpektu k právu, jarmočné divadlá. Včerajšia tlačová konferencia prokurátorov špeciálnej prokuratúry potvrdila správnosť rozhodnutia o zrušení tohto spolitizovaného chápadla generálnej prokuratúry a aj správnosť rozhodnutia ústavného súdu, ktorý v tejto časti nepovažuje legislatívne aktivity za protiústavné. Znova ukázali hrubú neúctu k právnemu [...]

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

Viktória Hellenbart

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 91
Celková čítanosť: 229941x
Priemerná čítanosť článkov: 2527x

Autor blogu

Kategórie