Založ si blog

Výročné správy môžu byť veľmi výrečné

Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti je ďalším štátnym orgánom, ktorý zdanlivo padol za obeť pri snahe o presadenie osobných záujmov úzkej skupiny ľudí.

Udelením štatútu chránených oznamovateľov osobám, ktoré na to nesplnili zákonné predpoklady, prokurátor, ktorý tak rozhodol nielenže porušil zákon, ale zdiskreditoval všetky hodnoty, ktoré má úrad chrániť, ako o tom informuje na svojej stránke :

Chránime odvážnych a zodpovedných whistleblowerov

Podporujeme poctivosť

Zlepšujeme prostredie na boj proti korupcii

Chceme ísť príkladom – sme transparentní.

Či práve naopak ? Konečne naplnil skutočný cieľ a poslanie tejto inštitúcie a zastal sa tých skutočných hrdinov a bojovníkov proti korupcii a mafii ?

Keď sa bližšie oboznámite s informáciami, ktoré sú na stránke úradu verejne prístupné, možno nadobudnete pocit, že tento úrad nielenže padol za obeť záujmom úzkej skupiny ľudí, ale ako taký aj vznikol, takúto skupinu ľudí aj živil a takto pracoval, a všetko si to platíme a zaplatíme my všetci.

Tento úrad bol pre slovenskú spoločnosť tak veľmi potrebný, že sme z Plánu obnovy a odolnosti vynaložili bezvýznamných 595.000,00 € na úvodnú mediálnu kampaň, ktorej cieľom bolo, aby občania, ktorí inak akútne cítili potrebu zriadenia tohto úradu sa o tom aj dozvedeli.

Tieto peniaze sme si mohli ušetriť, keby špeciálny prokurátor udelil štatút chránených oznamovateľov „našim chlapcom“ už skôr a úrad by nepotreboval žiadnu mediálnu kampaň na to, aby sa stal známym aj v oblastiach, kde doposiaľ nechyrovali ani o takých pozoruhodnostiach, ako je špeciálna prokuratúra a o tom, čo je korupcia a protispoločenská činnosť nemajú ani šajnu, iba žijú tak ako žili (živorili) všetci ich predkovia.

Na stránke tohto potrebného úradu sú sprístupnené už 2 výročné správy, za rok 2021 a za rok 2022, mapujú teda činnosť úradu počas pôsobenia tej najlepšej vlády v dejinách Slovenska. Brány úradu, sa podľa výročnej správy za rok 2021 otvorili 2. septembra 2021. Pričom je treba pripomenúť, že jeho agendu predtým, od roku 2014 vykonávali inšpektoráty práce.

Výročná správa za rok 2021 nás informuje :

„V úvode zrodu úradu figurovala spoločenská objednávka zo strany
mimovládnych organizácií, no vynárali sa aj obavy, či ich hlas vtedajšia vláda nepoužíva na zlepšenie svojej reputácie, keďže čelila silnému tlaku novinárov a verejnosti práve pre obvinenia z korupcie.“

Jeden by si myslel, že je potrebné rozlišovať medzi spoločenskou objednávkou a objednávkou zo strany mimovládnych organizácií, ktoré si spoluprácou s úradom nielen krátili voľný čas, ale nejakú tú odrobinku možno aj zarobili, ale zase vieme, že im nikdy nejde o peniaze. Ale hlavne im úrad pomáha posilňovať pre nás všetkých tak prepotrebný pocit, že mimovládka = spoločenská objednávka. Po prečítaní výročnej správy už mám jasno v tom, že spoločenská objednávka a objednávka mimovládnych organizácií, je vlastne synonymom.

Úrad vznikal od marca 2021, kedy bolo potrebné zabezpečiť jeho sídlo, zariadenie nábytkom, potrebnou technikou. Mal by zamestnávať 21 zamestnancov, ktorí spotrebovali za rok 2022 sumu vyše milióna euro. A keďže je rozpočtovou organizáciou, jeho chod financujeme z našich daní. Ak máte pocit, že by sa vaše peniaze dali použiť aj užitočnejšie, nerobte unáhlené závery, kým sa podrobne neoboznámite s jeho činnosťou a prínosom pre našu spoločnosť. Cenné informácie nájdete na stránke úradu, napríklad aj v tomto materiáli https://www.oznamovatelia.sk/wp-content/uploads/2023/05/vyrocna-sprava-uoo-2022.pdf

Zo správy sa dozvedáme, že úrad zamestnáva 5 právnikov, ktorí v 1. štvrťroku posudzovali 72 prípadov, z ktorých 32 spadalo do pôsobnosti úradu podľa zákona č. 54/2019 Z. z. Jednoduchým výpočtom prídete k číslu 4,8 prípadu na človeka za mesiac, ak počítam všetky posudzované prípady, ak posudzujeme 32 prípadov spadajúcich do pôsobnosti úradu, prídeme k číslu 2,1 prípadu na mesiac na človeka. Kolegovia advokáti môžu porovnať svoju pracovnú zaťaženosť s nasadením týchto úradníkov, ale treba zohľadniť, že posudzovanie prípadov oznamovateľov asi nebude vypĺňať všetok ich pracovný čas.

Z 32 prípadov v kompetencii úradu získalo 9 oznamovateľov status
chráneného oznamovateľa, v troch prípadoch ho získali s asistenciou
inej inštitúcie. V 6 prípadoch asistovali pri žiadosti o tento status. V 2 prípadoch ho oznamovatelia získali s asistenciou Úradu na ochranu
oznamovateľov, jeden prípad bol v čase písania výročnej správy (2021) stále
otvorený. V 3 prípadoch oznamovatelia status chráneného oznamovateľa nezískali. Pri pozastavení účinnosti pracovnoprávneho úkonu na 30 dní asistovali v 5 prípadoch. O pozastavení účinnosti úrad rozhodol v 3
prípadoch. V anonymizovanej podobe si môžete prečítať aj niektoré z konkrétnych prípadov, ktorými sa úrad zaoberal a akú protispoločenskú činnosť oznamovatelia oznamujú najčastejšie.

Zaujímať by vás mohlo aj to, že úrad môže poskytovať aj odmenu oznamovateľom protispoločenskej činnosti. V roku 2021 úrad zaznamenal 2 žiadosti o odmenu, obe boli zamietnuté. V roku 2022 sa už podľa oficiálnej správy o odmenu ( oficiálne) nikto nezaujímal ( ale za to úrad minul dosť financií na mediálne kampane). Nie je veľa krajín, ktoré podporujú koncepciu odmeňovania oznamovateľov protispoločenskej činnosti, okrem Slovenska je to USA, Kanada, Južná Kórea, Izrael, Ghana a Pakistan.

Britská vláda však vo svojej hodnotiacej správe z roku 2014
uvádza, že odmeny prispievajú k falošnému oznamovaniu alebo ku
konfliktu záujmov.

Celkové náklady na zriadenie a rozbeh úradu predstavovali 485.743,00
eur, pričom najvyššie výdavky boli na personálne zabezpečenie činnosti úradu, ktorého personálny stav sa podarilo intenzívnym výberom kandidátov zrealizovať takmer k plnosti v priebehu štvrtého
kvartálu.

Rozbehu úradu majú pomôcť aj zdroje z Plánu obnovy a odolnosti.

Podnikatelia zdecimovaní covidovým šialenstvom sa možno stále domnievajú, že finančné prostriedky z tohto zdroja mali ísť do obnovy ekonomiky a podnikateľského sektora a nie zriaďovania nových úradov, ale ako vidieť z výročnej správy, aj úrad vie streknúť finančnú injekciu určitým podnikateľom vybratým v transparentných a vzorových verejných obstarávaniach.
Úrad na ochranu oznamovateľov sa zapojil do prípravy plánu obnovy už v priebehu marca a apríla 2021 a investície spojené s ním sú rámcovo zaradené do Komponentu č. 16 – Boj proti korupcii a praniu špinavých
peňazí, bezpečnosť a ochrana obyvateľstva.
Ide o kumulatívne investície vo výške 1.705.000 eur a ich čerpanie
by malo pokryť investície realizované medzi rokmi 2021 a 2023 v 4
hlavných kategóriách
: rekonštrukcia sídla 835000,00 €, úvodná mediálna kampaň 595000,00 €, hardvérové vybavenie 80000,00 €, softvérové vybavenie 195000,00 €.

V roku 2022 sa práca „rozbehla“ a sa úrad venoval 220 prípadom. Z toho 96 spadalo do jeho pôsobnosti. Za rok 2022 bolo udelených 9 nových statusov chráneného oznamovateľa, úrad asistoval pri dvoch z nich. Tri ochrany udelili inšpektoráty práce a šesť ochrán prokuratúra. Úrad v roku 2022 rozhodol o 8 žiadostiach o súhlas s pracovnoprávnym úkonom. V 7 prípadoch chcel zamestnávateľ oznamovateľa prepustiť, v jednom prípade mu chcel odobrať služobné vozidlo. V štyroch prípadoch (výpovedí) bol zo strany úradu súhlas udelený, v štyroch prípadoch bola žiadosť zamietnutá.

Zaujímavé sú aj podujatia, ktoré v roku 2022 úrad zorganizoval:

V apríli 2022 sa úrad ako partner podieľal na multižánrovom protikorupčnom festivale Pucung Nadácie Zastavme korupciu. Okrem
organizácie vlastných diskusií zabezpečil tiež účasť európskej prokurátorky Laury Kövesi. Festivalu sa zúčastnilo viac ako 500 ľudí a peniaze za zakúpené lístky, dokopy 6 713 eur, poslala nadácia na pomoc Ukrajine, pravdepodobne na boj proti korupcii.


Úrad zorganizoval tri diskusie na festivale :


Ako bojovať proti bezpráviu právom? – za účasti európskej
prokurátorky Laury Kövesi, európskej prokurátorky delegovanej za Slovensko Renáty Ontkovičovej a predsedníčky ÚOO Zuzany Dlugošovej.


O firmách, ktoré robia viac než tržby – za účasti odborníka
na podvody a korupciu Tomáša Kafku, ambasádora podnikateľskej etiky a etického líderstva Ivana Skaloša a Dalibora Cicmana, majiteľa spoločnosti GymBeam

Ako si Česi poradili s vojnou v polícii – za účasti bývalého policajného vyšetrovateľa, v súčasnosti zamestnanca Ministerstva vnútra Českej republiky Tomáša Gregora a slovenského policajného prezidenta Štefana Hamrana.


V apríli tiež úrad zorganizoval v Bratislave kvíz pre členov občianskeho združenia Klub úradníkov dobrej vôle o najväčších korupčných kauzách, whistlebowingu, známych oznamovateľoch aj zákone o ochrane oznamovateľov.

V decembri zase v spolupráci s klubom zrealizoval diskusiu Dilemy štátnych úradníkov zoči-voči korupcii
za účasti predsedníčky ÚOO, policajného viceprezidenta Damiána
Imreho a generálneho riaditeľa Slovenskej inšpekcie životného prostredia Jána Jenča.

Počas kampaňových mesiacov zorganizovalo ÚOO podujatia so zameraním na zvýšenie poznateľnosti úradu medzi laickou verejnosťou:
koncert Jany Kirschner v Bratislave – za účasti jednej z prvých oznamovateliek z Košíc 🙂 a predsedníčky úradu 🙂
diskusia Sme zvyknutí mlčať, keď ide o korupciu? – za účasti
Martina Milana Šimečka a predsedníčky úradu, investigatívnej
novinárky Laury Kelloövej z Aktualít
, moderoval novinár z rádia
Expres Braňo Závodský;

koncert Jany Kirschner v Žiline – za rovnakej účasti ako v
Bratislave;
talkshow o korupcii Meníme staré pravdy na nové – za účasti policajného prezidenta Štefana Hamrana, šéfa Slovenskej inšpekcie životného prostredia Jána Jenča a predsedníčky ÚOO. Hudobným hosťom bola speváčka Katarína Koščová, moderátorom Ján Gordulič.


V decembri, v predvečer medzinárodného dňa boja proti korupcii,
úrad v spolupráci s Transparency International Slovensko
(TIS) zorganizoval diskusiu Cesta oznamovateľa – od podnetu k ochrane.

Išlo o praktickú debatu odborníkov z praxe o tom, čím si prechádza
oznamovateľ, ktorý sa rozhodne oznámiť nekalú činnosť.
Predsedníčka ÚOO Zuzana Dlugošová, prokurátor Ján Šanta, advokát
zastupujúci oznamovateľov Stanislav Ďurica a právnik TIS Ján Ivančík
hovorili napríklad o tom, na čo sa má človek pripraviť, ak chce oznámiť korupčné správanie alebo podvod v práci, či ako vyzerá proces
udeľovania ochrany oznamovateľom.

Ako už bolo spomenuté, úrad nadviazal aj mediálne partnerstvá
s denníkom SME v súvislosti s produkciou podcastu Neumlčaní a so
spravodajským portálom Aktuality.sk pri online vysielaní diskusie
úradu a TIS Cesta oznamovateľa – od podnetu k ochrane.

Agentúra FOCUS organizovala pre úrad reprezentatívny prieskum o whistleblowingu na Slovensku, ktorý mieni úrad organizovať raz ročne ( cena podľa zverejnenej faktúry 2748,00 €) https://view.officeapps.live.com/op/view.aspx?src=https%3A%2F%2Fwww.oznamovatelia.sk%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F01%2Foaf-december-2022.xlsx&wdOrigin=BROWSELINK

V priebehu júna až júla 2022 vykonal úrad v spolupráci s agentúrou
MEDIAN SK prieskum, ako sa v praxi napĺňa zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti v súkromnom sektore. (5736,00 €)

Analytické oddelenie v spolupráci s agentúrou 2muse realizovalo
kvalitatívny prieskum vo forme štyroch fokusových skupín o bariérach a motivátoroch oznamovania nekalých praktík na pracovisku. Cieľom bolo pochopiť, ako Slováci uvažujú o tejto téme… (5580,00 €)

V časti spolupráca a partnerstvá za rok 2022, nájdete okrem štátnych inštitúcií, Polície, Generálnej a Špeciálnej prokuratúry, Národnej kriminálnej agentúry, Úradu vlády aj mimovládne organizácie Zastavme korupciu, Nadáciu Pontis, Transparency International Slovensko a nájdete tam aj medzinárodné pijavice siete venujúce sa tejto problematike.

V roku 2022 úrad vyčerpal zdroje vo výške 1 026 416,00 €.

Z plánu obnovy a odolnosti boli v roku 2022 v plnom rozsahu vyčerpané prostriedky na mediálnu kampaň vo výške 595000,00 € :

Prostredníctvom mediálnej agentúry vybranej v rámci verejného obstarávania úrad zaplatil mediálny priestor v hodnote 400-tisíc eur.
Mediálny mix obsahoval vysielanie kampaňových spotov úradu v
komerčnej TV JOJ a štátnej televízii Rozhlas a televízia Slovenska,
Rádiu Express a Rádiu Slovensko. Takisto ÚOO investoval do citylightov a billboardov v krajských mestách. Jedna štvrtina celkového
mediálneho rozpočtu bola preinvestovaná v online priestore, a teda
do bannerovej reklamy na najčítanejších spravodajských portáloch a
do reklamy na sociálnych sieťach Facebook a Youtube.

Kampaň úrad odštartoval 8. septembra 2022 tlačovou konferenciou,
kde predstavil štatistiky za prvý rok fungovania a jednu z prvých
klientov úradu, oznamovateľku z Košíc. Na tlačovej konferencii sa zúčastnilo 11 novinárov !!! Kampaň zaznamenala dokopy 186 mediálnych
výstupov, ktoré informovali o činnosti úradu.

Úrad tiež nadviazal spoluprácu s viacerými slovenskými osobnosťami, ktoré mu pomohli prostredníctvom svojich účtov na sociálnych
sieťach informovať verejnosť o jeho existencii. Napríklad vedec Pavol
Čekan, Samuel Kováčik alias Vedátor, Veronika Cifrová Ostrihoňová,
Juraj Kemka, Dominika Fričová, Tamara Heribanová
a mnohí ďalší.

Na svoju propagáciu si úrad z prostriedkov Plánu obnovy nechal vyrobiť okrem spomínaných mikín aj tričká, tašky a perá so sloganom
Nemlčať je zlato. ( 7395,62 € položka reklamné predmety s potlačou)

Na stránke úradu v zozname faktúr a objednávok za rok 2022 nájdete veľa ďalších zaujímavostí https://view.officeapps.live.com/op/view.aspx?src=https%3A%2F%2Fwww.oznamovatelia.sk%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F01%2Foaf-december-2022.xlsx&wdOrigin=BROWSELINK

Mňa zaujalo napríklad predplatné Denníka E a N pre zamestnancov (6-10) verzia štandard, ročné predplatné Petit Press. ( U starého otca v práci sa povinne objednávala Práca a Pravda.)

„Ako veľká výzva sa ukázali verejné obstarávania mediálnej kampane
(kreatívna časť a časť nákupu mediálneho priestoru)“
, píše sa vo výročnej správe, a preto by si tieto veľké výzvy možno zaslúžili trochu viac pozornosti verejnosti, najmä s ohľadom na ich transparentný priebeh, čo vy na to ? Alebo zo strany príčetných a jediných pravoverných investigatívnych novinárov, ktorých články číta aj za blízke priateľstvo s niektorými z nich prenasledovaná sudkyňa.

Ale toto by mohol byť problém, ak z peňazí víťazov obstarávaní obstarávajú novinári aj svoje vlastné živobytie. Ale na úradoch, ktoré s protispoločenskou činnosťou bojujú, sa také veci určite nedejú, užitočné nakladanie sa našimi prostriedkami je toho presvedčivým dôkazom.

P.S.

Takto sa to robí do psej matere..

Z dažďa pod odkvap ?

25.04.2024

Ešte pár slov k súdnej rade. Za mňa principiálne najpádnejší dôvod na odvolanie jej člena a už odvolaného predsedu je fakt, že bol ideovým otcom myšlienky legislatívnej zmeny, podľa ktorej je možné člena súdnej rady počas jeho mandátu odvolať kedykoľvek aj bez uvedenia dôvodu. Človek, ktorý bol schopný navrhnúť a presadiť takúto zmenu zákona ako politický [...]

Vás toto presvedčilo ?

24.04.2024

Súdna rada prijala dňa 17.4.2024 na svojom zasadnutí Uznesenie číslo 136/2024, ktorým v reakcii na tlačovú konferenciu predsedu vlády Slovenskej republiky a ministra spravodlivosti Slovenskej republiky konanú dňa 4. apríla 2024 https://www.youtube.com/watch?v=le-y7OangIg a súčasne aj na podklade iných verejných vyjadrení predstaviteľov výkonnej a zákonodarnej moci v tomto ako [...]

Cirkusanti

20.03.2024

Namiesto rešpektu k právu, jarmočné divadlá. Včerajšia tlačová konferencia prokurátorov špeciálnej prokuratúry potvrdila správnosť rozhodnutia o zrušení tohto spolitizovaného chápadla generálnej prokuratúry a aj správnosť rozhodnutia ústavného súdu, ktorý v tejto časti nepovažuje legislatívne aktivity za protiústavné. Znova ukázali hrubú neúctu k právnemu [...]

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Viktória Hellenbart

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 91
Celková čítanosť: 229778x
Priemerná čítanosť článkov: 2525x

Autor blogu

Kategórie