Založ si blog

Tak takto vyzerá reforma justície

Voľby vo februári 2020 a ich predvečer, jeseň a zima 2019 sa niesli najmä v znamení škandalóznych odhalení z vyšetrovacích spisov tímov elitných vyšetrovateľov NAKA, ktoré niesli aj takéto pozoruhodné názvy: Očistec, Búrka, Božie mlyny. Ak človek nie je hlboko veriaci, určite ho nepichlo pri srdci, keď sledoval pekne rozohranú mediálnu partiu, pri únikoch z vyšetrovacích spisov a dávkovaní verejnosť traumatizujúcich odhalení, pod rúškom názvov evokujúcich nastolenie vyššej, až božskej spravodlivosti. Božie mlyny. Najali do svojich služieb vyššiu moc, vyššie právo a spravodlivosť, Božiu spravodlivosť, ktorá na Slovensku konečne zasiahla.

Prehnitosť a skorumpovanosť justície, ktorá sa týmto kus po kuse odhaľovala, si žiada silný mocenský zásah. Veľká reforma, ktorú začala už ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, už nebude zapadať prachom v zásuvke ministerstva spravodlivosti. Vytiahla a oprášila ju bojovníčka za právo a pravdu, štátna tajomníčka Mária Kolíková. V rozhovore pod Lampou s novinárom, ktorý má pre poslaneckú elitu otvorené, aj počas zákazu, veď nech sa majú kde porozprávať a vypiť si, keď už plebejcov zavreli doma, uviedla, že jej reforma justície nech už znie akokoľvek ambiciózne ( a pre tých, čo sú viac udomácnení v tomto prostrední, znela aj dosť nepremyslene), bude úspešná. Lebo je spoločenská objednávka. Je tu spoločenská objednávka ! Čo sme si to teda objednali ? Prísun peňazí z fondu obnovy na nové súdne budovy, v ktorých bude sedieť toľko isto, alebo ešte menej skúsených sudcov, kvalifikovaných administratívnych pracovníkov za biednu mzdu, ktorým sa kopy nevybavených spisov len presunú do modernejších priestorov. Ale prídu peniaze, ktoré bude možné použiť na stavebné práce, modernizácie, proste na biznis. Na ktorom môže kadekto zarobiť. Ale občania si reformu justície predstavovali tak, že súdne spory budú rozhodnuté skôr. Že sa rozhodovacieho procesu zúčastnia nielen skúsení, vysoko odborne kvalifikovaní sudcovia, ale aj sudcovia so silnou morálnou integritou.

Občanom a kvalite justície podľa reformátorky najviac pomôže, keď sa niekoľko súdov zruší. Veď na súdy cestujú v priemere raz za život, ako prezrádza záhadná štatistika, a teda nevadí, ak budú spory viesť na vzdialenejších súdoch. Rozsadením skorumpovaných sudcov, ako neposlušných žiakov, ktorí vyrušujú ,na rôzne súdy naprieč obrovským územím Slovenska, ktoré väčšina občanov nášho nového kolonizátora ani nevie nájsť na mape, sa pretrhnú korupčné väzby. Z verzií súdnej mapy sa pomaly stáva latinskoamerická telenovela ( podľa niektorých prvá, ktorá v našej televízii bežala ešte v roku 1989 bola s názvom Simplemente María – Jednocho Mária). Momentálne je v obehu asi 4. diel, u ktorého oproti predchádzajúcim nastala vážna dramatická zápletka, a navrhuje zrušenie súdov, ktoré boli doposiaľ z „obliga“ (napríklad Krajský súd v Banskej Bystrici), a preto ich kritické hlasy doposiaľ neboli až také hlasné. Keďže však ministerka označila hlučných kritikov súdnej mapy za skorumpovaných sudcov, rušenie tichých súdov prekvapuje, pretože sa musí jednať o súdy, kde skorumpovaní sudcovia nesedia, keďže ich kritické hlasy nebolo až tak počuť.

Skutočným prelomom v kvalite justície bude dosadenie mladej generácie sudcov na riadiace posty, pretože nad týmito sa ešte nevznášajú tiene minulosti, ako informuje verejnosť predseda súdnej rady. A určite ich nezaťažujú ani zbytočné skúsenosti s prácou sudcu, a teda nemajú zlozvyky, ktorých by sa museli zbaviť. A nepochybne budú mať aj tie správne ambície a záujem o kariérny postup, ktorý v mnohých ohľadoch závisí od priazne nezávislého orgánu dohliadajúceho nielen nad zvýšením ratingu justície v očiach slovenskej verejnosti – súdnej rady. Politický nominant na jej čele je zárukou toho, že justícia už bude konečne odpolitizovaná.

11. február 2022 priniesol podrobnejšie informácie o obsahu rozhovoru elity vyšetrovateľov NAKA, za ktorý si autori najšťavnatejších výrokov, vyslúžili najvýznamnejšie posty – povýšenie vrámci elít. Keďže sa jednalo o tak statočné a výnimočné osobnosti plniace úlohu pomáhať a chrániť “ s nasadením života a do poslednej kvapky cti krvi“, verejne sa ich zastala aj prezidentka. Možno by sa zamiešanie hlavy štátu do „živej veci“ a prebiehajúceho vyšetrovania zdalo verejnosti neobvyklé a nevhodné, ale vedelo sa, že pani prezidentka bola predtým na dôvernej schôdzke oboznámená s materiálom od SIS, a preto musela vedieť, že zadokumentované odposluchy, len dokazujú statočnosť a nevinu vyšetrovateľov, voči ktorým si opozíciou a mafiou zmanipulované orgány činné v trestnom konaní dovolili zakročiť nielen vznesením obvinenia, ale aj uvalením väzby.

Ale našťastie už pod skúsenou rukou ministersky spravodlivosti začala rozsiahla očista reforma justície. Sťažnosť vyšetrovateľov, proti nespravodlivému a neľudskému väzobnému stíhaniu, keď ich doma čaká ich rodina a deti, odsúdené za statočnosť ich otca na zúfalé dni čakania a bez jeho príjmu, našťastie natrafila na spravodlivé uši tých správnych sudcov. V uznesení o zrušení väzobného stíhania títo spravodliví sudcovia navyše uviedli, že rozhovory medzi vyšetrovateľmi, ktoré zachytili odposluchy, boli ich bežnou pracovnou komunikáciou, ktorá sa nevymyká štandardu komunikácie orgánov činných v trestnom konaní pri vyšetrovaní a bežnej porade medzi kolegami, ako postupovať. Súd múdro nabáda, že ich dôkaznú hodnotu netreba preceňovať. Generálna prokuratúra dňa 4.2.2022 rozhodla o sťažnosti obvinených statočných vyšetrovateľov, ktorú podali aj voči vzneseniu obvinenia.

Aby sme správne pochopili, v čom spočíva skutočná reforma justície, budem citovať z tohto rozhodnutia Generálnej prokuratúry, ktorej šéfa Maroša Žilinku budete pod nánosom bahna a špiny, ktorá sa na neho v poslednom období systematicky vŕši zo strany jediných dôveryhodných médií a vládnych politikov, hľadať len ťažko. A to, že ho na tejto stoličke predsa len stále nájdete, vzbudzuje obrovskú nevôľu vládnucich kruhov. Nižšie uvedené citáty ozrejmia prečo. Bežná pracovná komunikácia vyšetrovateľov z pohľadu zreformovaných sudcov vyzerá napríklad aj takto, že jeden hovorí druhému „No dobre, ale týmto nezaložíme príslušnosť špeciálu. Vieš tú my MUSÍME založiť“..na nekvalifikovaný návrh riešenia kolegu na použitie určitej kvalifikácie trestného činu podráždene reaguje „ Tam musí byť zločinecká skupina.“ K tejto téme v pracovnej debate pokračuje

Ale my ich dáme iba činných pre zločineckú, pre zločineckú skupinu, ktorá je vyšetrovaná v rámci Očistca. Vieš za korupciu, …keď to bude na úradných záznamoch, že to nikto nepotvrdí, vieš jak svedok, ee to bude také, že to bude prúser,..“ Ale navrhuje aj takéto riešenia “ Neviem, či tam sabotáž najeb..e do toho. „alebo „ Ja by som tam nedával ehm ešte tento NBÚ, lebo to NBÚ nemá s ňou (kolegyňou z inšpekcie), ako s tou pi. nič spoločné, vieš.

Vyšetrovateľ sa zapája do debaty : „Len to by si musel vytvoriť zločineckú skupinu takú, že na vrchu je K. a potom sú tam štruktúra en bé ú, štruktúra es í es, vieš.“ A šikovne rieši aj iný problém „..Bavíme sa, vieš, že tej Diane je..úť auto, pod auto oné“ Iný vyšetrovateľ sa pýta “ Však nemáme nejakú hen SIM-ku z TESCO Mobilu do p… alebo čo? Čo sa neregistruje. Však a nemáme tu nejaký zaistený telefón so Simkou ? „ Vyšetrovateľ povzbudzuje svoj pracovný tím “ Rozmýšľajte chlapci, lebo keď padne náš plán, s oným s ministrom s so Š., P. hovorí, že dobre všecko v porádku, ale on vác menej sa spolieha na to, že my hu uje..me.“ a ďalej navrhuje bežný pracovný postup „ Džipíesko pod auto S. ( vyšetrovateľky inšpekcie) neprocesné. ..Budeme vedieť, kde sa hýbe minimálne, pi.., vieš? Kde sa hýbe, čo sa hýbe, však voľakde sa s tým ko.. musí stretávať. Keď budeme mať neprocesné, tak aspoň budeš vedieť voláky operatívny záznam napísať k tomu, že bola videná tam a tam alebo potom si už stiahneme nejaké kamery alebo voláku ko…inu.“ Na návrh kolegu „Len zase, len, len ak to chcete použiť, mali by ste mať na to príkaz.“ iný reaguje“ Na to sa ja môžem vykašľať. Mne stačí, že budem vedieť“. Presne. Čo tam po formalitách, reformovaná polícia a justícia si na formality nepotrpí. Stačí keď ona vie, koho treba zatvoriť. A zaužívaný štandard pracovných rozhovorov elitnej slovenskej jednotky vyšetrovateľov neprekračuje ani návrh : “ Zapálime jej auto. Kanistrom.“ alebo procesný návrh „A do väzby je..úť. .. Ju treba je..úť, to, toto dobre neskončí.“ Vyšetrovatelia berú ohľad aj na širšie mediálne a politické súvislosti svojej práce :

“ Fúú. Kokos, ale to by bol ináč fejl, že by sme ju zadržali dve, dve hodiny predtým, ako oni chceli nás.“ Dnes už povýšený vyšetrovateľ, sa pýta “ No čo minister ?“ a dostane odpoveď, ktorá proste musí upokojiť “ Dobre, ide za ním teraz riaditeľ úíes a idú vymyslieť, že či sa im podarí zastaviť tú pani“. “ Toto bude ródeo, akože to nám povedal aj minister, že ja viem, že to bude, že ja viem, že to bude masaker, ale že, že musíme ich zastaviť. Robte čo treba.“ „Len to, že by sa malo prípadne voľačo robiť, o tom sme, to sme my prebrali s prezidentom a ministrom.“ Bežné pracovné rozhovory naznačujú, že tím je opatrný keď konštatuje “ J. .., ale ministrovi musí byť jasné (nezrozumiteľná časť), že keď zoberú mobil, keď zoberú jeho u nich, tak skončili aj oni, do pi.. Však ich Fico zadusí, do pi.. To by bol konec všetkého, do pi..“

A plnia pokyny „To NBÚčko treba spraviť čím skôr. Fica treba robiť, Kaliňáka, Pellegriniho. Ste mohli hento ( nezrozumiteľná časť) sa ani nevrátili, lebo to je na guľku potom už. „

A o tom, že si vážia svojich nadriadených niet pochýb, o vtedajšom policajnom prezidentovi hovoria „ To počkaj, to počkaj, to zas musím povedať, že my môžeme byť radi, že že, že, že je tu. Pretože on teraz, robí ohľadne toho čo že, že nás majú realizovať, čo ten chlap robí ty ko..t ..My sme tu chránená zver teraz, my môžeme byť radi.“

A nielen páni vyšetrovatelia môžu byť radi. Celé Slovensko sa teší, že napriek tomu, že sú poctiví vyšetrovatelia obvinení a trestne stíhaní, boli za verný a statočný výkon služby povýšení. A určite nie je bežnou vecou, keď sa vás verejne zastane aj hlava štátu.

O tom, že sa naša spoločnosť za posledné dva roky výrazne posunula (niekam), asi nepochybuje už dnes nikto.

Cirkusanti

20.03.2024

Namiesto rešpektu k právu, jarmočné divadlá. Včerajšia tlačová konferencia prokurátorov špeciálnej prokuratúry potvrdila správnosť rozhodnutia o zrušení tohto spolitizovaného chápadla generálnej prokuratúry a aj správnosť rozhodnutia ústavného súdu, ktorý v tejto časti nepovažuje legislatívne aktivity za protiústavné. Znova ukázali hrubú neúctu k právnemu [...]

Potrebujeme bežecké topánky a lupu ?

19.03.2024

Aký je váš vzťah ku pravde ? Naozaj potrebujeme kvalitnú bežeckú obuv, aby sme stíhali beh za klamármi s cieľom odhaľovať ich nové a nové klamstvá? A naozaj potrebujeme lupu, aby sme dokázali rozlíšiť kvalitu a objektivitu informácií, ktorými sme účelovo zahlcovaní z každej strany ? Lebo ľudia, ktorí nie sú informovaní, alebo sú zle informovaní, ale nevadí im to, [...]

Najsilnejším svedectvom o vás, sú vaše skutky

02.03.2024

Za krok, ktorý zásadným spôsobom zmenil smerovanie našej spoločnosti aj formálne, nielen porušovaním jestvujúcich zákonov a vykrádaním ich obsahu , považujem prijatie ústavného zákona číslo 422/2020 Z. z. ,ktorým bola ústavnému súdu odňatá právomoc posudzovať súlad ústavných zákonov s ústavou : 8. V čl. 125 ods. 4 sa na konci pripája táto veta: „Ústavný [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Viktória Hellenbart

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 89
Celková čítanosť: 225835x
Priemerná čítanosť článkov: 2537x

Autor blogu

Kategórie