565 slov

Blog obsahuje presne 565 slov.

Na trhu sa objavila kniha advokáta Martina Ribára s názvom 565, čo je počet dní, ktoré strávil v nezákonnej väzbe.

Hovorí o pomeroch, aké vo väzbe na Slovensku sú. Vyplývajú nielen z  predpisov a postupov, ktoré sú pre ústavy na výkon väzby a jej zamestnancov, zabezpečujúcich výkon väzby, záväzné. Tieto v mnohom limitujú rámec a priestor, v ktorom sa väzba vykonáva.

Aj o tom, ako sa tieto podmienky dajú na pokyn orgánov činných v trestnom konaní „modifikovať“ v prospech alebo neprospech osoby vo väzbe. Ako pritvrdiť a znepríjemniť pobyt, až nad mieru únosnosti, za použitia krutého, ponižujúceho a neľudského zaobchádzania. A   naopak ako  údel uľahčiť, vrátane okamžitého prepustenia z väzby na príkaz prokurátora.

Pre čitateľov zdôrazním, že väzba, je len obmedzujúcim opatrením počas vyšetrovania (tzv. prípravné konanie), a môže trvať aj počas súdneho procesu po podaní obžaloby ( tzv. konanie pred súdom). Dotýka sa teda osoby, ktorá môže byť aj nevinná a žiaden trest jej uložený nebude.

Vždy sa jedná o hrubý zásah do práva na osobnú slobodu a integritu, dôstojnosť človeka. Nejestvuje žiaden obhájiteľný dôvod na to, aby boli osoby držané v neľudských podmienkach, zámerne špinavých celách vybavených posteľami, na ktorých sa nedá spať. V celách bez prístupu denného svetla, kde sa vám v lepšom prípade len rapídne zhorší zrak. Bez možnosti pohybu, 23 hodín ako zviera v klietke, s hodinovou vychádzkou s pohľadom na úzky pás oblohy. V celách, kde sa nesmiete normálne vyspať, ak by to na tých matracoch aj bolo možné, nakoľko vás každú chvíľu budia zapaľovaním svetla a kontrolou, či ste si napríklad nevyrazili oko tým, že ste sa v malom priestore potkli na papuči, alebo či ste sa kvôli neznesiteľne príjemným podmienkam neobesili na teplákovej bunde.

Martin bol vo väzbe počas prípravného konania 565 dní. Nezákonne. V tomto štádiu vám osobnú slobodu obmedzí na návrh prokurátora sudca, ktorý vás zoberie do väzby. Z väzby vás kedykoľvek môže a ja ako advokát tvrdím, že musí, prepustiť prokurátor, ak už dôvody väzby dané nie sú. Ak nie on, tak rozhodne sudca. Existenciu dôvodov väzby musí starostlivo skúmať po celý čas jej trvania.

Dozor nad podmienkami, v akých sa väzba vykonáva je zverený prokuratúre Slovenskej republiky.

Ak by to niekto nevedel, je to explicitne uvedené v § 3 a 4 zákona číslo 153/2001 Z. z. o prokuratúre. Pôsobnosť prokuratúry vykonávajú prokurátori dozorom nad zachovávaním zákonnosti v miestach, kde sú držané osoby pozbavené osobnej slobody alebo osoby, ktorých osobná sloboda je obmedzená.

Kniha 565 je v prvom rade ukážkou krutej tváre štátu a štátnej moci a toho, kam sa dá zájsť pri jej zneužívaní.  Je ukážkou toho, že tí, ku ktorým vzhliadame, a ktorým dôverujeme, že nás pred cynickým zneužitím moci ochránia, nie sú dôveryhodní a spoľahliví.

Je v prvom rade obžalobou tých, ktorí majú dohliadať nad zákonnosťou,  vzoprieť sa politikom, vzoprieť sa zločincom a tým, ktorí chcú parazitovať na verejných zdrojoch, na útlaku slabších a zneužívaní moci.

Mojou životnou skúsenosťou je, že prokuratúra vždy slúžila mocným, bola ich predĺženou rukou, ktorá vedela účinne chytiť pod krk toho, kto ich moc ohrozoval.

Jej fungovanie je žiaľ dôkazom nadčasovej pravdy, ktorú vyslovil Seneca „ Sacrilegia minuta puniuntur, magna in triumphis feruntur.“ Malé svätokrádeže sa trestajú, veľké sa triumfálne oslavujú ( malých zlodejov chytajú, veľkých nechajú ujsť.)

Martin nech sa ti darí pokračovať v práci a misii, ktorú si si vzal za svoju potom, čo  si na vlastnej koži podstúpil !

Len stručne

14.10.2024

K hodnote ľudského života, nielen z pohľadu práva. V učebnici Rímskeho práva od už zosnulého prof. JUDr. Dr. h. c. Karola Rebra, DrSc.., a prof. JUDr. Petra Blahu, CSc., vydanej v roku 2003 na strane 156, pod podnapisom II. Vznik a zánik právnej spôsobilosti čítame: “ Právna spôsobilosť prirodzených osôb ( ľudí) vzniká narodením, t. j. úplným oddelením od tela [...]

Po odmlke

10.10.2024

Keď kráčate po tme lesným chodníkom, snažiť sa svietiť niekomu baterkou má význam len vtedy, ak nesprevádzate slepého. Upozorňovať na prekážky má význam len vtedy, ak nevediete hluchého. Nie som človek negatívny, ani negativistický a nie som ani pesimista. Lebo viem, že mravné normy platia pevne a nezničiteľne rovnako ako prírodné zákony, tak ako pevný a [...]

Advokátsky špeciál 2. časť – predseda, podpredseda a člen predsedníctva advokátskej komory ako politickí nominanti v súdnej rade

16.08.2024

Kto sú hrobári nezávislosti advokácie, alebo keď slepý vedie slepého, obaja spadnú do jamy.

nemecko, polícia

Nemecká polícia údajne prekazila útok na izraelské veľvyslanectvo v Berlíne

20.10.2024 09:58

Políciu k podozrivému priviedol tip od nemenovaných zahraničných spravodajských služieb.

Paríž, Charlie Hebdo, je suis Charlie

Zomrel novinár, ktorý prežil islamistický útok v redakcii Charlie Hebdo

20.10.2024 07:30

Bývalého správcu webu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo našli vo štvrtok mŕtveho v hotelovej izbe v Paríži.

vojna na Ukrajine, Charkovská oblasť

ONLINE: Ukrajinské drony leteli na Moskvu, Kryvyj Rih zasiahli opakovane balistické strely

20.10.2024 07:00, aktualizované: 09:35

Vzdušný boj Ukrajiny a Ruska pokračuje. Na Moskvu a západné Rusko leteli drony, Rusi použili balistické strely na Kryvyj Rih.

Izrael, Benjamin Netanjahu

Pri útoku Izraela na severe Pásma Gazy zomrelo 73 ľudí, tvrdia Palestínčania

20.10.2024 06:05

Najmenej 73 ľudí zomrelo a desiatky ďalších sa zranili pri vzdušných útokoch Izraela v lokalite Bejt Lahíja na severe Pásma Gazy. Izrael to označil za prehnané.

Viktória Hellenbart

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 108
Celková čítanosť: 284057x
Priemerná čítanosť článkov: 2630x

Autor blogu

Kategórie