Založ si blog

Zodpovednosť k verejným veciam alebo všetci sa naozaj zbláznili ?

Začnem slávnym výrokom Lucia Annea Senecu, ( žil 2 po Kr. – 65 po Kr. ako sa uvádza v knihe Prof. JUDr. Karola Rebra, DrSc., 1995, Latinské právnické výrazy a výroky) ako jedného z najvýznamnejších rímskych filozofov a spisovateľov :

„Sacrilegia minuta puniuntur, magna in triumphis feruntur“ – “ Malé svätokrádeže sa trestajú, veľké sa triumfálne oslavujú ( alebo malých zlodejov chytajú, veľkých nechajú ujsť)“

Na verejnosti sa stal známym trest za ďalšiu závažnú korupčnú trestnú činnosť úradníčky štátneho úradu, ktorá sa dopustila korupčného správania v tom, že zobrala úplatok vo forme čokolády, rajčiny a vína, ako sme boli o tom informovaní, a za tento závažný trestný čin dostala 5 rokov nepodmienečne. To znamená, že putuje za mreže.

To, či uložený trest súvisel s už trestnou minulosťou páchateľa, ktorá sa musí pri ukladaní trestu zohľadniť, neviem.

Ale je potrebné sa zásadne zamyslieť nad trestnou politikou tohto štátu a celkovo nad tým, ako prispieva súdna moc pri rozhodovaní o postihovaní korupčnej trestnej činnosti k čistote vo verejnom živote, k pohode občanov a k tomu, aby sa tu cítili ako v slobodnej, šťastnej a prekvitajúcej krajine. A nemali pocit, že žijú v policajnom štáte.

Médiá na Slovensku venujú v poslednej dobe obrovskú pozornosť téme korupcie a súdnym procesom, ktoré sú zamerané na postihovanie veľkých korupčných afér. Z medializovaných informácií sme sa všetci dozvedeli o skutočne závažnej korupčnej trestnej činnosti osôb, ktoré sa k jej páchaniu priznali, pričom sa jednalo o korupciu v desiatkach tisícov až státisícov eur.

Páchatelia, ktorí sa k takejto závažnej trestnej činnosti priznali a boli ochotní udať aj iných, si ako bonus odniesli zatiaľ úplnú beztrestnosť, nezákonné podmienečné tresty odňatia slobody, výhody užívať si majetky nadobudnuté trestnou činnosťou a dokonca jednému výkonná moc prihrala aj skvelú štátnu zákazku, aby v budúcnosti netrel biedu.

Tí, ktorých oni sami usvedčujú, už tak lacno nevyviazli a za oveľa menej závažnú trestnú činnosť dostali vysoké nepodmienečné tresty.

A obyčajní úradníci páchajúci v porovnaní s vyššie spomenutými drobnú kriminalitu, tí sú trestaní nezákonnými drakonickými trestami. Odvažujem sa otvorene a verejne písať o takýchto vysokých trestoch ako o trestoch nezákonných, lebo bez ohľadu na neuveriteľne prísne trestné sadzby Trestného zákona číslo 300/2005 Z. z. z dielne ministra spravodlivosti SR JUDr. Daniela Lipšica, prednosť pred vnútroštátnou úpravou majú medzinárodné dohovory, ktoré Slovenská republika ratifikovala a tie zakazujú ukladanie takýchto prísnych trestov, ktoré nie sú vôbec adekvátne k závažnosti trestného činu, za ktorý sa ukladajú.

Zamysleli sa tí, ktorí takouto formou realizujú trestnú politiku štátu a vyporiadavajú sa s nežiadúcou a pre spoločnosť mimoriadne škodlivou korupciou, aký výsledok pri výkone svojej súdnej moci, ktorou prispievajú k riadeniu verejných vecí dosiahnu ?

Okrem absolútnej nedôvery v spravodlivú súdnu moc, vyvolávajú dojem beztrestnosti páchateľov tej najzávažnejšej trestnej činnosti, presne v duchu výroku filozofa Senecu, ktorý sa mimochodom považuje za prívrženca stoického filozofickému smeru.

U tých, ktorí sú nastavení na páchanie korupčnej trestnej činnosti rozsudky nemajú odstrašujúci efekt, naopak, povzbudzujú páchateľov, aby páchali čo najzávažnejšiu trestnú činnosť, lebo tak sa vyšplhajú na rebríčku moci a významu tak vysoko, že im už nepodmienečný trest nehrozí. ( A príkladom toho, je mnoho súčasných politických špičiek, ktorých správanie nasvedčuje tomu, že z postihu za korupciu strach nemajú.)

A ak sa k spáchaniu trestnej činnosti priznajú a za korupčníka označia aj svojho politického alebo iného súpera, či oponenta, alebo osobu, na zatvorení ktorej má záujem aktuálna politická špička, ešte získajú benefity a môžu sa vrátiť k páchaniu ďalšej korupčnej trestnej činnosti.

Lebo všetci sme jasne videli, že dohody o vine a treste a benefity sa neudeľovali za to, že by páchatelia oľutovali trestnú činnosť, ako to evokuje ich slangové označenie zo strany médií slovom „kajúcnici“. Naopak, ony sa udeľovali za to, že títo páchatelia boli ochotní páchať na objednávku OČTK ďalšiu trestnú činnosť, ktorou je napríklad krivé obvinenie alebo marenie spravodlivosti.

Takže z toho, čoho sme v tejto oblasti svedkami, môžeme so stoickým pokojom vyvodiť, aj keď trochu cynické a roztrpčené, ponaučenie : Ak sa chcete správať korupčne, rozhodne to robte vo veľkom štýle a buďte pripravení udať iného, kto vám alebo iným skupinám “ kole oči“ a vyviaznete so symbolickým trestom. A môžete v korupcii pokračovať.

V opačnom prípade sa korupcii vyhýbajte, (veriaci odpustia prirovnanie), “ ako čert svätenej vode“ a v žiadnom prípade nezoberte od stránky, alebo študenta, alebo pacienta alebo kohokoľvek kávu, dezert, víno, jablká, rajčiny alebo iné ovocie či zeleninu, o klobáskach a iných dobrotách ani nehovoriac, lebo si zato tvrdo odsedíte dlhé roky v base.

A ak nás orgány činné v trestnom konaní a súdy chcú presvedčiť o tom, že im korupcia v štáte naozaj prekáža, budú postihovať páchateľov aj z najvyšších poschodí moci zákonným spôsobom a to bez ohľadu na to, či žezlo moci už odovzdali iným, alebo nie.

Lebo ak sa začnú stíhať závažné podozrenia z korupcie, ktorej sa dopúšťajú osoby, ktoré sú pri moci až potom, keď sa podozrivé osoby už nenachádzajú v mocenských štruktúrach, a štýlom, pri ktorom je viacej nezákonností, než akých sa mohol dopustiť vyšetrovaný, nejedná sa o úprimne mienený boj proti korupcii, ale prisluhovanie moci na politickú objednávku.

A o odrovnávanie súperov a oponentov v čase a spôsobom, ktorý pomôže mocenským špičkám udržať sa pri koryte alebo zamiesť stopy po vlastnej trestnej činnosti.

Získa sa tým kadečo, ale sympatie verejnosti a dôvera v štát to nebudú.

Z dažďa pod odkvap ?

25.04.2024

Ešte pár slov k súdnej rade. Za mňa principiálne najpádnejší dôvod na odvolanie jej člena a už odvolaného predsedu je fakt, že bol ideovým otcom myšlienky legislatívnej zmeny, podľa ktorej je možné člena súdnej rady počas jeho mandátu odvolať kedykoľvek aj bez uvedenia dôvodu. Človek, ktorý bol schopný navrhnúť a presadiť takúto zmenu zákona ako politický [...]

Vás toto presvedčilo ?

24.04.2024

Súdna rada prijala dňa 17.4.2024 na svojom zasadnutí Uznesenie číslo 136/2024, ktorým v reakcii na tlačovú konferenciu predsedu vlády Slovenskej republiky a ministra spravodlivosti Slovenskej republiky konanú dňa 4. apríla 2024 https://www.youtube.com/watch?v=le-y7OangIg a súčasne aj na podklade iných verejných vyjadrení predstaviteľov výkonnej a zákonodarnej moci v tomto ako [...]

Cirkusanti

20.03.2024

Namiesto rešpektu k právu, jarmočné divadlá. Včerajšia tlačová konferencia prokurátorov špeciálnej prokuratúry potvrdila správnosť rozhodnutia o zrušení tohto spolitizovaného chápadla generálnej prokuratúry a aj správnosť rozhodnutia ústavného súdu, ktorý v tejto časti nepovažuje legislatívne aktivity za protiústavné. Znova ukázali hrubú neúctu k právnemu [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Viktória Hellenbart

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 91
Celková čítanosť: 230022x
Priemerná čítanosť článkov: 2528x

Autor blogu

Kategórie