Založ si blog

Ezechiel 7

“ Si na rade, obyvateľ krajiny.“ ( Ezechiel 7:7)

Policajný zbor informoval verejnosť, že bývalý policajný prezident, v súčasnosti člen jednej z politických strán, ktorý je uvedený aj na kandidátnej listine k voľbám do Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré by sa mali konať 30.9.2023, bol v ranných hodinách, presnejšie medzi štvrtou a piatou hodinou rannou, zadržaný NAKA ako podozrivý z trestného činu korupcie. Súčasne sme boli informovaní, že so zadržaním súvisela aj domová prehliadka so súhlasom sudcu, ako aj o tom, že policajná akcia mala názov Ezechiel 7.

Ezechiel, bol prorokom v starovekom Izraeli a je považovaný za autora jednej zo 66 kníh, ktoré spolu tvoria Bibliu, ktorá nesie názov svojho autora ako kniha Ezechiel. Kniha Ezechiel patrí spoločne s ďalšími knihami tzv. Starého zákona medzi prorocké knihy.

V 7. kapitole knihy Ezechiel prorok píše, že na Boží príkaz, mal oznámiť izraelskej krajine nepriaznivé rozsudky od Boha pre nevernosť izraelského národa a nedodržiavanie Božích zákonov a Božích mravných noriem. V 3. verši uvádza “ Prišiel tvoj koniec. Vylejem na teba svoj hnev a budem ťa súdiť za tvoje správanie a volať ťa na zodpovednosť za všetky tvoje odporné skutky.“ ( Podľa niektorých bádateľov Biblie má toto proroctvo aj väčší význam a väčšie splnenie pri rozsudkoch Boha nad celým ľudstvom.)

To, že voľba názvu jednej z kníh Biblie pre policajnú akciu, svedčí o nedostatku zdravého úsudku, taktu a „dobrého vkusu“ a svedčí o nekultúrnosti, ktorá sa vniesla do všetkých oblastí života, je jedna vec. A nie je to prvý prípad.

S takouto voľbou, spojenou s označením konkrétnej kapitoly v tejto knihe, ktorá pojednáva o vykonaní Božích rozsudkov nad neverným Izraelom, je však spojených viacero znepokojujúcich otázok.

Polícia SR, alebo niektorí jej vyšetrovatelia, sa pasujú do úlohy Všemohúceho ? Do úlohy Boha, Stvoriteľa, autora Biblie a ich činnosť vykonávanú v súlade so zákonmi SR a Ústavou a medzinárodnými dohovormi máme skutočne vnímať ako výkon vyššej, Božej spravodlivosti a Božích súdov nad previnilcami ? Myslí si vynálezca tohto názvu policajnej akcie, že je Bohom alebo jeho nástrojom a pravou rukou ?

Skutočne veriaci človek si z toho vyvodí, že autor tohto názvu v Boha neverí, pretože v opačnom prípade by sa neopovážil stavať sa do jeho pozície a brať do rúk právomoci, ktoré patria len Najvyššiemu. Súčasne si vyvodí aj to, že použitím tohto názvu , autor dáva najavo, že si neváži ani tých občanov SR, ktorí majú skutočnú a hlbokú vieru a zneužívanie názvu Biblickej knihy, môže urážať ich pocity. Pritom politicky angažovaná polícia ústami admina svojej FB stránky deklaruje, že podporuje toleranciu a ohľaduplnosť k „inakosti“. Toto sa evidentne nevzťahuje k pocitom veriacich.

Podľa Článku 1 odsek 1 Ústavy Slovenskej republiky, “ Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo. „

V zákone číslo 171/1993 Z. z. o policajnom zbore je jeho úloha uvedená takto : „Policajný zbor je ozbrojený bezpečnostný zbor, ktorý plní úlohy vo veciach vnútorného poriadku, bezpečnosti, boja proti zločinnosti vrátane jej organizovaných foriem a medzinárodných foriem a úlohy, ktoré pre Policajný zbor vyplývajú z medzinárodných záväzkov Slovenskej republiky.“

Keď poznáte znenie § 8 odsek 1 zákona o policajnom zbore Pri vykonávaní služobnej činnosti je policajt povinný dbať na česť, vážnosť a dôstojnosť osoby i svoju vlastnú a nepripustiť, aby v súvislosti s touto jeho činnosťou vznikla osobe bezdôvodná ujma a aby prípadný zásah do jej práv a slobôd prekročil mieru nevyhnutnú na dosiahnutie účelu sledovaného jeho služobnou činnosťou. Pri vykonávaní služobnej činnosti je policajt povinný dodržiavať etický kódex policajta, ktorý vydá minister.“

musíte si položiť otázku “ Prečo vznikne v hlave policajta potreba dať policajnej akcii názov Ezechiel 7 ? „, najmä keď ho spojíte s kontextom, teda tým, že táto kapitola jednoznačne nesie v sebe silný emotívny náboj, nielen rozhorčenie Boha nad skutkami ľudí, ale aj ubezpečenie, že trestu a súdu neujdú, ako aj to, že budú vedieť, že sa jedná o trest od Boha a nie od ľudí.

Psychologický slovník od Pavla Hartla a Heleny Hartlovej, vydavateľstvo Portál, s. r. o. , Praha 2000, 2004 na strane 534, k heslu „schizofrenie“ o.i. uvádza „ v širšom zmysle sa pojem používa pre celú skupinu psychóz charakterizovaných stratou zmyslu pre reálny svet, ponorením sa do vlastných fantázií, halucinácií, prípadne bludov, ktoré sú pre ľudí nezrozumiteľné, obraz choroby je veľmi rozdielny, neexistujú dvaja rovnakí pacienti, aj kultúra má vplyv na obraz choroby, napr. v USA sa chorí najčastejšie vydávajú za športové alebo filmové hviezdy, alebo v nábožensky založenej spoločnosti za apoštolov alebo predstaviteľov pekla…“

Vážený policajný zbor, máte pocit, že takýmito voľbami názvov policajných akcií dbáte na vlastnú česť, vážnosť a dôstojnosť ? Skutočne vám to pripadá náležité a nevyhnutné ? Aký signál tým chcete verejnosti vyslať, čo si má verejnosť myslieť o vašich pohnútkach a motivácii pri vykonávaní vašej práce ? Že ste Bohovia ? Nadľudia? Sú tieto pocity dôvodom, že si niektorí z vás myslia, že zákony, ktoré platia pre iných, neplatia pre nich a môžu ich beztrestne porušovať ?

Pritom vašou úlohou je riadiť sa zákonom, medzinárodnými zmluvami a etickým kódexom, ktorý vydáva minister.

Majú voľby takýchto názvov v občanoch SR vyvolávať strach pred trestajúcou rukou polície ? Chcete tým povedať, že pri výkone svojej profesie sa nesnažíte o objektívny, nezaujatý a profesionálny prístup s nadhľadom, ale ste vedení pocitmi ako je pomsta, túžba trestať a považujete sa za najvyššiu spravodlivosť ?

P. S.

Ak by zákrok voči bývalému policajnému prezidentovi vyplynul z toho, že ste zistili, že sa teraz dopustil korupčnej trestnej činnosti, kde mu musíte zabrániť, aby v nej pokračoval, alebo ovplyvňoval svedkov, zaslúžili by ste si potlesk. Ale ak bol založený na skutku, ktorý sa stal už pred mnohými rokmi, a mal spočívať v tom, že mal mať ako policajný prezident vedomosť o páchaní trestnej činnosti svojich podriadených, prečo ste ho za to neobvinili už dávno a prečo ste už dávno neobvinili všetkých nadriadených všetkých osôb, ktoré boli uznané vinnými z korupčnej trestnej činnosti. Predsa každý nadriadený, aj keď na to dôkaz nie je musí vedieť o všetkom, čo jeho podriadení páchajú, najmä ak si to ich podriadení myslia. Tak ich treba všetkých zavrieť.

Z dažďa pod odkvap ?

25.04.2024

Ešte pár slov k súdnej rade. Za mňa principiálne najpádnejší dôvod na odvolanie jej člena a už odvolaného predsedu je fakt, že bol ideovým otcom myšlienky legislatívnej zmeny, podľa ktorej je možné člena súdnej rady počas jeho mandátu odvolať kedykoľvek aj bez uvedenia dôvodu. Človek, ktorý bol schopný navrhnúť a presadiť takúto zmenu zákona ako politický [...]

Vás toto presvedčilo ?

24.04.2024

Súdna rada prijala dňa 17.4.2024 na svojom zasadnutí Uznesenie číslo 136/2024, ktorým v reakcii na tlačovú konferenciu predsedu vlády Slovenskej republiky a ministra spravodlivosti Slovenskej republiky konanú dňa 4. apríla 2024 https://www.youtube.com/watch?v=le-y7OangIg a súčasne aj na podklade iných verejných vyjadrení predstaviteľov výkonnej a zákonodarnej moci v tomto ako [...]

Cirkusanti

20.03.2024

Namiesto rešpektu k právu, jarmočné divadlá. Včerajšia tlačová konferencia prokurátorov špeciálnej prokuratúry potvrdila správnosť rozhodnutia o zrušení tohto spolitizovaného chápadla generálnej prokuratúry a aj správnosť rozhodnutia ústavného súdu, ktorý v tejto časti nepovažuje legislatívne aktivity za protiústavné. Znova ukázali hrubú neúctu k právnemu [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

Viktória Hellenbart

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 91
Celková čítanosť: 230057x
Priemerná čítanosť článkov: 2528x

Autor blogu

Kategórie