Založ si blog

To sa fakt všetci zbláznili ?

Médiá zopakovali svoje šialené tvrdenia o tom, že ktosi je obvinený z trestného činu, hoci ten, kto má byť obvinený, o tom ešte nevie.

Novinár sa dokonca opýtal na tlačovej besede osoby, ktorej obvinenie ešte doručené nebolo, aby sa k nemu vyjadril, lebo sa javí, že asi vie o čo ide.

Takéto prípady sa pravidelne opakujú za posledné roky besnenia orgánov činných v trestnom konaní spojeného s masívnymi únikmi z vyšetrovacích spisov.

K tomu, že špeciálnej prokuratúre hrozí zrušenie pre porušovanie zákonov a z vyšetrovacieho spisu, v ktorom vykonáva dozor, opäť dôjde k porušeniu zákona únikom informácií do médií, je ťažké zaujať racionálny postoj, pretože takéto konanie vyzerá tak nekompetentne a neprofesionálne, že sa za nich hanbia aj ich skalní fanúšikovia.

Ale doblbnutí z tejto exhibície opovrhovania zákonom zo strany niektorých orgánov činných v trestnom konaní a médií, sú aj tí, ktorí sa proti ich nezákonným praktikám bránia. ( Úsmevná bola otázka pána poslanca Šipoša na vypočutí kandidáta na vysoký post v polícii, či sa postará o to, aby o obvinení nevedeli skôr médiá ako sám obvinený, to fakt posilní právny štát. Nečudo, že to, že sa médiá o obvineniach, ani iných veciach zo spisu v štádiu prípravného konania, ale ani v štádiu konania pred súdom, okrem toho čoho odznie na pojednávaní, nemajú právo dozvedieť vôbec, v spoločenskej realite, keď celé Slovensko študuje a analyzuje dôkazy v určitých kauzách, pánovi poslancovi uniklo.)

Milí čitatelia, je dobré, aby sme si pripomenuli znenie § 33 Trestného poriadku „Toho, kto je podozrivý zo spáchania trestného činu, možno považovať za obvineného a použiť proti nemu prostriedky určené týmto zákonom proti obvinenému až vtedy, ak bolo proti nemu vznesené obvinenie.“

Podľa § 206 Trestného poriadku “ Ak je na podklade trestného oznámenia alebo zistených skutočností po začatí trestného stíhania dostatočne odôvodnený záver, že trestný čin spáchala určitá osoba, policajt bez meškania vydá uznesenie o vznesení obvinenia, ktoré ihneď oznámi obvinenému a doručí najneskôr do 48 hodín prokurátorovi“.

Vopred upozorňujem milé médiá, že žiadny z účelovo najatých „právnych expertov“, svojimi tvrdeniami nezmení fakt, že obvinenie sa človeku nevznáša doručením uznesenia médiám, ale obvinenému. Doručenie znamená, že obvinenie prevzal obvinený. Až týmto momentom je možné ho v právnom štáte považovať za obvineného.

S úžasom sledujem, ako slovenské médiá sprava – zľava vykrikujú na ľudí, že sú obvinení, stalo sa to v aj prípade viacerých sudcov, hoci týmto osobám ešte obvinenie doručené nebolo.

Treba jednoznačne konštatovať, že vypisovali a vykrikovali nepravdy, okrem toho, že sa podieľali a podieľajú na nezákonných únikoch zo spisov. To, že si pán vyšetrovateľ napíše obvinenie a pošle ho médiám vám ešte nedáva procesné postavenie obvineného. Tým sa stanete, až jeho prevzatím.

Taká miera nekompetentnosti aká sa tu predvádza je v skutku zarážajúca a človek nadobúda nie pocit, ale istotu, že sa všetci zbláznili.

Mienkotvorné médiá alebo výroba morálnych invalidov ?

29.05.2024

Ozbrojený útok na premiéra Slovenskej republiky dňa 15.5.2024 v Handlovej rozpútal na verejnosti a v médiách vášnivé diskusie, ktoré môžeme zjednodušene zahrnúť pod kolónku “ Kto za to môže ?“. Na začiatok úvahy sa ešte raz bližšie prizrime, ako k útoku došlo. Na verejnosti, za bieleho dňa, nečakane, bez varovania a na neozbrojeného človeka. Súčasne na [...]

Kvôli postu šéfa súdnej rady sa vraždí ?

24.05.2024

Rozhovor redaktorky HN s novou predsedníčkou súdnej rady JUDr. Marcelou Kosovou ma takpovediac nakopol a nemôžem nenapísať pár riadkov k ďalšej obľúbenej politicko-mediálnej mantre „nízka dôveryhodnosť justície.“https://www.youtube.com/watch?v=bYAaK6lKaas Celý svoj profesionálny život, od skončenia vysokoškolských štúdií sa pohybujem v prostredí práva a ako [...]

Živení nenávisťou

23.05.2024

Vôbec mi nevadí, že sa na verejnosť dostala nahrávka z rozhovoru so strelcom po streľbe. Patrím k tým, ktorí napísali veľa blogov na tému únikov z vyšetrovacích spisov. Kritizovala som médiá, ale aj orgány činné v trestnom konaní, ktoré jednak na únikoch spolupracovali a jednak voči ich páchateľom nijako nezakročili. Výhovorky, prečo sa to nedá, svedčia len o [...]

Nitra, Kynek, záplavy

V Nitre opäť vytopilo Kynek aj mestské kúpalisko

16.06.2024 19:55

Prívalový dážď, ktorý v noci zo soboty na nedeľu zasiahol Nitru, spôsobil po nedávnych záplavách ďalšie problémy.

Donald Trump

Trump označil Zelenského za najlepšieho predajcu všetkých čias: Len čo odišiel so 60 miliardami, už si pýta ďalšie, treba to zastaviť

16.06.2024 17:25

Americký exprezident Donald Trump sa v noci na nedeľu sťažoval, že žiadosti Ukrajiny o podporu od Spojených štátov "nemajú konca".

Kaaba, Veľká mešita, hadž

Púť do Mekky má už najmenej 19 obetí. Teploty stúpajú nad štyridsiatku

16.06.2024 17:09

V Mekke panujú v posledných dňoch vysoké teploty, ktoré sa dostali aj nad 45 stupňov.

kalinák

Šéf NR SR stále chýba. Čaká sa na Fica? Kaliňák: Nejde o dohodu medzi SNS a Hlasom, Pellegrini odišiel, situácia sa zmenila

16.06.2024 17:00

Kaliňák zatiaľ nepočul o žiadnych personálnych zmenách v koalícii. Pellegriniho už do koaličnej zostavy nepočíta.

Viktória Hellenbart

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 94
Celková čítanosť: 242856x
Priemerná čítanosť článkov: 2584x

Autor blogu

Kategórie