Založ si blog

Koľkým ľuďom osobne vyhasil život Adolf Hitler ?

Ak vynecháme obdobie, kedy bojoval ako pešia spojka na západnom fronte v 1. svetovej vojne, kam sa mal podľa niektorých prameňov prihlásiť ako dobrovoľník k 16. bavorskému pluku, z miliónov ľudí, ktorých životy má na svedomí režim, ktorého konečným architektom a strojcom bol Adolf Hitler, asi len málokoho osobne zavraždil alebo umučil on sám.

Na vraždenie a mučenie používal „tím spolupracovníkov“, z ktorých väčšinu ani osobne nepoznal, ale ktorí s horlivým nasadením realizovali jeho krvilačné, neľudské a pomýlené ciele.

Prečo takýto úvod ? Aby sme sa zamysleli nad tým, ako je to so zodpovednosťou za skutky, ktoré v prvom rade porušujú zásadu posvätnosti života pre veriacich, a ľudské právo na život pre veriacich aj neveriacich.

História nás učí, že zodpovednosť je “ na konci dňa“ vyvodzovaná voči tým, ktorí skutok spáchali, či už na základe príkazu zhora, zdola, zvnútra, zvonka, alebo na základe vnútorného presvedčenia a osvojenia si ideológie, ktorá schvaľuje vraždenie, ako povolený nástroj na odstránenie protivníka, názorového oponenta, alebo skupiny ľudí označených za nežiadúcich, alebo vyvrheľov spoločnosti.

História nás učí, že keď opojenie z moci vyprcháva a veci sa začnú vyvíjať zlým smerom, tí, ktorí rozdávali rozkazy, zastrašovali, ideologicky manipulovali a šikanovali, si začnú umývať ruky a podľa gravitačného zákona hádžu vinu na tých, čo sú pod nimi. A paradoxne vina, ale najmä trest, sa naozaj podriaďuje tomuto fyzikálnemu zákonu a najväčšou váhou a ťarchou padá na spodné rebríčky v spoločenskom postavení.

Nezabúdajte preto, že nech už ste na akomkoľvek poste, ak páchate veci, ktoré sú v rozpore nielen so zákonom, ale s elementárnou ľudskosťou, zodpovednosti sa nevyhnete.

Kľúčovou vlastnosťou, ktorá sa podpísala pod milióny vrážd a bratovrážd, je zbabelosť, sebeckosť a nevďačnosť. Spoločnosti, ktorá tak veľkolepo rezignovala na elementárne mravné hodnoty, ako tá naša súčasná, žiaden rozumný a premýšľajúci človek nemôže dôverovať, že ochráni jeho alebo jeho blízkych.

Najmä od čias keď na Slovensku veľkolepo začal súboj s mafiou, navonok manifestovaný mediálne vedeným vyšetrovaním a médiami režírovanými a zinscenovanými súdnymi procesmi, sa na verejnosť dostávalo čoraz viac informácií o neľudských podmienkach, v akých sú ľudia na Slovensku držaní vo väzbe. Opäť pripomeniem už aj verejnosti notoricky známy fakt, že väzba je opatrením v priebehu vyšetrovania, ktoré obmedzí na osobnej slobode človeka, ktorému ešte vina nebola dokázaná.

Na verejnosť prenikalo čoraz viac informácií o cynickej bezcitnosti a krutosti niektorých vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí oprášili stredoveké metódy a snažili sa vyšetrovanie nahradiť získaním priznania mučením ako najvýznamnejším dôkazným prostriedkom.

Lenže v slušnej spoločnosti neakceptovateľné väzobné podmienky boli na Slovensku už aj predtým, ako na ne začali upozorňovať ľudia, ktorí v spoločnosti niečo znamenajú a nepišťali o nich len bezvýznamné šedé myšky. Dozvedeli sme sa, že napriek kontrolám a upozorneniam z rôznych zahraničných komisií, ale aj odvážnym, ale dosť ojedinelým, domácim hlasom, si na ich zlepšenie ani jedna z vlád po roku 1989 akosi nenašla čas.

A čas si nenašla ani prokuratúra, ktorá má priamo v popise práce dozor nad dodržiavaním zákonnosti a ľudských práv, a teda aj ľudských podmienok v zariadeniach, kde sa väzba vykonáva. Nepočuli a nečítali sme palcové titulky, v ktorých by upozorňovala mocných na to, v akých podmienkach tam sú ľudia, ktorých umiestnenie do väzby sami navrhujú. Nevideli sme plamenné vystúpenie žiadneho generálneho prokurátora k tejto téme v národnej rade.

Nevideli sme ani jednotný a razantný postoj advokátskej komory, ktorej členovia prichádzali pravidelne do kontaktu s osobami, ktoré museli tieto podmienky znášať. Videli sme však, že tichučko sledovala, alebo len jemne hryzkala, keď boli obviňovaní a účelovo trestne stíhaní advokáti, ktorí mali počas výkonu svojho povolania toľko odvahy, že na to poukazovali.

Nepočuli sme advokátsku komoru kričať, že prax niektorých policajtov, vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov, spravila pre obvinených občanov (nielen) Slovenska, zo znenia Trestného poriadku a ďalších predpisov, len rozprávkovú knižku podobnú tej od Pavla Dobšinského, v ktorej väčšina rozprávok začína slovami „Kde bolo, tam bolo.“

Nevideli sme sudcov, ktorí by zdvihli hlas a ako slušní, civilizovaní ľudia, ktorí si ctia zákon, a na toto rázne a nahlas upozorňovali.

Nevideli sme príslušníkov polície, zboru väzenskej a justičnej stráže, alebo lekárov, ktorí by sa ohradili a poukázali na prípady neľudského zaobchádzania.

Až kým…sa niektorí z politikov, policajtov, sudcov, prokurátorov, a iných mocných a bohatých, neocitlo v pozícii obvinených, väzobne stíhaných, vyšetrovaných, obžalovaných a súdených.

Opýtajme sa spoločne. Kto konkrétne realizoval neľudské prevozy ľudí z väzby na výsluchy alebo na pojednávania ?

Spútaných na „medveďa“, na rukách a nohách, čo sa vo väčšine štátov v EU považuje za mimoriadne barbarský prežitok ? So špinavým vrecom na hlave, alebo so zakrytými očami, na ušiach s hlučnou hudbou a pripútaných hodiny v aute v neznesiteľných polohách ? Ozval sa lekár, ktorému priviedli na ošetrenie onkologického pacienta, s do krvi odretými nohami od pút, v ktorých musel kráčať po schodoch, na ktorého počas intímneho lekárskeho ošetrenia pozerali po zuby ozbrojení ľudia ?

Ohradili sa príslušníci ZVJS, keď dostali pokyny pritvrdiť a mimoriadne neľudsky psychicky týrať osoby držané vo väzbe. Nabrali odvahu ?

Takže sa záverom opäť spoločne zamyslime, koľkým z ľudí, ktorí museli znášať takéto podmienky, tieto podmienky osobne zabezpečil prokurátor, vyšetrovateľ alebo sudca, ktorý ich do väzby poslal ?

(Samozrejme pri tejto otázke nemám na mysli návrhy na väzbu tam, kde neboli dôvody, vzatie do väzby tam kde neboli dôvody, nezákonné trvanie väzby a iné, kde je daná priama zodpovednosť týchto osôb, ktorá je však iluzórna, ak ju nikto voči nikomu nevyvodzuje.)

Neboli títo ľudia len tí, ktorí vydali pokyny ?

Tí, čo poznajú zákony, hoci by ich mali poznať úplne všetci, vedia, že ani policajt, ani prokurátor, ani žiaden príslušník ozbrojeného zboru, a žiaden občan, nie je povinný vykonať a realizovať príkaz nadriadeného, ak je tento v rozpore so zákonom.

Ale nám sa asi zdá, že také neľudské podmienky, aké tu vo väzbe trpeli všetky vlády, a vydávanie príkazov na ich zostrenie a psychické aj fyzické týranie ľudí, nie sú v rozpore so zákonom.

Veď my predsa patríme, k tej lepšej, západnej civilizácii, ktorú pán európsky diplomat nazval takmer európsko-americkou rajskou záhradou ľudskosti a kultúrnosti, oproti džungli nedemokratických, neľudských a nekultúrnych režimov, ktoré našu záhradku obklopujú. Režimov, ktoré v čoraz väčšom údive zisťujú, že za vrchol demokracie, ktorú k nim za cenu krvi a utrpenia ich občanov civilizovaný západ vyváža, patria atentáty na politických oponentov a vedenie vojen spojené s vraždením civilistov a detí. Režimov, ktoré zisťujú, že podľa západu najväčším prínosom v boji proti globálnemu otepľovaniu a devastácii planéty, popri jedení chrobákov, zabíjaní kráv a používaní elektromobilov, sú ničivé vojny aj s prípadným nasadením taktických jadrových zbraní, vydávaných západnými politikmi za takmer neškodnú zábavku.

A keďže väčšina „civilizovanej spoločnosti“ nielenže mlčí, ale toleruje agresívnu menšinu, ktorá hecuje všetkých k čoraz väčšej neľudskosti a agresivite, čoraz viac z nás ochutná trpkú príchuť ovocia, ktoré takáto civilizácia prinesie.

P.S. Bývalého špeciálneho prokurátora posadili v zinscenovanom procese do väzenia a chceli uhnať ako Moby – Dicka ľudia, s ktorými v práci sedel na jednej chodbe, v jednej budove, a tí, ktorých títo ľudia „z jednej chodby“ riadili a „dozorovali“.

Na to by mali pamätať najmä tí, ktorým bola zverená právomoc na to, aby miesta, ktorým je zverený dozor nad zákonnosťou, sa nestali a nestávali miestami, kde panuje zákon džungle.

Advokátsky špeciál 2. časť – predseda, podpredseda a člen predsedníctva advokátskej komory ako politickí nominanti v súdnej rade

16.08.2024

Kto sú hrobári nezávislosti advokácie, alebo keď slepý vedie slepého, obaja spadnú do jamy.

Títo právu vôbec nerozumejú

14.08.2024

(akademická štvrťhodinka čítania) Mnohí kolegovia mi kladú otázku, čo sa deje s výukou na právnických fakultách a výukou všeobecne. Upadá. Zo vzdelávacieho procesu v rámci povinnej školskej dochádzky nám našepkávači, ktorí si vytvárajú rebríčky úspešnosti vlastných univerzít a vlastného školského systému, vytlačili ambíciu deti vychovávať. Ergo formovať [...]

Šípové Ruženky pri hrubých etických prešľapoch alebo farboslepí na výstave obrazov ?

12.08.2024

Musím krátko zareagovať na jednu z vecí, z ktorých sa mi doslovne dvíha advokátsky žalúdok. Haščák zasahuje do sporu Taraba – Lipšic: Musím prehovoriť, nedá sa ináč (youtube.com) Klient si zvolí na svoje zastupovanie advokátsku kanceláriu Dentons Europe CS LLP, organizačnú zložku zahraničného združenia, mimochodom časti pravdepodobne najväčšej medzinárodnej [...]

izrael, palestína, Džanín, armáda

Izraelská armáda sa stiahla po vyše týždni z Džanínu

06.09.2024 07:40

Armáda zanechala za sebou rozsiahle škody na infraštruktúre a vyše dve desiatky mŕtvych.

leto, horúčavy, turecko

Tohtoročné leto bolo najteplejšie v histórii meraní, uviedol Copernicus

06.09.2024 06:52

Extrémne počasie má dopady na ľudské životy, varujú klimatológovia a naliehajú na prijatie opatrení na zníženie emisií skleníkových plynov.

Georgia, streľba, Colt Gray

Polícia zadržala otca 14-ročného podozrivého z vrážd na strednej škole v Georgii

06.09.2024 06:35

Päťdesiatštyriročný Colin Gray je obvinený z neúmyselného zabitia, vraždy a týrania detí.

SR MV polícia bomby školy vyhrážky BAX

Bombové hrozby každý deň. Prečo sú cieľom školy? Evakuácia nie je všeliek na každú hrozbu, hovorí expert

06.09.2024 06:00

Niektoré školy zatvorili svoje brány a vyučovanie zrušili aj v piatok.

Viktória Hellenbart

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 105
Celková čítanosť: 276941x
Priemerná čítanosť článkov: 2638x

Autor blogu

Kategórie