Založ si blog

Živení nenávisťou

Vôbec mi nevadí, že sa na verejnosť dostala nahrávka z rozhovoru so strelcom po streľbe.

Patrím k tým, ktorí napísali veľa blogov na tému únikov z vyšetrovacích spisov. Kritizovala som médiá, ale aj orgány činné v trestnom konaní, ktoré jednak na únikoch spolupracovali a jednak voči ich páchateľom nijako nezakročili. Výhovorky, prečo sa to nedá, svedčia len o nezáujme OČTK a iných štátnych orgánov a ústavných činiteľov viesť vyšetrovanie výlučne zákonným spôsobom.

Masívne úniky zo spisov boli vo väčšine prípadov spojené s vyšetrovaním mediálne nafúknutých káuz s okázalými a absolútne nevhodnými názvami, ktoré degradovali vážnosť trestného stíhania na nie celkom vydarenú tragikomédiu v hollywoodskom štýle. O tom, že inšpirácia prišla práve spoza oceánu nemáme ani pochybovať, pretože vláda, počas ktorej sa to dialo najviac, mala konečne pevné prozápadné ukotvenie a bola na to hrdá. Inými slovami, stala sa dokonale servilným vazalom nového pána.

Pána, ktorý všade vo svete rozdáva svoje rozumy a z jeho medicíny sa jednoducho musíte napiť, či už dobrovoľne bozkávajúc mu pri tom ruky a servilne pradúc od šťastia, alebo pod hrozbou guľky do hlavy v lepšom prípade, kobercového humanitárneho bombardovania v tom horšom. A liečba „západnými demokratickými hodnotami“, ktorú ordinuje všetkým, spojená s diétou pre vaše mysle, je liečba lžami označovanými novotvarom polopravda, podporená výživnými dávkami nenávisti a manipulatívnymi rehabilitačnými technikami.

Ale vráťme sa k únikom zo spisov. Médiá, ktoré ihneď zverejňovali informácie, ku ktorým sa dostali za cenu porušovania zákona, sa obhajovali vyšším záujmom, ktorý prevažoval nad potrebou zákonne vedeného trestného stíhania.

Vždy ma v tejto súvislosti napadlo, aký vyšší verejný záujem, než zákonne vedené vyšetrovanie trestných činov môže v materiálnom právnom štáte existovať ?

Väčšia sledovanosť, a teda väčšie zisky určitých médií ? Ergo peniaze ? Alebo potreba niekoho mediálne zlynčovať a odstaviť ? Ergo moc a s tým spojené peniaze ?

Učili nás, že tieto hodnoty nie sú prejavom materiálneho právneho štátu, ale naopak, tam kde vládne právo a zákon, sa peniazmi a mocou nedá kúpiť a presadiť bezprávie a nikto nestojí nad zákonom.

Étos obrany verejného záujmu pri podporovaní masívnych únikov zo spisov z médií, ktoré boli lídrami v týchto nezákonných praktikách, záhadne vyprchal potom, ako si verejnosť vypočula dôvody, pre ktoré strelec na verejnosti za bieleho dňa podlo vystrelil na neozbrojeného človeka, ktorý mu išiel podať ruku.

Zrazu sa tie isté médiá stali bojovníkmi proti únikom zo spisov stojaci v prvej línii ako jeden muž. Komentáre obhajujúce strelca, novinárske otázky na tlačových besedách a články snažiace sa vymazať komunikované podozrenie, že sa nejedná o osamelého strelca, ale pripravenú akciu, očierňovanie obete, bagatelizovanie témy, nápadne pripomínajú zúfalé pokusy o zahladenie stôp vedúcich k spolupáchateľom.

Niektoré otázky novinárov na tlačových besedách evokujú v divákovi dojem, že sa snažia zneužiť svoje postavenie na získanie čo najviac informácií o vyšetrovaní, aby toto mohli zmariť. Nejeden článok a komentár, ktorý na túto tému vyšiel, by mohol byť vyhodnotený ako snaha mariť vyšetrovanie.

Tak ako manipulácia verejnej mienky zo strany konkrétnych médií a politikov viedla k pokusu o vraždu, tak môže manipulácia viesť k mareniu vyšetrovania a možno až k zmareniu, podobne ako sme to videli v prípade vraždy novinára a jeho snúbenice. (Inak veľmi ma zarážalo, ako málo záležalo kolegom novinárom na serióznom vyšetrení vraždy ich kolegu, a ako celý čas kontaminovali vyšetrovanie svojimi mediálnymi zásahmi.)

Tak, ako ani pre manipulácie verejnou mienkou pri vyšetrovaniach sprevádzaných únikmi zo spisov a publikovaním detailov o vyšetrovaní, nebola charakteristická ich sofistikovanosť, ale bezočivé sebavedomie v porušovaní zákona a pocit beztrestnosti, túto nevidíme ani v reakcii tých istých médií na pokus o vraždu osoby, ktorá bola dlhé roky ich terčom číslo 1. Naopak zaráža ma až detská úprimnosť s akou sa snažia odvrátiť pozornosť a podozrenia od seba.

Ale nahrávka vyhotovená s páchateľom po čine, nie je súčasťou spisu, takže sa nejedná o úniky zo spisu. Môžeme predpokladať, že nebola zhotovená so súhlasom páchateľa a tento nebol daný ani na jej zverejnenie. Tu sa však pohybujeme v rovine súkromného práva. Ale nemusí to tak byť, ak platí, že páchateľ je na svoj čin hrdý a neľutuje ho. V takom prípade nemusí mať problém so zverejnením svojho vyjadrenia, naopak. Príkladov na to, že boli určité činy spáchané v túžbe po publicite, nájdeme veľa.

Z reakcie médií a určitej časti politickej scény však vyplýva, že sú to práve ony, ktoré s takýmto zverejnením problém majú, pretože je nepríjemnou verejnou obžalobou výsledkov ich dlhoročnej práce, ktorú môžeme stručne zhrnúť pod heslo “ lebo Fico“.

Protikorupčný étos „leboficizmu“, na ktorý naletela podstatná časť populácie, okrem skalných, ktorí nepotrebovali žiaden dôvod okrem nenávisti voči Róbertovi Ficovi ako osobe, tiež rýchlo vyprchal potom, ako začala vládnuť Matovičova partička, ktorá verejnosti ukázala, ako vyzerá skutočné rozkrádanie a plytvanie verejnými prostriedkami. Žiadne protikorupčné nálady v „lebofico“ médiách a najtransparentnejších mimovládkach sme nevideli. Možno ich schopnosť vnímať otupil covid.

To, že jednoducho nie sú schopní fungovať inak, než na “ úspešnom modely“ amerického politika McCartyho, ktorého sláva spočívala v útokoch na úspešnejších a schopnejších, ako je on sám, potvrdzujú každým dňom. Tieto médiá by si kľudne mohli zahrnúť do predmetu činnosti „leboficizmus“ alebo „leboktokoľvek iný koho si určíme za terč“.

Keď sa krátko po útoku snažili prepojiť prácu ochranky a jej údajné zlyhanie s osobou podnikateľa Haščáka, bolo každému jasné, že leboficizmus môže byť nahradený inou mantrou „lebohaščákizmom“ alebo „lebopentizmom“. Inak „lebopentizmus“ je dlhé roky obľúbenou platňou viacerých, nie celkom úspešných, politikov a bývalého špeciálneho prokurátora.

Za mňa je (nielen) táto tragická udalosť výsledkom dlhodobo aplikovanej a tolerovanej „lebonezákonnosti“ zo strany tých, ktorí by mali nad dodržiavaním zákona bdieť. Polícia, prokuratúra, štátne orgány a ústavní činitelia. Zákonnosť nie je vtedy, keď nastúpi len niekedy.

Zákonnosť je vtedy, keď je dôsledná a nastupuje vždy podľa poučky akcia- reakcia.

Ak bude každý, a teda aj novinár a vydavateľstvo, niesť trestnoprávnu zodpovednosť za zverejnenie informácie, ktorá verejnosti prístupná byť zo zákona nesmie, úniky zo spisov prestanú. A ak sa bude naozaj jednať o tak dôležitú vec, že porušenie zákona bude adekvátnou daňou za informovanie verejnosti, statoční novinári ju vo verejnom záujme radi zaplatia ( ako napríklad Julian Assange, ktorého však naši „elitní“ novinári veľmi neobhajujú) a orgány činné v trestnom konaní na takúto vec môžu prihliadnuť ako na poľahčujúcu okolnosť alebo materiálny korektív.

P.S. Zmazanie FB páchateľa zo strany spoločnosti Meta.

Ani spoločnosť Meta nestojí nad zákonom, hoci si to o sebe myslí. Zmazanie čohokoľvek v spojitosti s páchateľom krátko po čine je marením vyšetrovania a likvidovaním dôkazov. Hoci táto spoločnosť rada zmazáva zo svojho portfólia kohokoľvek, koho názory sa jej nepáčia, iná je situácia, keď sa jedná o konto človeka zadržaného pri tak závažnom čine. Ťažko veriť, že by sa zvesti o tom k tejto spoločnosti ako jedinej nedostali, keď toho bola plná celosvetová tlač a naši významní politici majú s touto spoločnosťou vzťahy, ktoré sa snažili využívať na vymazávanie profilov im nepohodlných osôb. Ale Meta si to môže dovoliť, lebo verí ( a nie je v tom sama), že stojí nad zákonmi všetkých krajín, kde pôsobí.

Mienkotvorné médiá alebo výroba morálnych invalidov ?

29.05.2024

Ozbrojený útok na premiéra Slovenskej republiky dňa 15.5.2024 v Handlovej rozpútal na verejnosti a v médiách vášnivé diskusie, ktoré môžeme zjednodušene zahrnúť pod kolónku “ Kto za to môže ?“. Na začiatok úvahy sa ešte raz bližšie prizrime, ako k útoku došlo. Na verejnosti, za bieleho dňa, nečakane, bez varovania a na neozbrojeného človeka. Súčasne na [...]

Kvôli postu šéfa súdnej rady sa vraždí ?

24.05.2024

Rozhovor redaktorky HN s novou predsedníčkou súdnej rady JUDr. Marcelou Kosovou ma takpovediac nakopol a nemôžem nenapísať pár riadkov k ďalšej obľúbenej politicko-mediálnej mantre „nízka dôveryhodnosť justície.“https://www.youtube.com/watch?v=bYAaK6lKaas Celý svoj profesionálny život, od skončenia vysokoškolských štúdií sa pohybujem v prostredí práva a ako [...]

Z dažďa pod odkvap ?

25.04.2024

Ešte pár slov k súdnej rade. Za mňa principiálne najpádnejší dôvod na odvolanie jej člena a už odvolaného predsedu je fakt, že bol ideovým otcom myšlienky legislatívnej zmeny, podľa ktorej je možné člena súdnej rady počas jeho mandátu odvolať kedykoľvek aj bez uvedenia dôvodu. Človek, ktorý bol schopný navrhnúť a presadiť takúto zmenu zákona ako politický [...]

Izrael, Palestína, Pásmo Gazy

Izrael pozastaví každý deň boje na 11 hodín. Majú to byť 'taktické' prestávky na uľahčenie humanitárnej pomoci

16.06.2024 08:11

Izraelská armáda v časti južného Pásma Gazy každý deň na 11 hodín pozastaví vojenské operácie, aby uľahčila dodávky humanitárnej pomoci.

Čína, Si Ťin-pching v Elyzejskom paláci

USA sa nás snažia vyprovokovať k útoku na Taiwan, povedal podľa FT čínsky prezident von der Leyenovej

16.06.2024 07:35

Washington sa snaží Čínu vyprovokovať dodávkami zbraní na Taiwan aj inými krokmi, sú presvedčení viacerí v Číne.

Taliansko, Ukrajina, vojna na Ukrajine, Rishi Sunak, Volodymyr Zelenskyj

ONLINE: Zelenskyj je odhodlaný vzdorovať roky, podľa New York Times to povedal európskemu kolegovi

16.06.2024 07:00, aktualizované: 07:57

Ak nepostúpime teraz, tak to skúsime o rok, aj ďalší a ďalší. Podľa The New York Times to povedal Zelenskyj súkromne európskemu politikovi.

stíhačka, stíhačky, stíhačky na diaľnici

Na švajčiarskej diaľnici pristáli a štartovali stíhačky. Neutrálne Švajčiarsko chce byť bojaschopné

16.06.2024 07:00

Aj keď je Švajčiarsko neutrálne a nie je členom NATO, chce byť bojaschopné. Po napadnutí Ukrajiny má obavy zo zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie v Európe.

Viktória Hellenbart

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 94
Celková čítanosť: 242770x
Priemerná čítanosť článkov: 2583x

Autor blogu

Kategórie